Δράση Eat4Change του WWF: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το πιάτο μας;

Array

Μία μικρή ομάδα ακτιβιστών, εθελοντών του Food4Thoughters, μελών της ομάδας του Eat4Change του WWF και δημοσιογράφων βρέθηκαν στον Γαλατά Τροιζηνίας στις 9 Ιουλίου, με στόχο να κουβεντιάσουν για την περιβαλλοντική και διατροφική βιωσιμότητα, να μαζέψουν καρπούς, βότανα και να δημιουργήσουν με αυτά εδέσματα, με άξονα τη μεσογειακή διατροφή και κυρίως τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Οι δύο πρώτες ώρες γνωριμίας πέρασαν ευχάριστα, αφού μονοπώλησε το ενδιαφέρον το παιχνίδι «Ποιο φαγητό της Μεσογειακής διατροφής θα ήθελες να ήσουν;», με την πρωτιά να μοιράζονται τα γεμιστά και οι μπάμιες.

Δράση Eat4Change του WWF: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το πιάτο μας;
O σεφ Γιώργος Τσούλης – Βίκυ Μαρκολέφα/WWF Greece

Πρόγραμμα Eat4Change

Η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη κρίση που έχει αντίκτυπο σε εμάς, σε όσα πλάσματα κατοικούν στον πλανήτη μας και φυσικά, στον ίδιο τον πλανήτη. Ξέρουμε πλέον πως χρειάζεται να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον που θα αντέχει να μας φιλοξενεί. Κι αυτή η προσπάθεια αρχίζει με τις πιο μικρές αλλαγές.

Όπως η διατροφή μας. Άλλωστε, η διατροφή μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και με την κατάσταση της υγείας του πλανήτη. Όμως, ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί την πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας πρέπει να αλλάξει.

Κι αυτό επιδιώκεται με το Eat4Change, ένα νέο πρόγραμμα του WWF που έχει στόχο να μας βοηθήσει να τρεφόμαστε πιο υπεύθυνα και πιο βιώσιμα. Το ευτυχές γεγονός σε αυτή την περίπτωση είναι ότι για εμάς στην Ελλάδα, η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο. Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη.

Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά. Μάλιστα αν υιοθετήσουμε ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει 52 τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά και περιφερική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και μικρή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις διατροφικές μας απαιτήσεις με ρεαλιστικές ποσότητες τροφίμων και ποικιλία, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%.

Το σύγχρονο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων πρέπει να αλλάξει

Οι διατροφικές επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά και την υγεία του πλανήτη. Ενδεικτικά, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» του WWF τονίζει πως το σύγχρονο σύστημα παραγωγής τροφίμων προκαλεί περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) παγκοσμίως (>80% εκ των οποίων σχετίζεται με την κτηνοτροφία), ευθύνεται για το 80% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, το 70% της απώλειας της βιοποικιλότητας σε χερσαίες εκτάσεις και το 50% της απώλειας της βιοποικιλότητας του γλυκού νερού. Η σύνδεση της τροφής με το περιβάλλον, καθώς και με την κλιματική κρίση, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως στην περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων θα είναι καταστροφικές, καθώς θα επιταχυνθεί η εξάλειψη των ειδών, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν η αλιεία, η γεωργική απόδοση, και κατ΄ επέκταση τα διαθέσιμα τρόφιμα.

Μια βασική τάση που εντείνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών είναι η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα που απαιτούν πολλούς φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους (π.χ. νερό, γη), όπως είναι το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Η παραγωγή κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών και η υδατοκαλλιέργεια χρησιμοποιούν πάνω από το 80% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του πλανήτη και ευθύνονται για σχεδόν το 60% των συνολικών εκπομπών της παραγωγής τροφίμων, παρά το γεγονός ότι από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών λαμβάνουμε μόλις το 37% των αναγκαίων πρωτεϊνών και 18% των αναγκαίων θερμίδων.

Παρ΄ όλα αυτά, η διατροφή που ακολουθούν οι πολίτες στην Ευρώπη στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, με άμεσες συνέπειες τόσο στην υγεία τους, όσο και στην υγεία του πλανήτη. Μόνο στην ΕΕ, η κτηνοτροφία υπολογίζεται πως ευθύνεται για το 12-17% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος κλιματικός στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου, χρειάζεται ριζική αλλαγή σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Η στροφή προς μια βιώσιμη και υπεύθυνη διατροφή είναι η λύση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης – Το τραπέζι

Η επαφή με την φύση και τις μυρωδιές της πραγματοποιήθηκε στο Odyssey Eco Farm Glamping, όπου η κ. Κατερίνα, ιδιοκτήτρια και ιδιαίτερα φιλόξενη μας «σύστησε» το μποστάνι της και μας εμπιστεύθηκε ώστε να προβούμε στη συγκομιδή καρπών. Ύστερα από το κόψιμο εποχιακών λαχανικών, όπως ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες κατευθυνθήκαμε στη μεγάλη εξωτερική κουζίνα κι εκεί μας περίμενε ο πρεσβευτής του WWF και γνωστός σεφ, Γιώργος Τσούλης για να μαγειρέψουμε. Την κοινή προσπάθεια στην κουζίνα διηύθυνε ο σεφ, αφού αρχικά μας χώρισε σε ομάδες και μας προειδοποίησε πως «αν βγει ωραίο θα φταίω εγώ, αν βγει άσχημο θα φταίτε εσείς». Η εμπειρία ήταν εκπληκτική, αναλογιζόμενοι πώς από λίγα απλά πράγματα μπορείς να δημιουργήσεις τόσο γευστικά γεύματα αλλά και να κοινωνικοποιηθείς, αφού μοιράζεσαι με τους γύρω σου εμπειρίες, οξύνοντας τις αισθήσεις σου. Επομένως, η απλότητα είναι αυτή που μπορεί να «απογειώσει» ένα πιάτο αλλά και τη διάθεσή μας!

Μέσα από τη δράση αυτή, γεννήθηκαν ερωτήματα, όπως: Από που προέρχονται τα λαχανικά που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ; Γιατί θεωρούμε λογικό, εάν έχουν περάσει μερικές μέρες να πετάξουμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, τροφές που νομίζουμε ότι έχουν χαλάσει;

Μέσα από τη βιωματική εμπειρία που μας χάρισε το WWF, έγινε κατανοητό ότι μπορούμε με διάφορους τρόπους να αξιοποιούμε, παραδείγματος χάρη τα φρούτα που πλέον δεν είναι ευχάριστα στη γεύση επειδή έχουν ωριμάσει αρκετά: μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα ή να συμβουλευτούμε την ιστοσελίδα του σεφ Τσούλη για να μας δώσει ιδέες ώστε να δημιουργήσουμε μαγειρικά. Επιπλέον, η κ. Κατερίνα μας επιβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται να μας προβληματίζει η παράξενη όψη στα φρούτα και τα λαχανικά γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι σίγουρα πιο υγιεινά και αληθινά!». Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δείχνοντας σεβασμό στην τροφή μας και τη φύση, το φαγητό αποκτά μεγαλύτερη αξία και γίνεται πιο γευστικό.

Η κινητήρια δύναμη του προγράμματος: Οι εθελοντές (food4thoughters)

Το WWF, λοιπόν, υλοποιεί το Eat4Change, επιθυμώντας να κάνει σαφές ότι είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας στη γη και στις πρώτες ύλες που μας χαρίζει.

Ρεπορτάζ: Λυδία Κωτσιαρίδη

Κάμερα: Θάνος Λάγιος

Μοντάζ: Πέτρος Κολοτούρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος