Βασική γραμμή άμυνας στην παραλλαγή Όμικρον ο εμβολιασμός – Στα όριά τους τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα

Σε οριακή κατάσταση παραμένουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν ότι η βασική γραμμή άμυνας είναι ο εμβολιασμός και να βάζουν στο μικροσκόπιο τους τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Η αποκρυπτογράφηση του νέου στελέχους κορονοϊού συνεχίζεται, ενώ παγκόσμια είναι η ανησυχία για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού που ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα.

«Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 2.300 και 25 θάνατοι. Και δεν υπάρχει πανικός εδώ. Μας έχουν πει οτι δεν ξέρουν αν είναι πιο κολλητική από τη Δέλτα αλλά δεν είναι τόσο άγριο όπως η Δέλτα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής, Ιωάννης Σπυρίδης.

«Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής με την εμπειρία της δείχνει οτι ο ιός προκαλεί μια ήπια νόσηση» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιούμης.

Πάντως, κανένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στην Ελλάδα. Ελέγχονται και ως προς τo νέο στέλεχος τα θετικά δείγματα της τελευταίας εβδομάδας.

«Είναι πιθανό όμως να έχει έρθει και να μην το έχουμε ανιχνεύσει ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί.

«Αναμένουμε ότι τα εμβόλια που έχουμε κάνει, αυτά που κυκλοφορούνε όλο αυτό τον καιρό, θα παρέχουν τουλάχιστον μερική προστασία, απέναντι και στην “Όμικρον”, άρα αυτό που σας είπα, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μας λέει ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να εμβολιαστούν» τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Συμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 6.677 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 104 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. 657 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέφερε ότι επεκτείνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

«Ήδη υπάρχει συνεργασία και για νοσηλεία περιστατικών Covid και για νοσηλεία άλλων περιστατικών που μπορεί να χρειαστεί. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις για ό,τι χρειαστεί παραπάνω» δήλωσε η κα Γκάγκα.

Έκκληση απευθύνουν οι ειδικοί για πιστή τήρηση των μέτρων και επιτάχυνση των εμβολιασμών. Οκτώ στους 10 ενήλικες έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, ενώ ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Φτανει το 90,7% , ενώ οι παρενέργειες είναι ήπιες.

Τα εμβόλια για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν θα έρθουν στη χώρα μας νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα έχει εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα για να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγησή τους στα παιδιά και στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος