80ο Φεστιβάλ Βενετίας: 11 συν μία ταινίες που περιμένει να δει το κοινό

Το κοινό με τους κριτικούς δεν διαφέρουν πολύ. Όποιος υποστηρίζει αποκλειστικά κάτι άλλο, ή σφάλλει οικτρά ή έχει ξεχάσει ότι κάποτε ήταν και εκείνος στο κοινό. Παρατηρώντας την κίνηση, τα hashtags και τα σχόλια, επιλέξαμε μερικές από τις ταινίες που προβλέπεται να γίνουν sold out στο 80ο Φεστιβάλ Βενετίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθεί και «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», συμπαραγωγής της ΕΡΤ.

Από τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο

11 και μια ταινίες λοιπόν που μάλλον θα κάνουν τη διαφορά, χαρίζοντας γεμάτες φεστιβαλικές αίθουσες.

Dogman

Ο Luc Besson θα μας γνωρίσει τον «Dogman», ένα αγόρι που η ζωή δεν του έχει φερθεί όμορφα. Εκείνος βρίσκει τη σωτηρία του μέσα από την αγάπη των σκύλων του, που σε κάποιο σημείο όμως θα γίνει τόσο υπερβολική που θα αλλάξει την οπτική του για τους ανθρώπους.

Maestro

Η επόμενη σκηνοθετική δουλειά του Μπράντλεϋ Κούπερ, μετά από το «Ένα Αστέρι Γεννιέται», συνεχίζει να περιφέρεται στον χώρο της μουσικής. Το «Maestro» καταγράφει το χρονικό μιας ιστορία αγάπης και τη δια βίου σχέση μεταξύ του Leonard Bernstein και της Felicia Montealegre Cohn Bernstein. Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη ερωτική επιστολή στη ζωή και την τέχνη, τον μεγάλο δάσκαλο και καθοδηγητή που πίσω από την μπαγκέτα του λίγοι γνωρίζουν τον βίο και τις μεγαλύτερες αγάπες του. Μοιάζει με μια συναισθηματικά επική απεικόνιση της οικογένειας και της αγάπης, όχι μόνο του μαέστρου αλλά και αυτών που τον συνέθεταν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Στους βασικούς ρόλους θα δούμε τον υποψήφιο για 9 Όσκαρ [ακόμα και εμάς εντυπωσιάζει αυτή η διαπίστωση] Bradley Cooper και την υποψήφια για δύο Όσκαρ Carey Mulligan.

Η παραγωγός εταιρία [Netflix], προς αποφυγή σύγχυσης του κοινού, «ανάγκασε» τους παραγωγούς της ελληνικής σειράς Maestro να αλλάξουν τον διεθνή τίτλο της ταινίας πριν τη διεθνή πρεμιέρα του στην πλατφόρμα τους.

Finalmente L’ Alba

Η Lily James και ο Willem Dafoe πρωταγωνιστούν στην ταινία που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Επιτέλους Αυγή». Η ταινία αφηγείται τη σύντομη μετάβαση ενός κοριτσιού που περνώντας από την Cinecitta της δεκαετίας του ’50, γίνεται στιγμιαία πρωταγωνίστρια. Αυτή η εξέλιξη θα είναι και συμβολικά η μετάβασή της από κορίτσι σε γυναίκα.

The Palace

Πολλά ακούστηκαν για την επιστροφή του Ρομάν Πολάνσκι στη μεγάλη οθόνη αλλά και τη συμμετοχή του στο 80ο Φεστιβάλ Βενετίας. Με το «The Palace» φιλοδοξεί να πει ένα παραμύθι από αυτά που ίσως δεν έχουν ευτυχές τέλος.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, υπήρχε -και εξακολουθεί να υπάρχει- το ξενοδοχείο Palace. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κάστρο σχεδιασμένο στις αρχές του 1900 από έναν αρχιτέκτονα [λάτρη του μυστικισμού], κάπου στα βουνά της Ελβετίας, στη μέση μιας χιονισμένης κοιλάδας, με γοτθικό ρυθμό και παραμυθένια ατμόσφαιρα. Εκεί κάθε χρόνο, σαπισμένοι πλούσιοι, και φριχτοί κακοποιοί μαζεύονται για να περάσουν μαζί την πρωτοχρονιά. Στην αλλαγή της χιλιετίας όμως ο φόρτος εργασίας ξεπερνά κάθε προσδοκούμενο. Σερβιτόροι, αχθοφόροι, μάγειρες και ρεσεψιονίστ, μαζί με τον αφοσιωμένο πενήνταχρονο διευθυντή, κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχτούν τους σημαντικούς ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους τις μοίρες των ανθρώπων αλλά και να είναι όλα στην εντέλεια. Ο φόβος όμως για τα σφάλματα δικτύου που ίσως καταστρέψουν τις μέχρι τώρα χρηματοοικονομικές βολές θα κάνουν τους εκκεντρικούς συνδαιτημόνες να γίνουν ακόμα πιο κακότροποι και άβολοι στο προσωπικό.

Πρόκειται για μια αλληγορία που κρίνει και κατακρίνει με χιούμορ τις κοινωνικές τάξεις. Ανάμεσα στους ηθοποιούς, οι Fanny Ardant, John Cleese, Bronwyn James και Mickey Rourke.

Io Capitano

Το «Io Capitano» αφηγείται το περιπετειώδες ταξίδι δύο νεαρών ανδρών σε μια σύγχρονη Οδύσσεια μέσα από τις παγίδες της ερήμου, τις φρίκες των κέντρων κράτησης στη Λιβύη και τους κινδύνους της θάλασσας. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Matteo Garrone.

Poor Things

Από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο και την Emma Stone σε ρόλο παραγωγού και πρωταγωνίστριας έρχεται μια απίστευτη ιστορία που θυμίζει παράξενη παράφραση του Φρανκενστάιν με ένα touch μαύρου βρετανικού χιούμορ. Η Μπέλα Μπάξτερ, μια νεαρή γυναίκα που επιστρέφει στη ζωή από τα χέρια του ανορθόδοξα λαμπρού επιστήμονα Δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ, είναι πρόθυμη να μάθει εκ νέου να ζει μετά τη νεκρανάσταση, αλλά με δικούς της όρους και ηθική. Πεινασμένη κοσμικότητα και κοινωνική ζωή, η Μπέλα θα το σκάσει με τον Ντάνκαν Γουέντερμπερν, έναν άθλιο -αλλά πανέξυπνο- δικηγόρο, για να οδηγηθούν σε μια ανελέητη περιπέτεια. Απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις της εποχής της, η εξέλιξη της πλέον έχει μοναδικό σκοπό να υπερασπιστεί την ισότητα και την απελευθέρωση σε κάθε διάσταση.

Η ταινία ήταν να ανοίξει στις Αμερικανικές αίθουσες τον Σεπτέμβρη, μεταφέρθηκε όμως πιο κοντά στο τέλος της χρονιάς, ένδειξη μεταξύ άλλων πως προβλέπεται να σαρώσει τις υποψηφιότητες των μεγάλων βραβείων.

Με το ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο Γιώργος Λάνθιμος ετοίμασε και την επόμενη ταινία του που μάλλον θα δούμε στο φεστιβάλ Καννών [εκτός αν η απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων κυλίσει σε νέα ημερομηνία την έξοδο της ταινίας].

Ενημερωτικά, ο Γιώργος Λάνθιμος και η Έμμα Στόουν θα έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης με ειδικές προβολές και της νέας ταινίας του αλλά και της «Βληχής».

Coup De Chance

Απογοητευμένος από την Αμερική που αγάπησε και ύμνησε στις ταινίες του, και μετά από μια εξαντλητική περίοδο λόγω της πάλης του με το cancel culture, ο Γούντι Άλεν αποφάσισε να πάρει τα «λεμόνια» της ζωής και να στύψει «λεμονάδα αλά γαλλικά». Σε γαλλικό έδαφος (και για πρώτη φορά σε γαλλική γλώσσα) δημιουργεί ένα θρίλερ στο ύφος του Match Point.

Η Fanny και ο Jean είναι το πρότυπο ενός ιδανικού ζευγαριού: έχουν τα πάντα. Η επαγγελματική ζωή τους είναι σταθερά ανοδική, ζουν σε ένα υπέροχο διαμέρισμα στις πολυτελείς περιοχές του Παρισιού και φαίνεται να είναι τόσο ερωτευμένοι όσο την πρώτη μέρα που συναντήθηκαν. Όταν η Φάνυ πέσει κατά τύχη στον Αλέν, παλιό της φίλο από το γυμνάσιο, αμέσως η ζωή της αλλάζει ρότα. Όσο προσπαθούν να θυμηθούν και να ανακαλύψουν το παρελθόν τους μέσα από το παρόν τους, καταδικάζονται σε έναν έρωτα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες, έστω για έναν από τους δύο τους.

Η ταινία θα διανεμηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη και στην Ελλάδα. Ο Γούντι Άλεν νωρίτερα, στης 9 του ίδιου μήνα, θα βρίσκεται στη χώρα μας για μια και μοναδική συναυλία στο αποχαιρετιστήριο tour του, παίζοντας το αγαπημένο του κλαρινέτο.

La Sociedad de las Nieves

Ο Ισπανός σκηνοθέτης J. A.Bayona που μας χάρισε μεταξύ άλλων και την ανατριχιαστική ταινία «Το Ορφανοτροφείο» θα παρουσιάσει στο 80ο Φεστιβάλ Βενετίας τη νέα του ταινία με τίτλο «La Sociedad de la nieve», που ολοκλήρωσε για λογαριασμό του Netflix.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Πάμπλο Βιέρτσι… Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Σιέρα Νεβάδα (Ανδαλουσία), στο Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) και σε διάφορες τοποθεσίες των Άνδεων (τόσο στη Χιλή όσο και στην Αργεντινή), συμπεριλαμβανομένης της Κοιλάδας των δακρύων, πραγματική τοποθεσία όπου συνέβη η ιστορία.

Το 1972, η πτήση 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, που ναυλώθηκε για να μεταφέρει μια ομάδα ράγκμπι στη Χιλή, συντρίβεται σε έναν παγετώνα στην καρδιά των Άνδεων. Μόνο 29 από τους 45 επιβάτες του επέζησαν από την συντριβή. Παγιδευμένοι σε ένα από τα πιο απρόσιτα και εχθρικά περιβάλλοντα στον πλανήτη, αναγκάζονται να καταφύγουν σε ακραίες επιλογές για να παραμείνουν ζωντανοί.

Αν βρήκατε ομοιότητες με την ταινία «Οι επιζήσαντες» του 1993… τότε είστε καλά διαβασμένοι.

L’ Ordine del Tiempo

Πρόκειται για την ελεύθερη απόδοση του best seller του Carlo Rovelli. Η ιταλίδα σκηνοθέτις με τη διεθνή καριέρα Liliana  Cavani, ενόψei της βράβευσ;hς της με τον χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, θα παρουσιάσει τη νέα της δημιουργία.

Τι θα συνέβαινε αν ανακαλύπταμε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να τελειώσει σε λίγες ώρες; Αυτό θα προβληματίσει ένα βράδυ μια ομάδα παλιόφιλων που, όπως κάθε χρόνο, θα βρεθούν και φέτος σε μια παραθαλάσσια βίλα για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός τους. Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος που τους χωρίζει από το πιθανό τέλος του κόσμου θα ρέει διαφορετικά, γρήγορα και αιώνια, κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας που θα αλλάξει τη ζωή τους.

The Great Escaper

O βραβευμένος με δύο Όσκαρ Michael Caine και η επίσης βραβευμένη με δύο Όσκαρ Glenda Jackson που έφυγε στις 15 Ιουνίου από τη ζωή μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα από την υποκριτική, θα συναντηθούν σε αυτή την ταινία. Ο Μπερνάρντ Τζόρνταν δραπετεύει από το Γηροκομείο του για να παραστεί στην 70η επέτειο της αποβίβασης της D-Day στη Γαλλία. Οι άνθρωποι που επηρέασαν τη ζωή και την σκέψη του θα είναι κοντά του νοερά ή και κυριολεκτικά.

The Caine Mutiny Court-Martial

80ο Φεστιβάλ Βενετίας: 11 συν μία ταινίες που περιμένει να δει το κοινό

Στις 7 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο απρόβλεπτα ευφυής σκηνοθέτης William Friedkin, που μας έχει χαρίσει μεταξύ άλλων και την ταινία «Ο Εξορκιστής». Η τελευταία ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ δημιουργού, θα βρίσκεται στο 80ο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ιστορία ακολουθεί έναν αξιωματικό του ναυτικού που δικάζεται για ανταρσία, μετά την υποψία της διοίκησης ότι ενεργεί με ασταθείς συναισθηματικά τρόπους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμά του.

The Killer

80ο Φεστιβάλ Βενετίας: 11 συν μία ταινίες που περιμένει να δει το κοινό

Η νέα ταινία του David Fincher (δημιουργού του Fight Club) θα φέρει κοντά τους Michael Fassbender και Tilda Swinton σε μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Ένας δολοφόνος έρχεται αντιμέτωπος και με τους εργοδότες του και τον εαυτό του, σε ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό.

Αν θέλετε να δείτε όλες τις ταινίες που θα συμμετέχουν στο 80ο Φεστιβάλ Βενετίας, διαβάστε εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος