Η απάντηση της Αθήνας στους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας (video)

Να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις τελευταίες φαιδρότητες του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί να φωτογραφηθεί με χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζητεί από τον Τούρκο πρόεδρο να απαντήσει εάν πρόκειται για φαντασιώσεις ή επίσημη θέση της Άγκυρας. Οι παλινωδίες πάντως Ερντογάν αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αμφίβολη θέση της χώρας του στο δυτικό στρατόπεδο.

Προ των πολιτικών ευθυνών του θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δηλώσει αν υιοθετεί ή όχι την πρόκληση του εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος εμφανίστηκε να παραλαμβάνει από τους Γκρίζους Λύκους πίνακα με χάρτη, που εμφανίζει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προσέξτε καλά αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, όλα αυτά τα νησιά προσαρτημένα στην Τουρκία. Ένα παραλήρημα από τους εξτρεμιστές ή η επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν οφείλει να ξεκαθαρίσει την θέση του απέναντι στις γελοιότητες του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου».

Μετά την καθολική ελληνική αντίδραση, οι «Γκρίζοι Λύκοι» επανήλθαν, οξύνοντας περαιτέρω το κλίμα και απειλώντας να καταστρέψουν ακόμα και την Αθήνα.

«Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς έχει μείνει στο κενό, είναι ένα άδικο κεκτημένο που απέκτησε η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας de facto κατάστασης διεκδικώντας δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί», αναφέρει η Οργάνωση των Γκρίζων Λύκων Ülkü Ocakları.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Είναι αυτοί οι χάρτες που επιβεβαιώνουν την Ελληνική επιχειρηματολογία. Η Τουρκία προκαλεί με αβάσιμους ισχυρισμούς».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση Μπαχτσελί δεν είναι αποσπασματική.

Όπως ανέφερε ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Ο κ. Μπαχτσελί είναι κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, άρα δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση χωρίς συνεννόηση. Αλλά και στην περίπτωση αυτή είναι άκρως προβληματικό ότι η τουρκική προεδρεία δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο και δεν έχει εγκαλέσει τον κ. Μπαχτσελί. Σε κάθε περίπτωση και πολύ ορθά η Ελληνική πλευρά έχει αναδείξει το θέμα αυτό που εντάσσεται στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας και που στην πραγματικότητα την εκθέτει διεθνώς».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και πολύ επικίνδυνη την εξέλιξη, λέγοντας: «Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο λογικής και κάθε ρεαλιστική θεώρηση. Είναι μία υπερβολή, η οποία βέβαια μπαίνει σε επικίνδυνα κανάλια».

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν σε απαντητική επιστολή τους στους Financial Times να είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ να εκδιώξει την Τουρκία από μέλος, με αφορμή τις αξιώσεις του Τούρκου Προέδρου ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Όπως αναφέρουν οι Μάρκ Γουάλας & Μαντλίν Τζόελσον: «Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιηθούν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής κρατών μελών έως ότου οι ηγέτες τους ευθυγραμμιστούν ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες από την ρεαλιστική εκπαίδευση της άσκησης «Ποταμία Οδός» έρχονται στο φως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στην Κρήτη ήδη ξεκίνησε η Ελληνοαμερικανική άσκηση «Poseidon Rage» στην οποία μετέχουν μαχητικά 5ης γενιάς F-35 και που για πρώτη φορά τα stealth αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν βολές με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής «Καράβια», ανατολικά της Πελοποννήσου.

Περιοδείες του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει στην Ανατολική Αττική και, προτάσσοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων, εκπέμπει νέο σήμα ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δέσμευσή μου ισχύει στο ακέραιο. Είναι εθνικά επιβεβλημένο να πορευτούμε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζει. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Όπως διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, έτσι θα διαχειριστούμε και τις δυσκολίες που έρχονται. Και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε, με αυτούς οι οποίοι φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να μας θυμίζουν πόσο κακό έκαναν στη χώρα».

«Τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ πόρους, οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί την προηγούμενη δεκαετία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής και έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική Κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, φορείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν τα εργοτάξια για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας- Παιανίας.

Στο λιμάνι της Ραφήνας ενημερώθηκε για τα σχέδια αναβάθμισης των υποδομών, ενώ επισκέφθηκε και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου δήλωσε πως: «Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να μας δώσει και ο τουρισμός τις δημοσιονομικές ανάσες που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Στην κατασκήνωση του δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με πρόσφυγες από το ελληνικό χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας.

Η αντιπολίτευση

Πυρά κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να ζητεί προσφυγή στην εθνική κάλπη.

Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, αυτές είναι καλοδεχούμενες από την πλευρά μας. Άλλωστε τις ζητάμε από τον περασμένο Δεκέμβριο, ακριβώς επειδή είναι κοινωνικό αίτημα και κοινωνική αναγκαιότητα να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι μία μέρα χαμένη για τη χώρα».

Τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, με τον Κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη να επισημαίνει, μιλώντας στον Σκάι, πως: «Μπορούν να κάνουν κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε πως: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και τα άλλα κόμματα, μιλάνε για “ανάγκη σταθερότητας ενόψει του δύσκολου χειμώνα”, το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι το λαό στο περιθώριο, να επιλέγει κάθε φορά τον “διαχειριστή” του σημερινού αδιέξοδου δρόμου».

Η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι: «Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι ο πρωθυπουργός δεν λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες ως οφείλει, αλλά σε “αδιαφανή” συμφέροντα τα οποία και “διαβεβαιώνει” ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε: «Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις του κόσμου από τα σπίτια του».

Διευκρινήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτογράφηση του Τουρκοκύπριου, Γιασάμ Αγιαβέφε ως Έλληνα πολίτη, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο να δηλώνει:«Τους καλούμε ξανά να κινήσουν όλες τις διαδικασίες αφαίρεσης της τιμητικής πολιτογράφησης και να δώσουν στη δημοσιότητα τη συστατική επιστολή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε: «Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται ότι θα εντείνουν τις περιοδείες τους σε Αττική και περιφέρεια το επόμενο διάστημα.

Στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, κάθε παραχώρηση του ΝΑΤΟ θα αποτελεί νίκη για τον Ερντογάν και θα τον βοηθήσουν να ενισχυθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Με προσοχή παρακολουθούν στην Ουάσιγκτον την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, θέμα το οποίο τίθεται μεταξύ άλλων στις επαφές που έχει στην Ουάσικγτον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλωρος.

Ήδη συναντήθηκε με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Μακόνβιλ και την Πέμπτη είναι η συνάντηση με τον ομόλογο του στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ στο Πεντάγωνο. Τα θέματα που τίθενται είναι πολλά και επικεντρώνονται στην στενή αμυντική σχέση των δυο χωρών αλλά όπως καταλαβαίνετε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι εύλογες ανησυχίες που προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων μπαίνουν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι με την ελληνική πλευρά να τονίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί κλιμάκωση ούτε είναι αυτή που προκαλεί.

Επίσης το ελληνοαμερικανικό λόμπι, δηλαδή η οργάνωση ΧΑΛΚ και η αμερικανοεβραϊκή επιτροπή έστειλαν επιστολή στην ολομέλεια της βουλής ζητώντας να στηρίξει και να περάσει την τροπολογία του Κρις Πάπας για να απαγορευθεί η πώληση η η αναβάθμιση των F16.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Δημήτρης Γκάτσιος,

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος