Ανάλυση: Οι Δίδυμοι Πύργοι και το παρωχημένο αφήγημα του «Άξονα του Κακού»

Από φέτος η επέτειος της Πτώσης των Δίδυμων Πύργων θα είναι διαφορετική, εγείροντας ερωτηματικά κι αμηχανία στην αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη, καθώς συμπίπτει με την ήττα και φυγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, την χώρα στην οποία επιτέθηκαν πρώτα οι ΗΠΑ με την κατηγορία ότι υπέθαλπε την Αλ-Κάιντα και τον ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν στους οποίους προσήψε την ευθύνη για την ασύμμετρη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Ιδιαίτερα όμως η φετινή επέτειος συμπίπτει με την συμφωνία συνεργασίας και συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, τους ίδιους δηλ. τους μέχρι δαιμονοποίησης «εχθρούς» των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κι η παράδοση προηγμένου σε ποιότητα και ισχυρού σε ποσότητα αμερικανικού πολεμικού υλικού στους Ταλιμπάν κι όχι στην μέχρι πρότινος αμερικανοκίνητη κυβέρνηση της Καμπούλ, προδιαθέτοντας για περαιτέρω εφοδιασμό των Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ είτε απευθείας είτε μέσω των συμμάχων τους στην περιοχή.

Το κύριο ερώτημα που εγείρεται στην αμερικανική κοινή γνώμη και διεθνώς είναι με ποιο ιδεολογικό πλαίσιο υπέγραψαν κι υλοποιούν οι κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν την συμμαχία με τους Ταλιμπάν. Η συνειδητοποίηση κι αποδοχή της ήττας της από την Ουάσινγκτον είναι μια λογική παραδοχή βασισμένη στα γεγονότα. Ωστόσο, με την μνήμη των θυμάτων των Δίδυμων Πύργων ζωντανή, μια τέτοια αποδοχή απέχει παρασάγγας και δεν δικαιολογεί ιδεολογικά κι ηθικά την σύμπηξη συμμαχίας με τους Ταλιμπάν και την ανάθεση της εξουσίας της χώρας σε εκείνους.

Όσο κι αν κάποιοι κυνικοί επικαλούνται τον διαχωρισμό της πολιτικής από την ηθική αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες με κοινό παρανομαστή τον συνδετικό κρίκο της κοινωνίας, την δικαιοσύνη. Άλλωστε σε αυτό το ηθικό πλαίσιο εντάσσεται αναντίρρητα κι η μνήμη των θυμάτων των Δίδυμων Πύργων.

Κατά τις προηγούμενες επετείους ο Λευκός Οίκος προσέδιδε ιδεολογική κι ηθική διάσταση στην αμερικανική γεωπολιτική απάντηση για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους με την διαμόρφωση του λεγόμενου «Άξονα του Κακού». Συμμαχώντας η Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, η αμερικανική πολιτική στον ισλαμικό κόσμο αυτοαναιρέθηκε ιδεολογικά στην πράξη συμπαρασύροντας στην λήθη και την αναξιοπιστία το ήδη παρωχημένο αμερικανικό δόγμα του «Άξονα του Κακού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος