Πύρινα μέτωπα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δαδιά – Αναζωπυρώσεις σε Λέσβο και ύφεση στα Κρέστενα Ηλείας

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίζει η πύρινη λαίλαπα να “καταπίνει” το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, απειλώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Η μάχη των πυροσβεστών εστιάζεται στο Νοτιο-Δυτικό τμήμα, προς την Λευκίμμη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Δαδιά, Προβατώνας, Λύρα και Λευκίμμη. Δύο μέτωπα αναζωπυρώσεων στη Λέσβο στην περιοχή Αγίας Ειρήνης στα Βατερά και στην περιοχή της Βρίσας,  που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Σε ύφεση είναι η φωτια στα Κρέστενα της Ηλείας, όπου ξεκινά και η καταγραφή των ζημιών.

Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην πυρκαγιά, έχουμε φέρει νέα μηχανήματα έργου για να αναπτύξουμε νέα αντιπυρική ζώνη για να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιά στην πιό σημαντική ζώνη” ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης από την περιοχή της Δαδιάς, όπου για έκτη μέρα η φωτιά καίει σε τμήμα του Εθνικού Πάρκου.

Περίπου 25.000 στρέμματα από του δάσος -natura του εθνικού πάρκου της Δαδιάς έχουν αποτεφρωθεί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που επικεντρώνονται πλέον προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες αλλά και η μοναδική αποικία, του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Κλειστή είναι η εθνική οδός στο ύψος του χωριού Λυκόφι.

Σε δυο μέτωπα αναζωπυρώσεων μάχονται επίγειες και ενάεριες πυροσβεστικές δυνάμεις, στη Λέσβο. Στην περιοχή Αγίας Ειρήνης στα Βατερά και σε μία αναζωπύρωση  βορειοανατολικά της Βρίσας. Καλή είναι η  εξέλιξη στο μέτωπο της Ρογκάδας.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτεται ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Χρίστος Τριαντόπουλος, στη Βρίσα, στο Σταυρό στα Βατερά όπου μίλησε με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής αλλά και με το προσωπικό της πυροσβεστικής που επιχειρεί στις αναζωπυρώσεις.

Το μεσημέρι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στη ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη όπου θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος του έθεσε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάκαμψη της περιοχής.

Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά στα Κρέστενα της Ηλείας και σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν καεί περίπου 7.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελαιοκαλλιεργειών, ενώ έχουν καεί πολλά ζώα στα ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στην περιοχή. Για σχέδιο εμπρηστών έκανε λόγο από την Ηλεία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εμπρησμό με κατοίκους να λένε ότι πριν ξεκινήσει η φωτιά το καταστροφικό της έργο, ακούστηκαν εκρήξεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος