Η τραγική αποτύπωση της πανδημίας: 116 νεκροί σε 24 ώρες, ανησυχία για την Όμικρον

Με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων θανάτων για το 2021, που έφτασαν στους 116, σημαδεύτηκε η ημέρα, με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να στενάζουν. Στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκαν τα δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Πρόκειται για ζευγάρι που είχε ταξιδέψει στην Αφρική και είχε εμβολιαστεί, ενώ απόψε ανακοινώθηκε και το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού για παιδιά 5 έως 11 ετών.

Αρνητικό ρεκόρ για το 2021 ήταν ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στη χώρα μας μέσα σε ένα 24ωρο καθώς έχασαν τη ζωή τους 116 άνθρωποι. Η παρατεταμένη πίεση και η ασφυξία στις ΜΕΘ κρατά σε υψηλά επίπεδα και τον αριθμό των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 103.253 τεστ, 4.943 κρούσματα, 714 διασωληνωμένοι και 116 θάνατοι.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους επόμενους μήνες όταν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα αυξηθούν οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά καθώς η Όμικρον είναι υπερ-μεταδοτική και προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη. Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε. Η τρίτη δόση δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή, είναι αναγκαιότητα» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα, αφού τα δύο κρούσματα που ελέγχθηκαν γονιδιακά, αποδείχθηκε ότι φέρουν το νέο στέλεχος. Πρόκειται για ζευγάρι το οποίο είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική, πριν επιβληθεί η απαγόρευση. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα ανέρχονται πλέον σε τρία και έχουν όλα ήπια συμπτώματα.

Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στους άνω των 60 ετών κλείστηκαν:60.000 ραντεβού πρώτης δόσης έως χθες βράδυ και 8.500 σήμερα έως το μεσημέρι.

«Περισσότερα από 70.000 ραντεβού μέχρι σήμερα για πρώτη δόση στους άνω των 60 ενώ πριν την ανακοίνωση ήταν 24.000 σε αντίστοιχο διάστημα» ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι άνω των 50 ετών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαίο.

«Αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα» είπε ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον Real Fm.

Στη Λαμία , το πόρισμα του ιατροδικαστή έδειξε ότι το 14χρονο κορίτσι πέθανε από πνευμονική εμβολή ενώ νοσούσε από κορονοιό. Αναμένονται  τα αποτελέσματα των υπολοίπων εξετάσεων, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στον θάνατό της.

Με κορονοϊό νοσηλεύεται ένα βρέφος 12 ημερών στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Το μωρό διαγνώστηκε θετικό από την 4η ημέρα γέννησής του. Θετική είναι και η μητέρα του.

Παιδιά 5-11 ετών: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό

Ανοίγει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τις ηλικίες 5-11 ετών, τα οποία εμβολιάζονται αποκλειστικά με Pfizer.

Η πρώτη παραλαβή θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου και ο πρώτος εμβολιασμός την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και των εφήβων. Κάθε φιαλίδιο διαθέτει 10 δόσεις οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα 12 ωρών. Όταν ανοίγει ένα φιαλίδιο θα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί 10 ραντεβού παιδιών αυτών των ηλικιών.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική θα είναι 5:

  • Παίδων Αγία Σοφία
  • Παίδων Πεντέλης
  • Ασκληπιείο Βούλας
  • Κέντρο Υγείας “Αγία Σοφία“ στον Πειραιά
  • Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Αναλυτικές οδηγίες θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr την Παρασκευή.

Παραλλαγή Όμικρον: Αύξηση κρουσμάτων κατά 50% μέσα σε 24 ώρες στη Βρετανία

Με έκδηλη την ανησυχία και σε επαγρύπνηση, η διεθνής κοινότητα προβλέπει την επικράτηση της μετάλλαξης ‘Ομικρον το αργότερο σε 7 μήνες, με τις πρώτες ενδείξεις να φανερώνουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βρετανίας όπου τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάστηκαν μέσα σε μία ημέρα.  Μέσα σε μια μέρα ανακοινώθηκε 50% αύξηση των κρουσμάτων και επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σύντομα να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα.

Η εμφάνιση του έχει σημάνει συναγερμό και στη Δανία καθώς μέσα σε δύο μέρες τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν. Ενώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη εντοπιστεί σε 16 πολιτείες. Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι επέμεινε στην προστασία της τρίτης δόσης, ακόμα και αν οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως το νέο στέλεχος προκαλεί ήπια συμπτώματα. Όπως είπε: «μέχρι τώρα δεν δείχνει να είναι πολύ σοβαρό, όμως ακόμη θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Την ώρα που πολλές χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα, στην Ισπανία, σοκάρει η είδηση πως πάνω από 70 γιατροί στη Μάλαγα μολύνθηκαν στη διάρκεια χριστουγεννιάτικου πάρτι. Στην Ιταλία οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε θεάματα. Οι έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς είναι εντατικοί, καθώς οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test. Ήδη δόθηκε το πρώτο πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.

Παράλληλα, ανοίγει παντού και η συζήτηση της υποχρεωτικότητας. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως όλοι οι υπάλληλοι και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 27 Δεκεμβρίου. Στην Ευρώπη η Κομισιόν τονίζει πως είναι θέμα των κρατών μελών να αποφασίσουν.

«Αυτό είναι ξεκάθαρα στην ευχέρεια των κρατών μελών, οπότε δεν πρόκειται να κάνουμε σχετική πρόταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Βαριά θα είναι τα πρόστιμα στην Αυστρία για όποιον άνω των 14 ετών δεν εμβολιάζεται. Από 1η Φεβρουαρίου και για κάθε τρίμηνο θα υποχρεούται να πληρώνει 600 ευρώ. Την υποχρεωτικότητα εξετάζει σοβαρά και η Γερμανία, με τον Όλαφ Σολτς να παρουσιάζει τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας Καρλ Λάουτερμπακ ως το νέο Υπουργό Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος