Μετάλλαξη Όμικρον: Με πυρετώδεις ρυθμούς οι έρευνες για τη μεταδοτικότητα και ανθεκτικότητά της

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το νέο στέλεχος του κορονοϊού, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που περιέχει η πρωτεϊνική ακίδα του. Πυρετώδεις είναι οι έρευνες των επιστημόνων για να κατανοήσουν μεταδοτικότητα και συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον. Τονίζουν πάντως σε κάθε ευκαιρία ότι οι εμβολιασμοί παραμένουν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης κατά του ιού.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για την μετάλλαξη Όμικρον και μέσα στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις, στο πόσο μεταδοτική, αν καλύπτεται από τα εμβόλια, αν προκαλεί βαριά συμπτώματα, ή αν μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ εντός τεσσάρων εβδομάδων θα γνωρίζουν αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεταδοτική και σε ποιο βαθμό ώστε να επικρατήσει επί της Δέλτα αλλά και αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Επιπλέον, σημειώνουν, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειοψηφία των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.

Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.

Τι γνωρίζουμε σήμερα για το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος