Το σεξ και η σημασία του στη ζωή και στις σχέσεις

Το σεξ κάνει καλό στη σχέση αλλά και στην υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέονται, μεταξύ άλλων, με χαμηλότερη πίεση, μειωμένο στρες, μεγαλύτερη οικειότητα, ακόμα και με χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων. Όσον αφορά την ιδανική συχνότητα του σεξ, δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν για όλους.

Σχέση χωρίς σεξ

Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξ; Ναι. Το σεξ δεν είναι πάντα απαραίτητο. Όμως, το σεξ μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιή, ικανοποιητική σχέση.

Η σημασία του σεξ είναι διαφορετική για τον καθένα. Κάποιοι αισθάνονται πως είναι απολύτως απαραίτητο για ένα ζευγάρι. Άλλοι θεωρούν άλλες μορφές οικειότητας και σύνδεσης πιο σημαντικές.

Ακολουθούν κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε πως το σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση:

  • νιώθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας,
  • δείχνετε την τρυφερότητά σας
  • αντλείτε χαρά κι ευχαρίστηση από το σεξ,
  • επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδιά,
  • αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και ερωτικοί,
  • μειώνεται το στρες.

Το σεξ μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σχέση, όμως η μειωμένη συχνότητα δεν συνεπάγεται απαραιτήτως μια λιγότερο ικανοποιητική σχέση.

Οφέλη του σεξ στη σχέση

Εκτός από τα ατομικά οφέλη για εσάς και τον σύντροφό σας, το συχνό σεξ συμβάλλει σε μια υγιή σχέση με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, η οξυτοκίνη που αποδεσμεύεται κατά το σεξ σας φέρνει πιο κοντά και βελτιώνει τη συναισθηματική εγγύτητα. 

Το σεξ σε μια μονογαμική σχέση αυξάνει τα ποσοστά της αφοσίωσης και συναισθηματικής σύνδεσης με το άλλο άτομο. Η έκφραση της αγάπης μέσω του σεξ αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνει μαζί το ζευγάρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σεξ να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων.

Ψυχολογικά οφέλη του σεξ

Το σεξ έχει πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, καθώς συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • Καλύτερη αυτοεικόνα: Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε μια πιο θετική πρόσληψη του εαυτού μας.
  • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας: Σύμφωνα με μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, περισσότερο συναινετικό και καλύτερης ποιότητας σεξ αυξάνει το συναίσθημα της ευτυχίας.
  • Το ζευγάρι δένεται περισσότερο: Κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνονται χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων ενδορφίνες, που μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η οξυτοκίνη (το «ναρκωτικό της αγκαλιάς»), αυξάνεται με τις σεξουαλικές δραστηριότητες. Η οξυτοκίνη συμβάλλει στην αίσθηση ηρεμίας και ικανοποίησης.
  • Ανακούφιση από το στρες: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συχνότητας του σεξ. Ωστόσο, το σεξ μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική τεχνική διαχείρισής του. Μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη (επινεφρίνη), με αποτελέσματα που διαρκούν μέχρι και την επόμενη μέρα.
  • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου: Οι οργασμοί προκαλούν την απελευθέρωση της προλακτίνης, που βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου.

Σωματικά οφέλη

Ο τρόπος με τον οποίο το σεξ βελτιώνει τη συναισθηματική μας υγεία είναι εύκολα αντιληπτός, όμως υπάρχουν και σωματικά οφέλη. Κάποια από αυτά είναι:

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η σεξουαλική δραστηριότητα αντιστοιχεί με μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα με τα πόδια δύο ορόφων. Οι κινήσεις κατά τη διάρκεια μπορούν να συσφίξουν και να τονώσουν τους κοιλιακούς μύες και τους μύες του πυελικού εδάφους. Για τις γυναίκες, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος ενισχύει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
  • Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία: Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους βρήκαν πως η πιο συχνή επαφή συσχετιζόταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία και με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν παρατηρηθεί και σε μελέτες σε ανθρώπους. Σύμφωνα με μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες, το συχνό σεξ συνδέεται με βελτίωση της  μνήμης σε ενήλικες 50 ετών και άνω. 
  • Βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα . Το συχνό σεξ μπορεί ακόμα και να μειώσει τις πιθανότητες κρυολογήματος ή γρίπης.
  • Χαμηλότερη αίσθηση πόνου: Οι ενδορφίνες από το σεξ δεν προωθούν απλώς μια αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας. Φαίνεται ότι μειώνουν τις ημικρανίες και τον πόνο στη μέση.
  • Χάσιμο βάρους: Αν κάνετε σεξ επί 30 λεπτά, καίτε κατά μέσο όρο 200 θερμίδες. Οι χημικές ουσίες ανταμοιβής που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο μπορούν να κατευνάσουν τις λιγούρες και να βοηθήσουν στο χάσιμο βάρους.
  • Θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα:  Η σεξουαλική πράξη με διείσδυση συνδέεται με χαμηλότερη συστολική πίεση. Τα υψηλά επίπεδα πίεσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων κι εγκεφαλικού. Η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει τη διαστολή των αγγείων, αυξάνοντας τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο σώμα και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
  • Επιπλέον σωματικά οφέλη: Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει τη λίμπιντο και αυξάνει τη λίπανση του κόλπου. Οι συχνές επαφές συνδέονται με πιο ελαφριά έμμηνο ρύση και λιγότερο επίπονες κράμπες περιόδου. Επίσης, ίσως συνδέονται με την απελευθέρωση της ορμόνης δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) μετά τον οργασμό, με βελτιωμένη αίσθηση όσφρησης, πιο υγιή δόντια, καλύτερη πέψη και λαμπερό δέρμα.

Η ιδανική συχνότητα

Σύμφωνα με μελέτη του 2015, η γενική ευεξία συνδέεται με τη συχνότητα του σεξ, όμως μόνο έως έναν βαθμό. Η ικανοποίηση που αντλείται από τη σχέση βελτιώθηκε σταδιακά, στις περιπτώσεις που άρχισε να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, από καμία. Όμως, από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπήρξε περαιτέρω βελτίωση (μάλιστα, μειώθηκε κάπως).

Μία συνεύρεση την εβδομάδα είναι συμβατή με τον τρέχοντα μέσο όρο. Ωστόσο, οι πολυάσχολες ζωές μας αποτελούν εμπόδιο με αποτέλεσμα οι άνθρωποι στις μέρες μας να κάνουν λιγότερο σεξ.

Μέση συχνότητα

  • Μέσος ενήλικας: 54 φορές τον χρόνο (περίπου μία φορά την εβδομάδα)
  • Ενήλικες 20-30 ετών: Περίπου 80 φορές τον χρόνο
  • Ενήλικες 60-70 ετών: Είκοσι φορές τον χρόνο

Παρόλο που η συχνότητα συχνά μειώνεται με την ηλικία, η σεξουαλική δραστηριότητα στους μεγαλύτερους ενήλικες παραμένει σημαντική. Γενικά, τα μεγαλύτερα σε ηλικία παντρεμένα ζευγάρια κάνουν σεξ πιο συχνά από ανύπαντρους συνομήλικούς τους.

Πιθανοί κίνδυνοι από το περισσότερο σεξ

Κάποτε θεωρούσαν πως το σεξ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του 2016, οι άντρες που εκσπερματίζουν πιο πολύ (21 φορές τον μήνα ή περισσότερο) είναι λιγότερο πιθανόν να νοσήσουν από εκείνους με λιγότερες εκσπερματίσεις (επτά ή λιγότερες τον μήνα). Εφόσον ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο στους άντρες, είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί.

Για κάποιους,το σεξ ίσως αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος. Παρά τον κίνδυνο, η μεγαλύτερη συχνότητα ίσως βοηθάει. Μελέτη του 2011 κατέδειξε πως η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει τα εμφράγματα. Το σεξ, όπως και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας, δρα προστατευτικά. Όμως, οι σπάνιες εξάρσεις δραστηριότητας καταπονούν επιπρόσθετα την καρδιά. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη σεξουαλική σας δραστηριότητα, ώστε να εκτιμηθούν οι όποιοι κίνδυνοι.

Σημειώνεται πως το μη ασφαλές σεξ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, όσον αφορά τα οφέλη από το σεξ. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις πρακτικές ασφαλούς σεξ.

Συνηθισμένα εμπόδια

Ενώ το σεξ μπορεί να είναι σημαντικό σε μια σχέση, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ίσως δυσκολεύουν ένα ζευγάρι. Η ηλικία, οι ορμόνες, τα παιδιά, το στρες, προβλήματα υγείας και δυσκολίες στη σχέση μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα και την ποιότητα του σεξ.

Η ηλικία παίζει συχνά ρόλο στη μειωμένη συχνότητα, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων των ορμονών φύλου με την πάροδο του χρόνου. Κάποιες φορές, η διατήρηση ενεργούς σεξουαλικής ζωής είναι δύσκολη ή αδύνατη λόγω σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων.

Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αποζητούν την στενή επαφή. Η έλλειψη σεξ μπορεί να απομακρύνει τον έναν σύντροφο από τον άλλο, και ίσως αναζητήσουν αλλού τη σύνδεση.

Τρόποι με τους οποίους ενισχύουμε τη συναισθηματική εγγύτητα

Τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν μια μακροχρόνια, υγιή σχέση παρά τα εμπόδια αυτά, δοκιμάζοντας τρόπους που έχουν να κάνουν με το σεξ, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά. Για παράδειγμα:

  • κρατήστε αγκαλιά ο ένας τον άλλον όταν βλέπετε ταινία ή κάθεστε στο πάρκο,
  • επιδοθείτε σε κοινές δραστηριότητες που και οι δύο απολαμβάνετε,
  • ανταλλάσσετε συχνά αγκαλιές και φιλιά,
  • κρατηθείτε από το χέρι όταν περπατάτε,
  • αφιερώστε χρόνο σε συζητήσεις.

Πώς να κάνετε περισσότερο σεξ με τον σύντροφό σας

Η συχνότητα του σεξ μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι κάτι το αναπόφευκτο. Εάν αναρωτιέστε αν είναι δυνατόν το σεξ να είναι τόσο καλό όσο στην αρχή της σχέσης σας, η απάντηση είναι «ναι». Το σεξ και η συναισθηματική εγγύτητα μπορούν να βελτιώνονται όσο η σχέση σας ωριμάζει. Απλώς, ίσως να χρειάζεται λίγη περισσότερη προσπάθεια.

Υπάρχουν τρόποι να ζωντανέψετε τη σεξουαλική σας ζωή. Μια ματιά στις μη σεξουαλικές πτυχές της σχέσης σας μπορεί να βοηθήσει.

Συχνά λένε πως το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο είναι εκείνο που βρίσκεται ανάμεσα στα αφτιά μας. Το να κάνετε πιο συχνά σεξ χωρίς να συνδέεστε συναισθηματικά ή δίχως να αυξάνετε την επικοινωνία μεταξύ σας, δεν πρόκειται να βελτιώσει μακροπρόθεσμα τη σχέση σας. Άλλος βασικός παράγοντας για μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι η διαχείριση του στρες.

Το σεξ και η σημασία του στη ζωή και στις σχέσεις

Στο βιβλίο της The Sex-Starved Marriage: Boosting Your Marriage Libido, a Couple’s Guide, η ψυχοθεραπεύτρια Μισέλ  Βάινερ-Ντέιβις, προτείνει την προσέγγιση του «Απλά κάντε το»: «Στην αρχή, πολλοί αισθάνονταν διστακτικά σχετικά με την προσέγγισή μου “τύπου Nike” αναφορικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Η συμβουλή “Απλά κάντε το” ερχόταν σε αντίθεση με οτιδήποτε πίστευαν για το πώς ξεδιπλώνεται η σεξουαλική επιθυμία. Έβλεπα συχνά την ανακούφιση στο πρόσωπο τους όταν μάθαιναν πως η έλλειψη ξαφνικής επιθυμίας δεν σήμαινε απαραιτήτως πως υπάρχει πρόβλημα. Δεν σήμαινε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τους ίδιους ή πως κάτι έλειπε από τον γάμο τους. Απλά βίωναν την επιθυμία με διαφορετικό τρόπο».

Εάν πάντα περιμένετε το επίπεδο της επιθυμίας σας να είναι ανάλογο μ’ εκείνο του συντρόφου σας, τότε ίσως να περιμένετε πολύ καιρό. Εκφράστε τις ανάγκες σας και συνεργαστείτε για να βρείτε μια μέση οδό.

Πηγή: Verywellmind

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος