Πώς να γεράσουμε όμορφα και με αξιοπρέπεια

Η φίλη μου η Μαρία είναι ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και η ίδια καθηγήτρια Γερμανικών και Αγγλικών. Ζει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια χιπ χοπ γειτονιά (Κυψέλη).

Κάθε μέρα έρχεται σ ’επαφή με ένα σωρό παιδιά. Με τα όνειρά τους, τις στενοχώριες τους, τις προσπάθειές τους για να καλυτερέψουν τη ζωή τους.

Η Μαρία αγαπάει πολύ τα παιδιά, τα ταξίδια και την ίδια τη ζωή. Κάθε Σαββατοκύριακο μπαίνει με τον σύντροφό της στο αυτοκινητάκι τους και οργώνουν κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τους αρέσουν πολύ οι λουτρότοποι, όχι μόνο για τα ιαματικά νερά τους, αλλά για όλη τη γύρω ατμόσφαιρα, με τους ανθρώπους, τις ψησταριές και τα ταβερνάκια.

Η Μαρία περπατάει στα χωριά και κουβεντιάζει με όλο τον κόσμο. Αγοράζει τα βοτάνια της και φτιάχνει μόνη της ακόμα και οδοντόπαστα. Είναι σινεφίλ και ξέρει πολύ καλά κινηματογράφο. Μαζί της έχω δει, στο Άστυ και στη Θεσσαλονίκη, μερικές από τις ωραιότερες ταινίες της ζωής μου.

‘Εχει πάντα το κέφι και τη διάθεση να μου εξηγήσει τι πρέπει να κάνω στον υπολογιστή. Και όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζει βλέπει πάντα την καλή τους πλευρά. Είναι όλη ένα χαμόγελο, και χάρη στις χειροποίητες κρέμες της, το πρόσωπό της λάμπει.

Φοράει εκπληκτικά ρούχα, πάντα δεύτερο χέρι, κυρίως γιατί είναι καλύτερα για το περιβάλλον, αλλά και για να  της περισσεύουν χρήματα για να μπορεί να ταξιδεύει και να διασκεδάζει. Δεν παίρνει φάρμακα αλλά κάθε χρόνο κάνει τις προληπτικές της εξετάσεις. Χορεύει, πίνει τσίπουρα και κάθε φορά που βγαίνω μαζί της είναι σαν να πηγαίνω εκδρομή.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πόσο χρονών είναι. Φυσικά ξέρω ότι δεν είναι κορίτσι, αλλά ο τροπος που σκέφτεται, που κινείται, που ντύνεται, της δίνει μια φρεσκάδα που δεν συμβαδίζει με τα χρόνια της.   

Τελικά φαίνεται ότι το να γερνάει κανείς δεν έχει να κάνει μόνο με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.

Αν θέλετε να γεράσετε ωραία, με χάρη και αξιοπρέπεια, πείτε αντίο:

Στο να ζείτε στο παρελθόν

Μην μένετε προσκολλημένοι στην εποχή που ήσασταν νέοι, αλλά αγκαλιάστε το παρόν και κοιτάξτε στο μέλλον. Νεανικότητα σημαίνει να αποδεχθούμε ότι ο χρόνος προχωράει μπροστά και εμείς προχωράμε μαζί του. Είναι σημάδι ωριμότητας, σοφίας και αξιοπρέπειας.

Στο να παραμελείτε την εμφάνιση και τη φροντίδα σας

Είναι πολύ εύκολο «να αφήσουμε τον εαυτό μας». Είτε να σταματήσουμε το περπάτημα επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι είτε να εγκαταλείψουμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας, από καθαρή τεμπελιά.

Στο να είστε προσκολημμένοι στα παλιά

Ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτή η έννοια, γνωστή ως νευροπλαστικότητα, αμφισβητεί την παλιά πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μάθουμε όσο μεγαλώνουμε. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε, μπορούμε ακόμα  να μαθαίνουμε, να αναπτυσσόμαστε και να αλλάζουμε. Ποτέ δεν είναι αργά. Αγκαλιάστε την αλλαγή και αφήστε την ηλικία σας να αντικατοπτρίζει όχι μόνο τα χρόνια που έχετε ζήσει, αλλά και τη σοφία της ωριμότητας που έχετε κατακτήσει στην πορεία.

Στο να κρατάτε κακίες

Καθώς μεγαλώνουμε, αναπόφευκτα συσσωρεύουμε κακές εμπειρίες. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι κρατάμε αρνητικά συναισθήματα ή γινόμαστε μνησίκακοι  με κάποιους που μπορεί να μας αδίκησαν στο παρελθόν. Αλλά έτσι δεν ησυχάζουμε και μένουμε εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο αρνητικότητας. Το να συγχωρήσουμε δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε αυτό που συνέβη. Έχει να κάνει με την επιλογή να επικεντρωθούμε στο παρόν και στο μέλλον, αντί να μένουμε στις πληγές του παρελθόντος.

Στο να παραμελείτε την υγεία σας

Καθώς μεγαλώνουμε, η υγεία μας πρέπει να γίνεται το πιο σημαντικό μας μέλημα. Να μην αγνοούμε σημάδια, να μην καθυστερούμε τους τακτικούς μας ελέγχους. Κάποιοι από εμάς τείνουν να αγνοούν τα μικροπροβλήματα υγείας, πιστεύοντας ότι θα περάσουν μόνα τους. Αλλά η παραμέληση της υγείας δυνητικά οδηγεί σε πιο σοβαρά προβλήματα. Πάρτε στα σοβαρά τις προληπτικές εξετάσεις, κάντε ισορροπημένη διατροφή, κοιμηθείτε αρκετά και παραμείνετε δραστήριοι.

Στην παραμέληση των σχέσεων

Καθώς η ζωή προχωράει, είναι εύκολο να αφήσουμε τις σχέσεις μας στο περιθώριο. Μένουμε στον μικρόκοσμό μας και μερικές φορές ξεχνάμε να ανανεώσουμε τους δεσμούς που έχουμε με άλλους ανθρώπους. Αλλά βλέπετε, οι σχέσεις είναι η καρδιά και η ψυχή της ζωής μας. Οι δεσμοί μας με τους άλλους μάς δίνουν χαρά, υποστήριξη και την αίσθηση του ανήκειν.

Όταν παραμελούμε αυτές τις σχέσεις κινδυνεύουμε να απομονωθούμε. Εκτιμήστε τις σχέσεις σας. Βρείτε χρόνο για τους φίλους σας. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε.

Στην αποφυγή της νέας τεχνολογίας

Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, είναι εύκολο να αισθάνεστε ζαλισμένοι από τον ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων. Μπορεί να πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι για τη νεότερη γενιά και ότι είμαστε πολύ μεγάλοι για να τη μάθουμε. Όμως αυτή η νοοτροπία μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε εκτός εποχής. Εξάλλου προσφέρει έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο επικοινωνίας. Μηνύματα, «αντιδράσεις», φωτογραφίες, βιντεοκλήσεις, σχολιασμοί, αναρτήσεις τραγουδιών, φέρνουν κοντά ανθρώπους που τους χωρίζουν χιλιόμετρα. Γιατί να μένουμε απέξω;

Στο να μην χαμογελατε

Γελάστε με αυτά που συμβαίνουν. Η ζωή θα έχει πάντα τα σκαμπανεβάσματά της, αλλά το γέλιο έχει έναν τρόπο να μας κρατάει νέους στην καρδιά. Ελαφρύνει το φορτίο μας, και μας φέρνει πιο κοντά στους άλλους.

Το ταξίδι της ζωής είναι βαθιά προσωπικό, χρωματισμένο από τις εμπειρίες μας, τις σχέσεις μας και τις επιλογές μας. Ένα κοινό νήμα που διατρέχει αυτό το ταξίδι είναι η αξιοπρέπεια.

Καλλιεργείται μέσω των πράξεών μας, της συμπεριφοράς μας και ναι, της αποδέσμευσης από ορισμένες συνήθειες.

Όπως είπε κάποτε ο συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο: «Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε, γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε».

Αυτό το απόσπασμα περικλείει όλη την ουσία του να μεγαλώνουμε όμορφα και με αξιοπρέπεια. Έχει να κάνει με το να διατηρούμε το πνεύμα μας νεανικό, ακόμη και όταν το σώμα μας γερνάει.

Η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός- αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι το πώς ζούμε αυτά τα χρόνια.


Σχετικό άρθρο:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος