Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Δαδιά (video)

Από τις 06:00 το πρωί τα εναέρια μέσα μπήκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, όπου για έκτη μέρα καίει, υφέρπουσα πολλές φορές, πυρκαγιά, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς συνεχίζει να κατακαίει -για 6η συνεχόμενη ημέρα– η πύρινη λαίλαπα, απειλώντας το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, καθώς έχουν αποτεφρωθεί περίπου 25.000 στρέμματα από το δάσος – natura. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η προσοχή εστιάζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα, προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες αλλά και η μοναδική αποικία, του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Η αντιπυρική ζώνη εκεί έχει ολοκληρωθεί, γύρω από την Ζώνη Α1 (αυστηράς προστασίας). Οι μικρές αναζωπυρώσει μέσα στις καμένες εκτάσεις, δεν προκαλούν ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μηχανήματα έργου των Δήμων, της Περιφέρειας, του στρατού και της πυροσβεστικής συντηρούν και επεκτείνουν τις αντιπυρικές ζώνες.

Κλειστή είναι η εθνική οδός στο ύψος του χωριού Λυκόφι.

Υπολογίζεται πως μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί από την φωτιά 25.000 στρέμματα δάσους, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση του οικοσυστήματος των άγριων ζώων και πτηνών που ζούν εκεί.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χωριά Δαδιά, Προβατώνας, Λύρα και Λευκίμμη. Σοβαρό πλήγμα από την πυρκαγιά έχουν δεχθεί τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας που συμβιώνουν το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθόλη την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα “Δευκαλίωνα” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Τις προηγούμενες ημέρες το χωριό της Δαδιάς κινδύνεψε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αντιπυρικές ζώνες που άνοιξαν πυροσβεστική και υλοτόμοι, καθώς και η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, κράτησαν την φωτιά μακριά από τα σπίτια του οικισμού.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς Έβρου – Χωρίς ηλεκτροδότηση το χωριό (video) – ertnews.gr

Έβρος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο δάσος της Δαδιάς – ertnews.gr

Σε πύρινο κλοιό για 4η μέρα το δάσος της Δαδιάς – Τεράστια οικολογική καταστροφή (video) – ertnews.gr

Φωτιά στη Δαδιά: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις – ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος