Long covid και Όμικρον: Όσα ξέρουμε έως τώρα – Τα πρώτα σημάδια της νόσησης

Για συγκεκριμένο ορισμό επιμονής συμπτωμάτων της Long Covid, που διαρκούν περισσότερο από δύο με τρεις μήνες, έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης. Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στο ertnews.gr, εν μέσω της όλο και μεγαλύτερης ανησυχίας πολιτών για το αν τυχόν έχουν προσβληθεί από αυτήν.

Αναφορικά με τα συμπτώματα της Long Covid, ο ίδιος σημείωσε ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

    • νευρολογικά
    • αναπνευστικά
    • ψυχολογικά
    • ψυχιατρικά
    • κόπωση
    • πρόβλημα στην έλευση του ύπνου

Ερωτηθείς για το αν η νόσηση της Long Covid της παραλλαγής Όμικρον έχει τα ίδια συμπτώματα με αυτήν της νόσησης από την παραλλαγή Δέλτα, σημείωσε ότι προς ώρας δεν είναι κάτι που μπορούν να γνωρίζουν οι ειδικοί, δεδομένης της πρόσφατης (προ τριμήνου) εμφάνισης της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι θα χρειαστούν έξι με οκτώ μήνες για να υπάρξουν οι σχετικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 21/3 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό.

Μάλιστα, το υπουργείο ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Πάντως, συνεχιζόμενη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ, αναφέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο ιός “ξυπνά” μια προϋπάρχουσα ασθένεια ή προκαλεί μια άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τη λεγόμενη long covid, στοιχεία που οποίο στοχεύει να μελετήσει.

Τι είναι long covid

Ο Δρ Coral Giovacchini, πνευμονολόγος και ειδικός εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Duke και επίκουρος καθηγητής ιατρικής τονίζει σχετικά:

«Όταν μιλάμε για long covid αναφερόμαστε σε συμπτώματα που διαρκούν πέρα ​​από τις τέσσερις εβδομάδες αυτού που θα θεωρούσαμε ως οξεία ασθένεια».

«Μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα μετά την οξεία λοίμωξη. Τα πιο κοινά που βλέπουμε είναι η επίμονη κόπωση και τα επίμονα συμπτώματα δύσπνοιας, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, σύγχυση, προβλήματα μνήμης, αϋπνία, νευροπαθητικά προβλήματα και ένα σωρό άλλα».

Συμπτώματα που εξέπληξαν τους ειδικούς

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί που ερευνούν τα συμπτώματα της long covid, υπάρχουν περιπτώσεις που τους εξέπληξαν, όπως οι ασθενείς που παρουσίασαν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Άλλο σύμπτωμα είναι οι γευστικές ανωμαλίες για τους ασθενείς. “Μερικά από τα αγαπημένα τους φαγητά μπορεί απλώς να τους είναι σχεδόν ανυπόφορα στο μέλλον και είναι ένα δύσκολο πράγμα για το οποίο δεν έχουμε θεραπεία. Και έτσι μπορούν να προκληθούν πολλά άλλα προβλήματα όπως η απώλεια ή και η αύξηση βάρους, ανάλογα με τις γευστικές τους αλλοιώσεις” τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος