Τείχη Ε.Ε. & ΗΠΑ στην τουρκική παραβατικότητα

Array

Στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται η τουρκική παραβατικότητα και ρητορική, καθώς η Αθήνα συνεχίζει την εκστρατεία διεθνοποίησης σε όλα τα φόρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται για επαφές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ ελληνικές και εβραϊκές οργανώσεις ζητούν να μην πάρει η Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά. Στο πλευρό της Αθήνας και ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας, όσον αφορά τον προκλητικό χάρτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τείχη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτείων στην τουρκική αποχαλίνωση, μετά και το τελευταίο αναθεωρητικό κρεσέντο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Αναδημοσιεύοντας το χθεσινό tweet του πρωθυπουργού, που καλούσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει ξεκάθαρη θέση στις προκλήσεις του κυβερνητικού του εταίρου, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας αναφέροντας: «η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη».

Στην Ουάσινγκτον αυξάνονται οι φωνές που καλούν το Κογκρέσο να ανάψει κόκκινο στις επιδιώξεις της Άγκυρας για τα F-16.

Σε κοινή επιστολή τους, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ζητούν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα η κοινή επιστολή HALC-AJC αναφέρει: «η αναβάθμιση και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί τον στόλο των αμερικανικών F-16 που διαθέτει για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο… Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του FIR Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία».

«Όλοι βάζουμε πλάτη σε αυτή την προσπάθεια και σίγουρα θα περάσει αυτή η τροπολογία γιατί όχι μόνο βλέπουμε ισχυρούς βουλευτές και Ελληνοαμερικανούς που την υποστηρίζουν, ακόμα κι αν οι Τούρκοι προσπαθούνε να λένε μόνο οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, όμως όταν βλέπουν ποιοι υποστηρίζουν και ποιοι σπρώχνουν την τροπολογία ξέρουν ότι πρόκειται για πολύ ισχυρούς βουλευτές. Ακόμα και στη Γερουσία που δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για τροπολογίες, ξέρουμε ότι ο γερουσιαστής ο Μενέντεζ θα κατεβάσει μία παρόμοια τροπολογία» αναφέρει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Όσο η ηγεσία της γείτονος ακροβατεί ανάμεσα στη λόγω και έργω παραβατικότητα, η Αθήνα δείχνει στην Άγκυρα το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. Χαρακτηριστικό ήταν το, έμμεσο πλην σαφές, μήνυμα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από την Οδησσό. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το ιερό δισκοπότηρο της εξωτερικής μας πολιτικής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας αποτελούν μέρος της ατζέντας στις επαφές που έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού, Τζέιμς Μακόνβιλ και συζήτησαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την άμυνα του ευρωατλαντικού χώρου, τις επιπτώσεις του αναθεωρητισμού, την ελληνική συνεισφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, τη Σούδα – Αλεξανδρούπολη και την αμυντική συνεργασία.

Την κοινή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική όξυνση ανέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Τηρούμε μία στάση με την Ελλάδα που αρμόζει σε Ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν αναθεωρητικές επιδιώξεις και αντιλήψεις όπως κάποιοι άλλοι… Δε θεωρώ ότι θα πρέπει να παρασυρθούμε στα όσα ενδεχόμενα είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας. Δηλαδή, στην όξυνση του κλίματος, για να δικαιολογήσουν μία απαράδεκτη συμπεριφορά» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 17 Ιουλίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τον ομόλογό του, υπουργό Άμυνας, Αμερικανούς παράγοντες και την ελληνική ομογένεια.

Mε τον πιο καθαρό τρόπο σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ακραία πρόκληση του Ντεβλετ Μπαχτσελι λέγοντας στην ΕΡΤ ότι «η θέση μας επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται».  O εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να αποφεύγουν ρητορική και ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων. Η πάγια θέση των Αμερικανών είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, υπάρχει προβληματισμός στην Ουάσιγκτον από την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά, και ως εκ τούτου η δυναμική που είχε δημιουργηθεί για τα F-16 μετά την δήλωση στήριξης Μπάιντεν έχει αρχίσει και ανακόπτεται. Πριν από λίγο ο γερουσιαστής Μενέντεζ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει γνώμη στο θέμα των F-16, συνεχίζει δηλαδή να είναι αντίθετος. 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος – Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Σχετικά άρθρα: Τουρκικά ΜΜΕ: Προκάλεσε μεγάλο φόβο στους Έλληνες ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τον Μπαχτσελί

Η απάντηση της Αθήνας στους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος