Live – Πρόταση δυσπιστίας: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μάχη στη Βουλή

Σύνοψη
  • Στο βήμα της Βουλής θα ανέβει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
  • Σήμερα η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα
  • Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
  • Σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δείτε απευθείας από τη Βουλή τη συζήτηση:

Αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα κορυφωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο βήμα της Βουλής αναμένεται να ανέβει το απόγευμα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει σήμερα, μετά τις 12:00, στη Βουλή.

Η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτοντας την πρόταση, που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, είναι έργο της παρέας του Μαξίμου».

Ως «εντολοδόχο συμφερόντων», τον χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Ο πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει και να απολογηθεί, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το κράτος δικαίου, κατήγγειλε η Μιλένα Αποστολάκη, η πρώτη βουλευτής που ανέβηκε στο βήμα, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη, του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τις υποκλοπές, από τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, από το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, από τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή” τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως “εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός“.

Bλέπω να έχει επιλέξει ως εισηγητή του για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου” σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός, υποστήριξε ότι “από ένα κόμμα (εν. τον ΣΥΡΙΖΑ) που έχει δει Υπουργούς του να είναι καταδικασμένοι για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ο αρχηγός του (εν. τον κ. Τσίπρα) έχει ομολογήσει την απόπειρα στησίματος δικαστηρίων και δημιουργίας ενόχων, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους περί του Κράτους Δικαίου. Γιατί όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή“.

Η προσπάθεια για συγκάλυψη βγάζει μάτι. Συνεχίζετε και οχυρώνεστε πίσω από το ανθρώπινο λάθος“, ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης και υπογράμμισε πως “αν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα γινόταν αυτό το έγκλημα“.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό “να προσέλθει στη βουλή και να κάνει αυτό που αποφεύγει από τις 22 Νοεμβρίου και να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση, για το γεγονός ότι, είχε προσωπική γνώμη και σχέση με την διαδρομή της εμπορικής αμαξοστοιχίας, και για το γεγονός ότι το γραφείο του και το Μαξίμου παρενέβησαν για την προβολή του σεναρίου του ανθρώπινου λάθους ακόμα και με παραποιητική διοχέτευση ηχογραφημένων συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς“.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. “Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου“, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ.απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή“, είπε ο υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης.

Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τους ότι μιλούν για συγκάλυψη, σε μία σύμβαση που υπήρχε πριν απο το 2019 και χωρίς να έχουν διατυπώσει συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι συνομιλίες πλήρεις διαβιβάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ στη Δικαιοσύνη και αποτελούν αντικείμενο της δικογραφίας, είναι μέρος της δικαστικής διερεύνησης γι αυτό δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις” επανέλαβε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Εξοργιζόμαστε να μας λένε ότι συγκαλύπτουμε δολοφόνους και έχουμε καθήκον να απαντάμε όλοι. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις” είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, για αδιανόητες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φαραντούρη που είπε ότι είναι “ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία Εισαγγελέας” και ότι δεν έχει σημασία τι λέει ο Άρειος Πάγος, αφού “στη χούντα έλεγε ότι θα επικρατήσει η Επανασταση” κάνει λόγο η ΝΔ τονίζοντας ότι “μας γυρίζουν στις πιο σκοτεινές εποχές“.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός σημειώνει πως ο κ. Φαραντούρης eπιβεβαιώνει ότι η περιφρόνηση των θεσμών και η υπονόμευση της Δημοκρατίας είναι συνυφασμένες με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό τη νέα του ηγεσία και καταλήγει “θεωρούμε αυτονόητο ότι ο κ. Φαραντούρης δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής“.

Σχετικά Άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος