Αντίστροφη μέτρηση για την «πειραματική» σύγκρουση σκάφους της ΝASA με αστεροειδή – Τι λέει ο αστροφυσικός Κλ. Τσιγάνης (video)

Array

Για την πρώτη κρίσιμη «πρόβα» πλανητικής άμυνας απέναντι σε έναν επικίνδυνο αστεροειδή, που θα δούμε τo βράδυ της Δευτέρας (στις 02:14 ώρα Ελλάδας) μίλησε στην ΕΡΤ ο Κλεομένης Τσιγάνης, αναπληρωτής καθηγητής δυναμικής Αστρονομίας στο ΑΠΘ, ο οποίος συμμετέχει από ελληνικής πλευράς σε αυτή την διαστημική επιχείρηση που γίνεται για πρώτη φορά.

«Το διαστημικό σκάφος DART (Double Asteroid Redirection Test), το οποίο εκτοξεύθηκε πέρυσι το Νοέμβρη από την Αμερική, θα προσκρούσει πάνω στον στόχο του που είναι ο αστεροειδής Δίμορφος (διαμέτρου 160 μέτρων), που είναι ο μικρός δορυφόρος του μεγαλύτερου αστεροειδούς Δίδυμου (διαμέτρου περίπου 780 μέτρων)» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Έλληνας Επιστήμονας. Η πρόσκρουση θα μεταδοθεί Live από το κανάλι της ΝASA στο youTube.

Οι δύο μετεωρίτες θα κάνουν την πλησιέστερη προσέγγισή τους στη Γη εδώ και χρόνια, περνώντας σε απόσταση περίπου 10,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Αντίστροφη μέτρηση για την «πειραματική» σύγκρουση σκάφους της ΝASA με αστεροειδή – Τι λέει ο αστροφυσικός Κλ. Τσιγάνης (video)

To πείραμα «Αρμαγεδδών» κόστους 300 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγάνη, «το πείραμα αυτό έχει σκοπό να δείξει εάν έχουμε την τεχνολογία αποτροπής που θα χρειαστεί, αν και όταν κάποια στιγμή πραγματικά κινδυνέψουμε από κάποιον αστεροειδή εισβολέα αυτής της τάξης μεγέθους».

Σύμφωνα με τον Έλληνα αστροφυσικό «οι μικρότερου μεγέθους μικρότερης κλίμακας καταστροφές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μεγαλύτερη συχνότητα. Επομένως, τα αντικείμενα διαμέτρου 100 με 300 μ. είναι η βασική μας επιστημονική ανησυχία. Γνωρίζουμε πως όσο κι αν σκανάρουμε τον ουρανό με το τηλεσκόπιο την τελευταία εικοσαετία, από όλα αυτά τα πιθανά αντικείμενα που γυρνάνε γύρω μας μόνο το 40% είναι γνωστά αυτή τη στιγμή».

Το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας εκτροπής/αποτροπής

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα γίνει ο «διαστημικός εκτροχιασμός» του αστεροειδή αποκάλυψε ότι η μέθοδος για τα αντικείμενα αυτών των διαστάσεων είναι απλή: Επιταχύνεις, ένα σκάφος 500 600 κιλά, όσο πιο πολύ μπορείς αυτή τη στιγμή το Dart πάει με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιόμετρα την ώρα και πέφτει πάνω».

Αντίστροφη μέτρηση για την «πειραματική» σύγκρουση σκάφους της ΝASA με αστεροειδή – Τι λέει ο αστροφυσικός Κλ. Τσιγάνης (video)

Σε απευθείας μετάδοση η καταστροφή του DART

Η πρόσκρουση της διαστημοσυσκευής DART στον αστεροειδή με ταχύτητα την ώρα θα έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει κινητική ενέργεια για να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του. Κάτι ανάλογο μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά να γίνει με κάποιον άλλο μεγάλο αστεροειδή που υπάρχει κίνδυνος η τροχιά του να διασταυρωθεί με εκείνη του πλανήτη μας.

Ο βομβαρδισμός” του Δίμορφου – που θα οδηγήσει στην καταστροφή του DART – αναμένεται να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά του (κατά περίπου 1%), ώστε να περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου λίγο πιο κοντά και πιο γρήγορα. Τα τηλεσκόπια από τη Γη θα παρακολουθούν για να δουν κατά πόσο αυτό όντως συνέβη.

Η απειροελάχιστη εκτροπή μεγεθύνεται με τον χρόνο

«Αν αυτό το κάνεις για έναν πραγματικό εισβολέα, τρία τέσσερα πέντε χρόνια πριν την υποτιθέμενη πρόσκρουση, αυτή η απειροελάχιστη εκτροπή μεγεθύνεται με τον χρόνο εκθετικά», δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας που συμμετέχει στην επιχείρηση καταστροφής μετεωρίτη.

Η Αμερικανική Διαστημικής Υπηρεσίαςεκτόξευσε τον πύραυλο της αποστολής DART (Δοκιμή διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών) πέρυσι τον Νοέμβριο. Η σύγκρουση του σκάφους της NASA με τον αστεροειδή θα μεταδοθεί ζωντανά από τα social media και το κανάλι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος στο YouTube.

Πηγή: ΕΡΤ, ΝΑSA, ESA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος