Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο αξιολόγησης της ενσυναίσθησης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι είναι δυνατό να εκτιμηθεί η ικανότητα ενός ατόμου για ενσυναίσθηση, μελετώντας την  δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ ξεκουράζεται και όχι όταν ασχολείται με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Παραδοσιακά, η ενσυναίσθηση αξιολογείται με τη χρήση ερωτηματολογίων και ψυχολογικών εκτιμήσεων. Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στα άτομα που μπορεί να δυσκολεύονται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, όπως αυτά που πάσχουν από σοβαρή ψυχική ασθένεια ή αυτισμό, δήλωσε ο Μάρκο Ιακομπόνι, καθηγητής ψυχιατρικής και βιοεπιστημοσιολογικών επιστημών στη σχολή ιατρικής David Geffen του UCLA.

«Η ενσυναίσθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ψυχικής υγείας και της ευημερίας, προάγει την κοινωνική και συνεταιριστική συμπεριφορά και μας βοηθά να συμπεράνουμε και να προβλέψουμε τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τις προθέσεις των άλλων», δήλωσε ο Ιακομπόνι, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια αυτό το θέμα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Frontiers in Integrative Neuroscience», συμμετείχαν 58 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών. Οι επιστήμονες συνέλλεξαν τα δεδομένα του εγκεφάλου σε κατάσταση ηρεμίας χρησιμοποιώντας Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική για τη μέτρηση και χαρτογράφηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μέσω μικρών μεταβολών στη ροή αίματος. Οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί και να κοιτάζουν ένα σταθερό σημείο σε μια μαύρη οθόνη. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχεδιασμένα για να μετρήσουν την ενσυναίσθηση.

Οι ερευνητές ήθελαν να μετρήσουν κατά πόσο μπορούν να προβλέψουν την ικανότητα για ενσυναίσθηση των συμμετεχόντων, μέσω της ανάλυσης των εγκεφαλικών σαρώσεων. Οι προβλέψεις έγιναν εξετάζοντας τη δραστηριότητα ανάπαυσης σε συγκεκριμένα δίκτυα του εγκεφάλου, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι σημαντικές για την ενσυναίσθηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης, η οποία μπορεί να εντοπίσει ανεπαίσθητα μοτίβα σε δεδομένα, σε αντίθεση με παραδοσιακές μεθόδους.

«Βρήκαμε ότι ακόμα και όταν δεν ασχολείται άμεσα με μια εργασία που έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση, η εγκεφαλική δραστηριότητα μέσα σε αυτά τα δίκτυα μπορεί να αποκαλύψει την ενσυναίσθητη διάθεση των ανθρώπων», ανέφερε ο Ιακομπόνι. «Αυτό που δείχνει η μελέτη, είναι ότι τα MRI μας βοήθησαν να προβλέψουμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου κάθε συμμετέχοντα».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της υγείας να αξιολογήσουν καλύτερα την ικανότητα για ενσυναίσθηση σε άτομα με αυτισμό ή σχιζοφρένεια, τα οποία μπορεί να έχουν δυσκολίες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ή να εκφράσουν συναίσθημα.

«Οι άνθρωποι με τέτοιου είδους παθήσεις, θεωρείται ότι στερούνται ενσυναίσθησης. Αλλά αν αποδείξουμε ότι οι εγκέφαλοί τους διαθέτουν αυτή την ικανότητα, τότε θα μπορέσουμε να την καλλιεργήσουμε μέσω της εκπαίδευσης και της χρήσης άλλων θεραπειών».

Επιπλέον, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λεονάρντο Κριστόβ-Μουρ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας του USC, δήλωσε ότι αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της θεραπείας αλλά και της διάγνωσης.

«Η προγνωστική δύναμη των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, όταν εφαρμόζεται στα δεδομένα του εγκεφάλου, μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε πόσο καλά ένας συγκεκριμένος ασθενής θα ανταποκριθεί σε μια δεδομένη θεραπεία, βοηθώντας μας να προσαρμόσουμε τις βέλτιστες θεραπευτικές στρατηγικές από την αρχή», εξηγεί ο Κριστόβ-Μουρ.

Ο Ιακομπόνι είπε ότι μελλοντικές μελέτες μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό άλλων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση.

ΠΗΓΗ: ScienceDaily

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος