Στη βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη (video)

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει το επεισόδιο στη Νέα Σμύρνη, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή στη Βουλή μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνάντηση με το πρωθυπουργό θα έχει το απόγευμα ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για την Επιτροπή διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας. Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη αλλά και τα χθεσινά επεισόδια στο Αριστοτέλειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων και ρωτάει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό «Για ποιόν λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη;»

Επίθεση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα στη Ν. Σμύρνη, χθες έξω από την κατάληψη στο ΑΠΘ

«Χθες τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, “έσπευσαν να υπερασπιστούν κατάληψη στο ΑΠΘ. Σήμερα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα σε διάφορα σημεία της χώρας”, τονίζει και προσθέτει “τη στιγμή που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη και το Σύστημα Υγείας υφίσταται πίεση ο κ. Τσίπρας από τη μια επενδύει στις πλατείες των “νεοαγανακτισμένων” κι από την άλλη κραυγάζει ότι “η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο”. Με τις ενέργειές του υπονομεύει την κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία. Μονίμως ποντάρει στην καταστροφή και τζογάρει με την υγεία των πολιτών»

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική κάλυψη Μητσοτάκη στην αστυνομική αυθαιρεσία

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον πρωθυπουργό για πολιτική κάλυψη στην αστυνομική αυθαιρεσία και επισημαίνει ότι “Από χθες κάνει το γύρο του διαδικτύου βίντεο στο οποίο φαίνονται ειδικοί φρουροί να σπάνε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε άδειους δρόμους στην περιοχή της Πανόρμου. Προχθές χωρίς λόγο ξυλοκόπησαν πολίτες και έριξαν χημικά σε οικογένειες με μικρά παιδιά στη Νέα Σμύρνη γιατί τόλμησαν να βγουν μία βόλτα μετά από 5 μήνες αποτυχημένου λοκντάουν. Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα χάνει τον έλεγχο της πανδημίας, τόσο θα επιτίθεται στην κοινωνία.
Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο ξέχασε τις υποσχέσεις για ασφάλεια των πολιτών, δίνοντας τη θέση τους στην πρωτοφανή αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος τους, αλλά της παρέχει και πολιτική κάλυψη, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο κ. Πλεύρη να δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει δικηγόρος των αστυνομικών της Νέας Σμύρνης”.

Επίσης 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καταγγέλλουν «Φαινόμενα απρόκλητης και πρωτοφανούς αστυνομικής βίας σε πολίτες της Νέας Σμύρνης κατά τον έλεγχο τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της πανδημίας». Στην ερώτησή τους, κάνουν λόγο για «συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας», «τρομοκράτηση της κοινωνίας» και «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας».

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την άτυπη Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας με αφορμή τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη έδωσε ο επικεφαλής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Tην ίδια ώρα κόκκινο έχει χτυπήσει η αντιπαράθεση με αφορμή τα γεγονότα.

“Η αύξηση των κρουσμάτων αναίτιας και υπέρμετρης αστυνομικής βίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την παρουσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου” δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου .

Το ΚΚΕ ζητεί αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσων ευθύνονται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την έξαρση φαινομένων αστυνομικής

Το μεσημέρι ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περιστατικά βίας. Όπως δήλωσε: “Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών”

Σοκάρει η περιγραφή στην “Εφημερίδα των Συντακτών” του 29χρονου Αλέξανδρου για το πώς έγινε ο ξυλοδαρμός στη Νέα Σμύρνη. “Μου έκαναν κεφαλοκλείδωμα για να μην μπορώ να αναπνεύσω, τραβήχτηκε ο αυχένας μου. Και το αποκορύφωμα όλων ήταν ότι με χτύπησαν με το μεταλλικό πτυσσόμενο κλοπ, το οποίο γύρισαν ανάποδα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Εκεί ο πόνος ήταν αφόρητος»

Στον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μάριο Κωνσταντινίδη, μίλησε νεαρός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του για τη σύλληψη του από τους αστυνομικούς. Την μεταφορά του και την κράτηση του στη ΓΑΔΑ αλλά και για το κατηγορητήριο το οποίο συνέταξαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, όπως και για το πρόστιμο των 300 € που του επεβλήθη ενώ υποστηρίζει, πως είχε στείλει μήνυμα μετακίνησης στο 13033.

Σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., έχει ανατεθεί η ΕΔΕ, για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ., σε βάρος πολιτών και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς, Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος