Έβρεξε για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας

Η πρώτη καταγεγραμμένη στα χρονικά βροχόπτωση σημειώθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας, περίπου τρία χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Οι θερμοκρασίες στην κορυφή της Γροιλανδίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανέβηκαν πάνω από το μηδέν, για τρίτη φορά σε λιγότερο από μια δεκαετία. Ο ζεστός αέρας τροφοδότησε ένα ακραίο φαινόμενο βροχής που έριξε 7 δισεκατομμύρια τόνους νερού στο φύλλο πάγου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ήταν η πιο έντονη βροχόπτωση στο φύλλο πάγου από το 1950, από τότε που άρχισε η  καταγραφή. Η ποσότητα της μάζας πάγου που χάθηκε την Κυριακή, ήταν επτά φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Ο Τεντ Σκάμπος, ανώτερος ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια ή δύο θερμές δεκαετίες σε ένα κλιματικό μοτίβο», δήλωσε ο ερευνητής στο CNN. «Αυτό είναι πρωτοφανές».

Το Summit Station, ένα ερευνητικό κέντρο  του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, όπου οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν τον καιρό της Αρκτικής και τις αλλαγές στους πάγους. Από το 1989, ο σταθμός παραμένει επανδρωμένος όλο το χρόνο για την παρατήρηση ακραίων αλλαγών. Το μεγαλύτερο μέρος της βροχής του Σαββατοκύριακου έπεσε από τις νοτιοανατολικές ακτές της Γροιλανδίας μέχρι τον σταθμό.

Η Τζένιφερ Μέρσερ, υπεύθυνη προγράμματος στο Γραφείο Πολικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι εξαιτίας της απρόσμενης βροχόπτωσης, οι επιχειρήσεις του σταθμού θα πρέπει να αλλάξουν.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας καιρικά φαινόμενα που δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο παρελθόν στην ιστορία των επιχειρήσεών μας εκεί», δήλωσε η Μέρσερ στο CNN.

«Η αύξηση καιρικών φαινομένων, όπως το λιώσιμο των πάγων, οι ισχυροί άνεμοι και τώρα η βροχή, που παρατηρούμε τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν συμβεί εκτός του εύρους αυτού που θεωρείται φυσιολογικό», συνεχίζει η Μέρσερ. «Και αυτά φαίνεται να συμβαίνουν όλο και περισσότερο».

Καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπερθερμαίνει τον πλανήτη, η απώλεια πάγου έχει αυξηθεί ραγδαία. Μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε στο λιώσιμο της Γροιλανδίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cryosphere», διαπίστωσε ότι η Γη έχει χάσει το εντυπωσιακό ποσό των 28 τρισεκατομμυρίων τόνων πάγου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένου του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.

Τον Ιούλιο, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας βίωσε μια ακραία και ταχεία τήξη πάγου όπου έχασε πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακής μάζας σε μία μόνο ημέρα. Ήταν η τρίτη περίπτωση ακραίας τήξης την τελευταία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας το λιώσιμο έχει επεκταθεί μακρύτερα στην ενδοχώρα από το 1970, όταν ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση.

Το 2019, η Γροιλανδία έχασε περίπου 532 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς, μια απροσδόκητα ζεστή άνοιξη και ένα κύμα καύσωνα τον Ιούλιο, προκάλεσαν το λιώσιμο σχεδόν ολόκληρης της επιφάνειας του στρώματος πάγου. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε μόνιμα κατά 1,5 χιλιοστόμετρο.

Μια κρίσιμη ωκεάνια κυκλοφορία παρουσιάζει σημάδια αστάθειας. Η διακοπή της θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον καιρό μας.

«Αντιμετωπίζουμε φαινόμενα που δεν έχουμε δει εδώ και χιλιετίες, και ειλικρινά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να προσαρμόσουμε αυτό που κάνουμε στον αέρα», δήλωσε ο Σκάμπος.

Άλλα ασυνήθιστα γεγονότα έχουν γίνει επίσης πιο συχνά, δήλωσε η Μέρσερ.

Πριν από δύο χρόνια, μια πολική αρκούδα έφτασε στον σταθμό Summit, κάτι που ήταν ασυνήθιστο, καθώς οι πολικές αρκούδες ζουν σε παράκτιες περιοχές όπου μπορούν εύκολα να βρουν τροφή. Η αρκούδα είχε διανύσει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα διασχίζοντας το στρώμα πάγου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τρεις πολικές αρκούδες έχουν εντοπιστεί ψηλά στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με την Μέρσερ, η βροχή θα έχει μόνιμη επίδραση στις ιδιότητες του χιονιού, αφήνοντας πίσω της μια κρούστα πάγου που θα απορροφά περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο, μέχρι να θαφτεί από το χιόνι.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος