Χονγκ Κονγκ: Επιστήμονες αναπτύσσουν μια πιο φθηνή έκδοση του τεστ Galleri για τον καρκίνο

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η φθηνή έκδοση θα κοστίζει μόλις 50 δολάρια.

Μια φθηνή έκδοση του τεστ Galleri, ενός τεστ αίματος που ανιχνεύει με εξαιρετική ακρίβεια τουλάχιστον 50 τύπους καρκίνου, αναπτύσσουν οι επιστήμονες του Κέντρου Novostics στο Χονγκ Κονγκ. Σήμερα, το τεστ κοστίζει 1.000 δολάρια, αλλά οι ερευνητές του Novostics εκτιμούν πως η φθηνή έκδοση θα κοστίζει μόλις 50 δολάρια.

«Αναμένουμε ταχεία πτώση του κόστους λόγω της βελτίωσης της τεχνολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Άλλεν Τσαν.

Το τεστ Galleri, το οποίο ανιχνεύει μικροσκοπικά θραύσματα καρκινικού DNA στην κυκλοφορία του αίματος, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής εξαιρετικά ακριβές. Σε μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 ασθενείς που εμφάνιζαν περίεργα συμπτώματα, το τεστ ανίχνευσε σωστά τα δύο τρίτα των κακοηθειών που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Το τεστ ανίχνευσε περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου

Στο 85% αυτών των περιπτώσεων, το τεστ εντόπισε το αρχικό σημείο εμφάνισης του καρκίνου και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να εντοπίσει πάνω από 50 τύπους καρκίνου με μία μόνο αιμοληψία. Το τεστ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και σύμφωνα με τον Τσαν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την ανίχνευση μη φυσιολογικών εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τελικά, όμως, εξελίχθηκε σε ένα καθολικό τεστ για τον καρκίνο που βασίζεται στην εξέταση του κυκλοφορούντος DNA.

Καλύτερα ποσοστά επιβίωσης

Το τεστ αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και τα άτομα που εντοπίστηκαν είχαν πολύ καλύτερο ποσοστό επιβίωσης από τους ασθενείς στους οποίους δεν χορηγήθηκε το τεστ.

«Η αναλογία κινδύνου είναι 0,1. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του ελέγχου, μειώνουμε τη θνησιμότητα κατά 90%», εξήγησε ο Τσαν.

Κατά τη διενέργεια των δοκιμών DNA η ομάδα του Τσαν διαπίστωσε ένα ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, εκείνοι που ανέφεραν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα διαγνώστηκαν με καρκίνο τέσσερα χρόνια αργότερα. Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του έγκαιρου ελέγχου και της συνεχούς παρακολούθησης.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος