«Ματώνουν» οι αγορές από τον πληθωρισμό και την αύξηση επιτοκίων

Στο βαθύ κόκκινο οι ευρωαγορές, αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του πληθωρισμού και οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, «λυγίζουν» την παγκόσμια οικονομία. Σημαντική υποχώρηση καταγράφει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καταγράφοντας νέο χαμηλό 20ετίας. Σε ελεύθερη πτώση και η στερλίνα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών.

«Άλμα» κάνουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές γερμανικό να σκαρφαλώνει στο 2%, για πρώτη φορά από το 2013. Στο 4,6% εκτινάχθηκε εκ νέου η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου.

Στο μεταξύ, νέο κύμα αυξήσεων των επιτοκίων σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ευρώπης προβλέπουν οι ειδικοί μέχρι το τέλος του χρόνου. Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ δεν αποκλείεται αυξήσεις να υπάρξουν και στα σταθερά επιτόκια των δανείων.

«Οι αυξήσεις στα επιτόκια από την ΕΚΤ θα περάσουν εξ ολοκλήρου στις δόσεις των δανείων ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί σοβαρά από μία επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» εκτιμά ο Μάνθος Ντελής, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Audencia Business School στη Γαλλία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος