Επτά καθημερινές συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Σύνοψη
  • Διατροφή, άσκηση, ύπνος, μείωση κοιλιακού λίπους, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την υγεία του εγκεφάλου μας

Ζούμε σε μια εποχή που ο μέσος όρος ηλικίας συνεχίζει να αυξάνεται. Η επιστήμη εξακολουθεί να μάς δίνει ολοένα και μεγαλύτερη παράταση. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να έχουμε καλή ποιότητα ζωής και όχι να ζούμε περισσότερο.

Η προστασία του εγκεφάλου μας από τη γνωστική παρακμή, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων και μας εξασφαλίζει μια καλή ζωή. Θα δούμε κάποιες απλές, καθημερινές ενέργειες, τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε το μυαλό μας υγιές και κοφτερό.

Τακτική σωματική άσκηση

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας του εγκεφάλου από τη γνωστική παρακμή, είναι η τακτική σωματική άσκηση. Συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο- παρέχοντας ζωτικό οξυγόνο- προκαλεί ανανέωση των νευρικών κυττάρων και απομακρύνει τις αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες προκαλούν Αλτσχάιμερ.

Από έναν γρήγορο περίπατο έως μια έντονη αεροβική, κάθε μορφή άσκησης που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά είναι ευεργετική για τον εγκέφαλό μας. Το θέμα δεν είναι απαραίτητα το πόσο σκληρά γυμναζόμαστε αλλά το πόσο συστηματικά.

Προσεκτική διατροφή

Επτά καθημερινές συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Η διατροφή μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

Κόψτε τη ζάχαρη, μειώστε τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τα γαλακτοκομικά. Θα αισθανθείτε καλύτερα σωματικά αλλά θα αποκτήσετε επίσης, καθαρό μυαλό και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Επικεντρωθείτε στην κοιλιά σας, όχι μόνο στο βάρος σας

Μελέτη διαπιστώνει ότι το κοιλιακό σωματικό λίπος συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, πιθανή άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το «κρυμμένο» κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι υψηλότερες μετρήσεις σπλαχνικού λίπους σχετίζονται επίσης, με αυξημένο φορτίο φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Σημασία έχει η σύνθεση λίπους στο σώμα μας και όχι τόσο το βάρος μας.

Επαρκής ύπνος

Μην υποτιμάτε τα οφέλη ενός καλού νυχτερινού ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και εδραιώνει τις αναμνήσεις της ημέρας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που κοιμούνται σταθερά επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και συνολική γνωστική απόδοση.

Ακολουθείστε μια υγιεινή ύπνου που σας ταιριάζει και ξαπλώστε νωρίς.

«Γυμναστική» εγκεφάλου

Επτά καθημερινές συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση
Kοντινό πλάνο ανθρώπινου εγκεφάλου που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Νευροανατομίας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης(AP Photo/David Duprey)

Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να γυμνάσετε τον εγκέφαλό σας. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε προκαλεί το μυαλό σας και σας κάνει να σκέφτεστε. Από παζλ και σταυρόλεξα μέχρι οποιοδήποτε εργόχειρο, μαστόρεμα, εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Η συστηματική ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας είναι μια απόλαυση. Ωστόσο, το αλκοόλ μπορεί να μάς χαλάσει τον ύπνο. Επίσης με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή γνωστική έκπτωση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχουμε εντελώς, αλλά να προσέχουμε για να μην ξεφύγουμε.

Τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Η φροντίδα της συνολικής μας υγείας είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του εγκεφάλου μας.

Ακόμα και αν αισθανόμαστε υγιείς, οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας. Μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση. Καταστάσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική υγεία, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.


Σχετικά άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος