Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην Κίνα

Γεύσεις, εικόνες και μελωδίες της Ζακύνθου και των νησιών του Ιονίου απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο σε τρεις μεγάλες πόλεις της Νότιας Κίνας, προβάλλοντας τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό.

Της απεσταλμένης Χρυσάνθης Φραντζεσκάκη

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν από τις 9 έως και τις  20 Μαΐου στις πόλεις Γκουανγκτζόου, Σιάμεν και Σενζέν ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Πρόξενο Γρηγόρη Τασσιόπουλο στο ελληνικό Προξενείο της Γκουανγκτζόου, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και με τη στήριξη της Enterprise Greece.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΗ Ζάκυνθος είναι τα τελευταία χρόνια ένας εξαιρετικά αναγνωρίσιμος προορισμό στη Ανατολική Ασία και σίγουρα είναι ανάμεσα στους τρεις δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς στην Κίνα. Όπως μας αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Ζακύνθου,  Αντώνης Νικολιδάκης, όλα ξεκίνησαν με ένα κορεατικό σίριαλ του οποίου ένα μέρος εξελισσόταν στην περίφημη ζακυνθινή παραλία Ναυάγιο. Στη συνέχεια, η ιστορία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και σε άλλες ασιατικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και της Κίνας, κάνοντας και εκεί γνωστό  το πανέμορφο νησί των Επτανήσων. Η προώθηση στην κινεζική τουριστική αγορά, λοιπόν, τονίζει ο κ. Νικολιδάκης, ήταν απαραίτητη και αποφασίστηκε να ξεκινήσει από τις τρεις συγκεκριμένες πόλεις επειδή οι κάτοικοί τους συνδυάζουν υψηλό εισοδηματικό επίπεδο και μεγαλύτερη εξωστρέφεια από άλλες περιοχές της Κίνας.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΒασικοί συντελεστές  αυτού του σπονδυλωτού φεστιβάλ ήταν οι έξι χορευτές και δύο μουσικοί από τον πολιτιστικό σύλλογο Φιόρο του Λεβάντε που μετέφεραν το ελληνικό κέφι στην καρδιά της κινεζικής ενδοχώρας, καθώς και οι δύο σεφ, Νίκος Δαούτης, από το Chef’s Club of Attica Acropolis και Κωσταντίνος Βαρέλης, από το Chef’s Corfu Club που μάγεψαν με τις γνήσιες ελληνικές γεύσεις.

Ωστόσο, πραγματικοί «πρωταγωνιστές» ήταν τα τοπικά προϊόντα που παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις και ήταν προσφορά από ζακυνθινές επιχειρήσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη ποικιλία παρθένων βιολογικών και συμβατικών ελαιολάδων από το επισκέψιμο ελαιοτριβείο Αρισταίον της οικογένειας Χαϊκάλη και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία τοπικά κρασιά.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΟ ζακυνθινός αμπελώνας είναι εντυπωσιακά πλούσιος και αξιοποιείται δυναμικά από τους ντόπιους οινοποιούς: τα λευκά κρασιά γίνονται συνήθως με τις ποικιλίες Λευκή Ρομπόλα, Γουστολίδι, Παύλος και Σκιαδόπουλος, ενώ για τα κόκκινα χρησιμοποιείται ο εμβληματικός Αυγουστιάτης, το Μαύρο Ρομπόλα και ο Κατσακούλιας. Τις λευκές ποικιλίες έχει σαν βάση η περίφημη βερντέα, ένα από τα παλιότερα κρασιά της Ευρώπης με παραγωγή από το 1800, με όνομα που προέρχεται από την ιταλική λέξη verde και σημαίνει πράσινο, από το χρώμα των πράσινων και άγουρων σταφυλιών που χρησιμοποιούνται και δίνουν υψηλό αλκοολικό τίτλο και πικάντικη γεύση. Όλες οι ντόπιες ποικιλίες πάντως εκπροσωπήθηκαν στα κρασιά που παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσουν και που προσέφεραν τα οινοποιεία Κτημα Γράμψα στο χωριό Λαγωπόδο, Οινόλπη στην περιοχή Αγρία του Μαχαιράδο, Κτήμα Γκούμα με το επισκέψιμο αγρόκτημα «Τέχνη και Οίνος» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου που εκτός από τα περίφημα κρασιά του συνεισέφερε και την πολύτιμη μαύρη κορινθιακή σταφίδα που έκλεψε καρδιές στην σκέτη ή την καλυμμένη με σοκολάτα εκδοχή της. Επιπλέον, για τις αυξημένες ανάγκες της παρουσίασης (πρόκειται για τρεις πόλεις με συνολικό πληθυσμό γύρω στα 30 εκατ. κατοίκους!), ελληνικό κρασί και λάδι προσέφεραν και δύο εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων της περιοχής, το Greek Agricultural Products Asian Promotion Centre και το Hellenic Agora.

Γκουανγκτζόου  

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην Κίνα

Με ένα παρελθόν πάνω από 2200 χρόνια, η  Γκουαντγκτζόου (γνωστή στο παρελθόν στους Ευρωπαίους και ως Καντόνα από το όνομα Γκουανγκντόνγκ, της επαρχίας στην οποία βρίσκεται)  είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πάνω από 16 εκάτ κατοίκους, ενώ βρίσκεται στη ζώνη της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της ηπειρωτικής  Κίνας. Είναι χτισμένη πάνω στο ποταμό Πέρλ και υπήρξε το τελικό λιμάνι του Δρόμου του Μεταξιού,  ενώ πρωταγωνίστησε στον Πόλεμο του Οπίου.

Σήμερα, η πόλη είναι σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, προνόμιο που πληρώνει με τίμημα την επιβαρυμένη  ατμόσφαιρα και έναν ουρανό που φαίνεται πάντα σκεπασμένος από γκρίζα σύννεφα. Οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι ουρανοξύστες δεσπόζουν στον ορίζοντα της πόλης, η οποία ωστόσο έχει πολλούς κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. 

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε στην πόλη του Γκουανγκτζόου, με μια εβδομάδα Πολιτισμού και Γαστρονομίας της Ζακύνθου στο ξενοδοχείο Sofitel Sunrise, της οποία προηγήθηκε και συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα. Η πόλη Γκουανγκτζόου αλλά και ολόκληρη η περιφέρεια της Γκουαναγκντόνγκ αναγνωρίζεται ως περιοχή καλοφαγάδων, καθώς βρίσκεται  στην καρδιά της περιοχής της καντονέζικης κουζίνας,  της θεωρούμενης ως καλύτερης και πλέον εκλεπτυσμένης της Κίνας.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΤην πρώτη μέρα της παρουσίασης, πάνω από 250 άτομα γεύτηκαν επτανησιακές νοστιμιές, όπως μπουρδέτο  και ψάρι μπιάνκο, αλλά και κλασσικά ελληνικά πιάτα όπως γεμιστά, γαρίδες σαγανάκι, μουσακά, γύρο και αρνί στο φούρνο με πατάτες ενώ γλυκάθηκαν με φρεσκοφτιαγμένο παστέλι, μπακλαβά, λουκουμάδες, χαλβά και λουκούμια. Στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε από το ξενοδοχείο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης, επιχειρηματίες και μέλη της τοπικής διπλωματικής κοινότητας που, μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες, παρακολούθησαν τους παραδοσιακούς ζακυνθινούς χορούς που παρουσίασαν οι χορευτές από το Φιόρο του Λεβάντε και διασκέδασαν με καντάδες αλλά και άλλα ελληνικά τραγούδια από τους δύο μουσικούς του συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν τις καθημερινές εκδηλώσεις και γεύτηκαν τα τοπικά, ζακυνθινά προϊόντα αλλά και τις σπεσιαλιτέ που ετοίμασαν οι δύο σεφ, ενώ διασκέδασαν και χόρεψαν με γνήσιο ελληνικό κέφι στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.

Σιάμεν

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην Κίνα

Χτισμένη δίπλα στη θάλασσα και με το κυριότερο μέρος της πάνω στο νησί Χουλί, η Σιάμεν είναι ένα παραδοσιακό θέρετρο για τους κατοίκους της ενδοχώρας. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες που προστίθενται στα 3,2 εκατομμύρια των δικών της κατοίκων. Μεγάλα, πολυώροφα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα στολίζουν την πόλη ενώ υπάρχουν και τα αναπόφευκτα καταστήματα για σουβενίρ -στην κινεζική εκδοχή τους, που περιλαμβάνει πολλά κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και άφθονες τσαγερίες.  

Χρησιμοποιώντας τα γρήγορα κινεζικά τραίνα που αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 200 χλμ, η 12μελής ελληνική ομάδα ταξίδεψε από την Γκουανγκτζόου μέχρι τη πόλη Σιάμεν, μια δυναμική πόλη της γειτονικής επαρχίας Φουτσιάν. Στην πλατεία Paragon Plaza, στο κέντρο, όπου βρίσκεται και το πολυτελέστερο shopping mall της πόλης, μας περίμενε ένα κομμάτι Ελλάδα: το εστιατόριο Golden Olives, Οι Χρυσές Ελιές. Μπαίνοντας στο εστιατόριο, σε καλωσορίζουν φωτογραφίες από Μύκονο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και άλλα μέρη, ενώ η όσφρηση αναγνωρίζει τις μυρωδιές από δάφνη, ρίγανη και ψητό κρέας στην πλέον αυθεντική τους εκδοχή.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΟ Βασίλης Μπαμπάολος και ο Θωμάς Καραβασίλης, οι δύο ιδιοκτήτες μας υποδέχονται με την κλασική φιλόξενη διάθεση του Μακεδόνα. Πριν από έξι χρόνια, όταν άνοιξαν στην πόλη το πρώτο τους κατάστημα –ένα κλασικό, ελληνικό ψητοπωλείο –αντιμετώπισαν στην αρχή κάποια επιφυλακτικότητα, όπως συμβαίνει με όλες τις δυτικές κουζίνες. «Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να βρεις τα υλικά στην σωστή ποιότητα» θυμάται ο Βασίλης. «Όμως, ήμασταν αποφασισμένοι να μην κάνουμε προσαρμογές, να μείνουμε στις αυθεντικές γεύσεις». Και η συνέχεια τους αντάμειψε: ο κόσμος αγκάλιασε την ελληνική κουζίνα και μέσα από αυτήν πλησίασε την Ελλάδα, ενώ το μαγαζί στήριξαν και οι άλλοι ξένοι που ζουν στην περιοχή.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΠράγματι, στη γιορτή για τα έκτα γενέθλια της επιχείρησης που έγινε την επομένη ημέρα, πάνω από 200 άτομα, Κινέζοι και μέλη της διεθνούς κοινότητας της Σιάμεν, γεύτηκαν το αγαπημένο τους σουβλάκι, τα ψητά κρεατικά, τις ελληνικές σαλάτες και νοστιμιές που ετοίμασαν οι 2 σεφ της ομάδας, όπως μακαρονάκι με χταπόδι και παστιτσάδα. Άφθονα ήταν και τα ελληνικά κρασιά, προσφορά του Μιχάλη Μπουτάρη που παρευρισκόταν στη γιορτή και του τοπικού, Έλληνα εισαγωγέα Κωσταντίνου Λιάκου. Όπως μάθαμε, οι Κινέζοι προτιμούν το κόκκινο κρασί, ενώ συμπαθούν πολύ και την Ελληνική μπύρα. Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν ζακυνθινούς και ελληνικούς χορούς από το Φιόρο του Λεβάντε, ανεβαίνοντας και οι ίδιοι στην πίστα για τα πρώτα τους βήματα στο συρτάκι.

Σεντζέν

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην Κίνα

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η Σεντζέν ήταν ένας ασήμαντος σταθμός στη σιδηροδρομική γραμμή Κουουλουν-Καντόνα. Όμως, η θέση της, απέναντι στο Χονγκ Κονγκ (από το οποίο τη χωρίζει μόνο μια μικρή χερσόνησος), την έφερε στο επίκεντρο όταν δημιουργήθηκε εκεί η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη. Μέσα στα περίπου 40 χρόνια που μεσολάβησαν η περιοχή εκτοξεύτηκε στα 12 εκατομμύρια κατοίκους (απογραφή 2015) και παράλληλα εξελίχθηκε  σε έδρα ορισμένων από τις πλέον γνωστές κινεζικής εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Εδώ έχουν τα γραφεία τους επιχειρήσεις  όπως οι Huawei, ZTE, BYD, JXD, Dingoo, Netac και πολλές άλλες, ενώ το λιμάνι της είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στη χώρα.

Μετά το διήμερο στην Σιάμεν, ακολούθησε η επιστροφή στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, με κατεύθυνση τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, την πόλη Σεντζέν που βρίσκεται στο δέλτα που ποταμού Πέρλ. Μια πολύ όμορφη και καταπράσινη πόλη, με καθαρή ατμόσφαιρα και μεγάλα πάρκα, αλλά και τους αναπόφευκτους ουρανοξύστες που δεσπόζουν στον ορίζοντα. Η προσφορά άφθονων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας έχει δημιουργήσει μια σταθερή, αυξανόμενη ροή νέων ανθρώπων με υψηλά προσόντα, τόσο από την Κίνα όσο και από άλλες χώρες.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΧώρος των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στη Ζάκυνθο» ήταν το Intercontinental στην Σεντζέν, ένα γιγαντιαίο ξενοδοχείο με μέγεθος …μιας μικρής ελληνικής πόλης, αφού έχει πάνω από πεντακόσια (500) δωμάτια. Το ξενοδοχείο, καθώς και διάφορες άλλες επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και του real estate στην περιοχή καθώς και το λιμάνι, ανήκουν στην εταιρία Overseas Chinese Town (OTC), έναν οικονομικό  γίγαντα με σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Εδώ, οι εκδηλώσεις που περιλάμβαναν και πάλι ζακυνθινούς  χορούς και καντάδες από το Φιόρο του Λεβάντε καθώς και σπεσιαλιτέ της επτανησιακής κουζίνας από τους δύο σεφ, ουσιαστικά ξεκίνησαν ένα δεκαήμερο προβολής για τον ελληνικό τουρισμό που συνεχίστηκε και μετά την αναχώρηση της ομάδας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην ΚίναΤην πρώτη βραδιά, στο κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου συγκεντρώθηκε όλη η ελληνοκυπριακή κοινότητα της πόλης, με τους περισσότερους να απασχολούνται σε θέσεις συναφείς με την ναυτιλία και τα κτηματομεσιτικά, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας της Σεντζέν. Λόγω της επιτυχίας της πρώτης βραδιάς, το ξενοδοχείο «μοίρασε» τις παραστάσεις σε καθένα από τα πέντε διεθνή εστιατόρια του, με την εξαιρετικά δημοφιλή εικόνα της παραλίας του Ναυαγίου να δεσπόζει στα κεντρικά σημεία στην είσοδο και τους χώρους υποδοχής.

Προξενείο-Προωθητικές Ενέργειες

Φεστιβάλ ζακυνθινών γεύσεων και πολιτισμού στην Κίνα

Στο διάστημα των τελευταίων ετών το ελληνικό προξενείο της Γκουανγκτζόου έχει πραγματοποιήσει σειρά από προωθητικές ενέργειες με στόχο την προβολή του πολιτισμού και της κοινωνίας της χωράς μας στο κινεζικό κοινό, όπως λέει ο γενικός πρόξενος Γρήγορης Τασσιόπουλος.

Ξεκινώντας από την άνοιξη του 2016, τον Μάρτιο έγινε παρουσίαση για τα ελληνικά ελαιόλαδα και τους οίνους σε κινέζους επιχειρηματίες, ενώ παρατέθηκαν και δυο δείπνα, Μάρτιο και Απρίλιο, σε τοπικούς φορείς,  επιχειρηματίες και τουριστικά γραφεία. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ελληνίδα σεφ παρουσίασε σε τουριστικούς παράγοντες, τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και κοινό την ελληνική γαστρονομία σε συνδυασμό με οίνους της πατρίδας μας, ενώ τον ίδιο μήνα ακολούθησαν τρεις συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών σε επιλεγμένο κοινό.

Το 2017 την άνοιξη πραγματοποιήθηκαν δυο εκθέσεις φωτογραφίας στις πόλεις Φουντού και Γκουανγκτζοου, πρωτεύουσες των δυο γειτονικών επαρχιών, ενώ είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο παρουσίαση ελληνικών κρασιών στην Γκουανγκτζόου. Τον Ιούνιο, έγινε η παρουσίαση της γαστρονομίας και του τουρισμού για το Ρέθυμνο και τα Χανιά, με την παρουσία μουσικοχορευτικού συγκροτήματος αλλά και ενός σεφ που ετοίμασε πιάτα της κρητικής κουζίνας καθώς και κλασικές ελληνικές σπεσιαλιτέ στο κοινό που περιλάμβανε τοπικές αρχές, ΜΜΕ, επιχειρηματίες και ταξιδιωτικά γραφεία. Τον ίδιο μηνά, πραγματοποιήθηκαν σε Γκουανγκτζόου και Φοσάν παραστάσεις ελληνικού μοντέρνου χορού από την Άρτεμις Ιγνατίου, καθώς και επιχειρηματικό φόρουμ επενδύσεων και καινοτομίας με την παρουσία του Νίκου Λάμπρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο στην Φοσάν η έμφαση πάλι δόθηκε στη ελληνική γαστρονομία, με προβολή των ελληνικών οίνων και του ελαιόλαδου, ενώ το Νοέμβριο ακολούθησε παρόμοια έκθεση στη Σενζέν. Οι εκδηλώσεις της φωτογραφίας, γαστρονομίας και το φόρουμ έγιναν υπό την αιγίδα του έτους πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας Κίνας.

Για το 2018, υπό την αιγίδα του έτους πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας Κίνας πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο έκθεση του ζωγράφου Αποστόλου Γεωργίου στη Σενζέν, ενώ εξασφαλίστηκε περίπτερο του ΕΟΤ στην τουριστική έκθεση της Γκουανγκτζόου στις αρχές Μαρτίου καθώς και μέριμνα για την εξασφάλιση περίπτερων για εταιρίες εισαγωγής ελληνικών  λαδιών και κρασιών στην Κίνα.

Ρεπορτάζ: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος