Τ. Παναγιωτόπουλος στο Πρώτο: Απαράδεκτες οι ανακοινώσεις των φαρμακευτικών για τα εμβόλια έναντι της Όμικρον (audio)

Σε 3 μήνες μπορούν να παράξουν νέα εμβόλια οι φαρμακευτικές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πολίτες που τυχόν μείνουν ανεμβολίαστοι περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με το στέλεχος Όμικρον. «Κατά την γνώμη μου αυτές οι ανακοινώσεις των εταιρειών ήταν ό,τι χειρότερο, αλλά βρισκόμαστε μπροστά και σε έναν πόλεμο των εταιρειών. Ο καθένας θέλει να κάνει το κοκοράκι και να πει εγώ είμαι ο καλύτερος. Ακριβώς επειδή πυροδοτούν τέτοιες σκέψεις, είναι τελείως απαράδεκτο. Δεν θα έρθουν σε 3 μήνες τα εμβόλια, χρειάζεται πολύ περισσότερο. Τα τωρινά εμβόλια θα παρέχουν τουλάχιστον έναν βαθμό προστασίας απέναντι και στο Όμικρον, άρα η πιο σωστή κίνηση είναι να εμβολιαστούμε το ταχύτερο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και  μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Έχουμε μια πληθώρα αβεβαιοτήτων σε σχέση με το στέλεχος Όμικρον, σημείωσε ο καθηγητής. Κάποιες μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό του ιού που περιλαμβάνονται στην παραλλαγή Όμικρον δίνουν το μήνυμα ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό και το έμμεσο μήνυμα ότι ενδέχεται να ξεφεύγει από το εμβόλιο μερικώς, όχι πλήρως, διότι η ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο έχει μια ευρύτερη βάση. Υπάρχει και μια τρίτη παράμετρος, το  πόσο βαριά είναι η νόσος. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι είναι ήπια, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτά γιατί κατεξοχήν έχουν νοσήσει νεότεροι άνθρωποι.

«Τα μέτρα που πολύ σωστά λαμβάνονται στις πύλες εισόδου, στα αεροδρόμια, έχουν τον χαρακτήρα και τον στόχο να κερδίσουμε χρόνο. Αλλά τον κερδισμένο χρόνο κάτι πρέπει να τον κάνουμε, ώστε μέχρι να έρθει το Όμικρον, να καταλάβουμε καλύτερα τον ιό και να πάρουμε μέτρα. Εάν έχει το χαρακτηριστικό της γρήγορης μετάδοσης, αφού έχει ήδη ξεφύγει από την Αφρική και βρίσκεται σε πολλές χώρες, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κρατηθεί. Αναμένουμε ότι τα εμβόλια που έχουμε κάνει θα παρέχουν κάποια τουλάχιστον απέναντι και στο Όμικρον, γι’ αυτό δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Θα πρέπει όμως ακόμα και τώρα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν και οι υπόλοιποι να κάνουν την τρίτη δόση, επεσήμανε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος