Στο μικροσκόπιο η Όμικρον: Υπερμεταδοτική, αλλά μάλλον ηπιότερη στη νόσηση

Σε συνεχή επαγρύπνηση και με έκδηλη την ανησυχία, η διεθνής κοινότητα σπεύδει να λάβει μέτρα ενόψει της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στους επόμενους μήνες, με τις πρώτες ενδείξεις να φανερώνουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Και η χώρα μας ξεκίνησε να καταγράφει τα πρώτα κρούσματα πρώτα στην Κρήτη και πλέον και στην Αθήνα, την ώρα που αντιμετωπίζει την έξαρση του πανδημικού κύματος με αιχμή τη μετάλλαξη Δ.

Χθες σημειώθηκε ένα νέο μαύρο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021, με 116 ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή νικημένοι από το κορονοϊό.

Οι προκαταρκτικές κλινικές γνώσεις των ειδικών για τη “συμπεριφορά” του νέου στελέχους δεν είναι επαρκείς για συμπεράσματα, αντιτάσσουν ωστόσο απερίφραστα την ανάγκη για σχολαστική χρήση μάσκας και κυρίως για εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επισης: Α. Λουρίδα στο Πρώτο: Τα εμβόλια για τα παιδιά είναι ασφαλή – Έχουμε έναν φονικό ιό (audio)

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την απάντηση ως προς την τελική επίδραση της Όμικρον:

  • πόσο μεταδοτική είναι,
  • πόσο ικανή να παρακάμπτει αντισώματα και
  • πόσο επιβαρυντική είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

Στο μικροσκόπιο η Όμικρον: Υπερμεταδοτική, αλλά μάλλον ηπιότερη στη νόσηση

EΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε για Όμικρον και Δέλτα

Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ειδικότερα εκτιμάται ότι προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη, με τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική να αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι μπορεί να δώσει αύξηση κρουσμάτων όχι όμως και εκτίναξη νοσηλειών την οποία οι επιστήμονες βασίζουν στις γνώσεις της εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός επιδιώκει να συνεχίσει να διασπείρεται, «προτιμά» να αφήνει τους ασθενείς να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους.

«Από τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής φαίνεται ότι υπάρχει μια αισιόδοξη πλευρά ότι η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσο. Ίσως, το στέλεχος Όμικρον να έχει δυνατότητα να προσβάλει πιο εύκολα άτομα που έχουν ανοσία. Κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι σοβαρής νόσου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

O Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για την παραλλαγή Όμικρον, τις 50 μεταλλάξεις στο γονιδίωμά της και το τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από τη Δέλτα, τονίζοντας πως «όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, η οποία προέρχεται από τα Τ λεμφοκύτταρα». «Αναμένουμε να υπάρχει μια ικανοποιητική προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρότερη προστασία σε ότι αφορά τη μόλυνση και την εμφάνιση ήπιων νοσημάτων» εξήγησε.

Τι λέει το ΕΚΠΑ

Ορισμένα στελέχη, όπως το Άλφα και το Δέλτα, μπορεί να προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από COVID-19.

Σημαντικές πληροφορίες για το στέλεχος Όμικρον – Β.1.1.529

Χώρα πρώτης αναφοράς: Νότια Αφρική

Μεταδοτικότητα: Μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα.

Σοβαρή ασθένεια και θάνατος: Λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων έως σήμερα, η σοβαρότητα της ασθένειας και του θανάτου που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή είναι ασαφής.

Εμβόλιο: Αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον FDA αναμένεται να είναι αποτελεσματικά αλλά δεν γνωρίζουμε τον βαθμό της προστασίας συγκριτικά με τα παλαιότερα στελέχη του ιού. Η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον τονίζει περαιτέρω τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων.

Θεραπείες: Ορισμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές έναντι του στελέχους Όμικρον.

Σημαντικές πληροφορίες για το στέλεχος Δέλτα – Β.1.617.2

Χώρα πρώτης αναφοράς: Ινδία

Μεταδοτικότητα: Μεταδίδεται πιο εύκολα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Σοβαρή ασθένεια και θάνατος: Μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο από άλλα στελέχη.

Εμβόλιο: Αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον FDA είναι αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Δέλτα.

Θεραπείες: Σχεδόν όλες οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες (πλην της Όμικρον πιθανώς) ανταποκρίνονται στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).

Μεγάλη μερίδα επιστημόνων, μεταξύ αυτών και κορυφαίος επιδημιολογος των ΗΠΑ Α. Φάουτσι, ήδη αρθρώνουν τη θέση ότι είναι απίθανο να δούμε τις μεταλλάξεις να ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θέση την οποία ωστόσο δεν δείχνει να συμμερίζεται ο CEO Moderna ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί στο 50%. Ακόμα κι έτσι αποτελεί ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Τα εμβόλια παραμένουν το όπλο που η ανθρωπότητα δεν διέθετε κατά το αρχικό φονικό κύμα.

Η Moderna, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προσαρμογή του εμβολίου της προκειμένου να αντιμετωπίζεται ειδικά η παραλλαγή Όμικρον, για την περίπτωση που αποδειχθεί απαραίτητο.

Στο μικροσκόπιο η Όμικρον: Υπερμεταδοτική, αλλά μάλλον ηπιότερη στη νόσηση
(AP /Franc Zhurda)

Καθοριστικός παράγοντας η 3η δόση

«Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου αιτιολογώντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τη χορήγησή της σε όλους άνω των 18 στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά από λοίμωξη.

Όπως εξήγησε η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης. «Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για την πρόληψη των εισαγωγών, της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία) τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού ακόμη κι όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει» σημείωσε.

Στη χώρα μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 63,8% του γενικού και στο 73,2% ενήλικου πληθυσμού (μ.ο. ΕΕ 67,5% και 77,4% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Από τη μέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού 1ης δόσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος