Μάχη με το χρόνο για την αποκρυπτογράφηση της «Όμικρον» – Τι λένε ‘Ελληνες και ξένοι ειδικοί (video)

Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία και Ιαπωνία μετρούν τα πρώτα κρούσματα του στελέχους Όμικρον, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, παγκοσμίως. Οι επιστήμονες φαίνεται πως συμφωνούν, πως είναι πιθανό τα εμβόλια να μην προστατεύουν στον ίδιο βαθμό που προστάτευαν με την μετάλλαξη Δέλτα.

Κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας

Την ώρα που ελέγχονται και ως προς τo νέο στέλεχος τα θετικά δείγματα της τελευταίας εβδομάδας, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι  είναι «πολύ δύσκολο» να μην έρθει η Όμικρον και πιθανόν να μην έχει ακόμη ανιχνευθεί.

«Δεν ξέρουν αν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο άγρια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοπσονδίας Νότιας Αφρικής, Ιωάννης Σπυρίδης.

«Αναμένουμε ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούνε, θα παρέχουν τουλάχιστον μερική προστασία, απέναντι και στο Όμικρον, άρα δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μας λέει ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να εμβολιαστούν», επισημαίνει παράλληλα ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων στην Νότια Αφρική, η οποία βρίσκεται στο σημείο υπέρβασης του ορίου των 10.000 κρουσμάτων ημερησίως, σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό επιδημιολόγο Salim Abdool Karim.

Οι προβληματισμοί των επιδημιολόγων για την παραλλαγή Όμικρον

θα πρέπει να περιμένουμε δύο ως 6 εβδομάδες για να έχουμε τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να δημιουργήσει αντισώματα απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid.

Στην εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times. Ο ίδιος και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πρoτού οι φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε μεγάλη κλίμακα.

«Πιστεύω ότι οι περισσότερες χώρες που είχαν απευθείας πτήσεις από τη Νότιο Αφρική τις τελευταίες 7-10 μέρες, έχουν ήδη κρούσματα στις χώρες τους (Όμικρον), τα οποία δεν γνωρίζουν ακόμη», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Στέφαν Μπάνσελ.

Η δήλωση του επικεφαλής της Μοντέρνα προκάλεσε τριγμούς στα ασιατικά χρηματιστήρια, την ώρα που η Ιαπωνία κατέγραφε και το πρώτο της κρούσμα.

Ετοιμότητα για «εμβόλιο για τη νέα παραλλαγή σε 100 μέρες αν χρειαστεί» εξέφρασε εκ νέου ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ακόμη και αν σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία Moderna, στην παρούσα φάση, είναι πιθανόν τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στελέχους Όμικρον, ο επικεφαλής της Pfizer επανέλαβε πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την κάθε νέα παραλλαγή του ιού, παραμένει ο εμβολιασμός.

Το χάπι της Pfizer για την COVID-19 δεν θα επηρεαστεί από αυτό το νέο στέλεχος), σύμφωνα με τον επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να μεταδοθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη, ενώ συνεχώς εντοπίζονται κρούσματα που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού σε νοτιοαφρικανική χώρα.

Χθες ο Σκοτ Γοτλιμπ, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC ότι «υπάρχει σημαντικός βαθμός εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό με τουλάχιστον τρεις δόσεις».

Αν. Φάουτσι: «Ο εμβολιασμός είναι η λύση»

«Είτε πρόκειται για το στέλεχος «Δέλτα» είτε για το «Ομικρον», η προστασία παρέχεται με εμβόλιο, δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, Άνθονι Φάουτσι.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή σύσταση του CDC( αμερικανικός οργανισμός πρόληψης) για την τρίτη δόση, αλλά και η έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων FDA για ενισχυτική δόση από τα 16, καθώς και η απόφαση της Βρετανίας να κατεβάσει το όριο της ενισχυτικής δόσης από τα 18 έτη.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος