Self tests: Από Δευτέρα επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους (video)

Στοχευμένες και εξαιρετικά προσεκτικές είναι οι κινήσεις που γίνονται, για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας εν μέσω πανδημίας. “Κλειδί” για την επιστροφή στην κανονικότητα, θεωρούνται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ τα οποία γίνονται υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, μεταφορές και κομμωτήρια. “Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα και σε ένα ακόμη πιο ελεύθερο καλοκαίρι”, είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Μετά την εφαρμογή των υποχρεωτικών self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σειρά παίρνουν από την ερχόμενη Δευτέρα εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, εστίαση, μεταφορές, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών

Το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ότι κανένα τεστ ούτε μοριακό, είναι αλάθητο, συμμετέχουμε στα self test αλλά τηρούμε υγιεινή και κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στο δημόσιο τομέα υποχρεωτικά τεστ θα κάνουν μία φορά την εβδομάδα εργαζόμενοι των ΚΕΠ, υπάλληλοι στη καθαριότητα και «βοήθεια στο σπίτι», δικαστικοί υπάλληλοι και λειτουργοί.

Το υπουργείο εργασίας θα στείλει τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων στην ΗΔΙΚΑ όπως αυτά αναγράφονται στον Εργάνη ενώ κάθε εβδομάδα θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων. Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα από το φαρμακείο και θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr Ο εργοδότης δεν θα επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει τα αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στην εργασία χωρίς να δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης απαλλάσεται από την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων.

Στην επιδημιολογική εικόνα, η Αττική παρουσιάζει σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα ενώ αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα  809 διασωληνωμένους, 3.089 κρούσματα και 81 θανάτους.

Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει αν το Πάσχα επιτραπεί υπο όρους η διαπεριφερειακή μετακίνηση.

Παράκληση προς τα μέλη της κυβέρνησης να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται έκανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

«Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνοντας η λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα να γίνει με:

  • 1 άτομο ανα 15τμ και μέγιστο αριθμό πιστών τα 100 άτομα στους μεγάλους ναούς
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα μέτρα προστασίας
  • χρήση μεγαφώνων με πιστούς στους εξωτερικούς χώρους
  • υποχρεωτικό τεστ σε ιερείς και ιεροψάλτες

Τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται τη Πέμπτη προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ σε πολίτες που δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή Αστυνομική Ταυτότητα προκειμένου να μπορούν να προμηθευτούν self-test.

Στη δουλειά με self test – Πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self test. Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων για τις υποχρεώσεις τους του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Η διαδικασία για τα self test των εργαζομένων:

Προμήθεια από το φαρμακείο (με ΑΜΚΑ)

Δήλωση αποτελέσματος στο self-testing.gov.gr

Αν το τεστ είναι θετικό

Υποχρεωτικός επανέλεγχος εντός 24 ωρών

Έκδοση βεβαίωσης επανελέγχου

Οι συνέπειες για τον εργαζόμενο

Δεν καταβάλλεται αμοιβή μέχρι να γίνει self test

Τα πρόστιμα των εργοδοτών

Μη ενημέρωση εργαζομένου: 300 €

Απασχόληση εργαζομένου χωρίς self test: 500 €

Απασχόληση εργαζομένου με θετικό self test: 1.500 €

Εμβόλιο Johnson & Johnson  – Στάση αναμονής από την Ελλάδα, την επόμενη βδομάδα γνωμοδοτεί ο ΕΜΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά τα 6 περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ σε περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς.Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Pfizer προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Στη χώρα μας αναλογούν επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της J&J μετά τα 6 περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύνολο σχεδόν 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας παρέλαβε σήμερα τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της J&J, ωστόσο οι δόσεις αυτές δεν εντάσσονται ακόμα στην πλατφόρμα των ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί που θα προγραμματιστούν θα γίνονται με τα εμβόλια των άλλων τριών εταιρειών.

Μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson, η Κομισιόν συμφώνησε με την εταιρεία Pfizer να παραδοθούν τώρα αντί για τον Οκτώβριο 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα περιμένει συνολικά από την Johnson & Johnson 70 χιλιάδες δόσεις τον Απρίλιο, 300 χιλιάδες τον Μάιο και 960 χιλιάδες τον Ιούνιο. Η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη και θα λάβει υπόψη της τα πορίσματα του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου μετά τα 6 περιστατικά θρομβώσεων που ερευνώνται.

Μητσοτάκης για πανδημία: Όχι σε χαλάρωση της επαγρύπνησης

To μήνυμα ότι η απειλή παραμένει και η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν πρέπει να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ.

«Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω. Με άλλα λόγια τα τεστ, ας πούμε, τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά, γιατί χωρίς επιφυλακή, ένα τεστ το οποίο είναι αρνητικό σήμερα, μπορεί να είναι θετικό αύριο».

Για διαγωνισμό των υπουργών της κυβέρνησης ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν άνοιγμα εν όψει του Πάσχα κάνει λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται εντελώς άβουλος και ανίκανος να ελέγξει, εκτός από την πανδημία, ακόμα και την ίδια την κυβέρνησή του».

«Μετά την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση μεταφέρει τώρα τις ευθύνες αποκλειστικά στους πολίτες. Πάρτε τα self-tests και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την συνάντηση του με την ΟΛΜΕ.

«Τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και να γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ, να υπάρξει άμεση αραίωση των τμημάτων, να αποκτήσουν προτεραιότητα οι εμβολιασμοί στους εκπαιδευτικούς των σχολείων»..

«Στην τετραπλή χρεοκοπία κράτους, τραπεζών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων προστέθηκε και μια πέμπτη χρεοκοπία: Χρεοκόπησε η αξιοπιστία των μέτρων για την υγειονομική πανδημία», επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Θάνος Τσίρος, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Γιάννης Φασουλάς

Σχετικά Άρθρα: Κικίλιας: Σταθεροποίηση σε όλες τις περιφέρειες πλην Αν. Μακεδονίας – Θράκης – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Μ. Θεμιστοκλέους για εμβόλιο Johnson: Παραμένουμε στον σχεδιασμό – Προσαρμοζόμαστε σε κάθε δυσκολία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος