«Φρένο» Μητσοτάκη σε εκτιμήσεις για τα μέτρα – «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα»

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο.

Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες tests του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-tests στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας προς τους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». Όπως επεσήμανε, «η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.

Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κάνοντας λόγο για «μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών». «Ο κ. Menfi με διαβεβαίωσε, ακόμα μία φορά, ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσα από την ειρήνη και από την απαλλαγή από ξένους στρατούς. Και φυσικά μέσα από την οδό της Ευρώπης. Ενώ και εγώ, με τη σειρά μου, υποδέχτηκα την επιλογή της Λιβύης να συνεργαστεί πρώτα και πάνω από όλα με τους φυσικούς της γείτονες, όπως είναι η Ελλάδα. Εξάλλου μας συνδέουν πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί που χάνονται στα βάθη των αιώνων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις αρχές καλοκαιριού είναι κρίσιμοι, διότι θα κριθούν μείζονος σημασίας θέματα, όπως η πορεία του τουρισμού, η προετοιμασία μας για την άντληση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας με την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους, η συνέχιση της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι φερέγγυό και αξιόπιστο», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.

«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα σε όλες τις πολιτικές μάχες που δώσαμε, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικείμενης προσπάθειας» ανέφερε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε πως «το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο. Νοιαζόμαστε για όλους τους Έλληνες, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους. Για τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον άνεργο. Για τους συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται και δοκιμάζονται από την πανδημία».

Κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο υπογράμμισε πως «με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της Εργασίας αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Προστατεύουμε τους εργαζόμενους από καταχρήσεις εργοδοτών όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνουμε κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχληση στην εργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, υποστηρίζουμε τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Οι αρχές του νομοσχεδίου είναι:

1.Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους «στα κεραμίδια»

2.Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενίσχυση της ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3.Η νομοθεσία προσαρμόζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, στις πιο πρωτοπόρες (όπως στην τηλεργασία και στις πλατφόρμες).

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σημαντικές φιλεργατικές διατάξεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας (μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του, καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες). Περιλαμβάνονται επίσης η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζομένους με τηλεργασία, (δικαίωμα αποσύνδεσης), θετικά μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, η αύξηση των υπερωριών, η καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Όσο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει με fake news, θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα), ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.

Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5θήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης. Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε 4ήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Θέλουν άραγε, αυτοί που μας κατηγορούν να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών, για τους οποίους υπενθύμισε πως είναι προαπαιτούμενο για την κατάρτιση του κτηματολογίου, τόνισε πως θα διορθωθούν με διοικητικές πράξεις οι όποιες αστοχίες χωρίς να φορτωθούν οι πολίτες τα σφάλματα της διοίκησης.

Οι νέοι δασικοί χάρτες θα είναι ακριβείς και θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σημείωσε ο κ. Σκρέκας, που διευκρίνισε ότι, αν παρά τη διόρθωση των χαρτών, ο πολίτης φθάσει τελικά να καταθέσει αντίρρηση, θα υπάρχει άνεση χρόνου, το σχετικό παράβολο έχει μειωθεί ήδη στο μισό, ενώ έχουν διπλασιαστεί και οι Επιτροπές αντιρρήσεων, ώστε να μπορούν να κριθούν 30.000 υποθέσεις το μήνα.

«Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την περιουσία του» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας πως «προχωρά μια τεράστια μεταρρύθμιση για την Ελλάδα, που είναι να αποκτήσει επιτέλους, σωστούς δασικούς χάρτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος