Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – M. Βορίδης: Θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο

Σύνοψη
  • Νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή και η τριήμερη συζήτηση της έχει ήδη αρχίσει
  • Ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση, που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου»
  • Ως «εντολοδόχο συμφερόντων» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, και Πλεύση Ελευθερίας, στον απόηχο δημοσιεύματος του ΒΗΜΑΤΟΣ, για παραποίηση των υπηρεσιακών συνομιλιών σταθμάρχη και μηχανοδηγών, τη νύχτα του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.

Για μοτίβο συγκάλυψης και ατιμωρησίας σε μία σειρά σκανδάλων, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων, τον χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης. Ο πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει και να απολογηθεί, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μ. Βορίδης: Θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο – Δεν σας χαρίζουμε την ανθρώπινη ευαισθησία

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε » ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο υπουργός καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας». «Θέλετε», είπε, «να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε».

Αναρωτήθηκε «από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας».

Ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βλέπω να έχει επιλέξει ως εισηγητή του για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου»

Ο υπουργός, υποστήριξε ότι «από ένα κόμμα (εν. τον ΣΥΡΙΖΑ) που έχει δει Υπουργούς του να είναι καταδικασμένοι για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ο αρχηγός του (εν. τον κ. Τσίπρα) έχει ομολογήσει την απόπειρα στησίματος δικαστηρίων και δημιουργίας ενόχων, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους περί του Κράτους Δικαίου. Γιατί όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή».

Ο κ. Βορίδης, είπε πως με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «αισθάνθηκα deja vu, καθώς ακούω σε επανάληψη την συζήτηση που έγινε πριν μια εβδομάδα κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα ίδια επιχειρήματα ακριβώς» και «θέλετε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν σας αρέσει η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας»!

Ο υπουργός, επισήμανε ότι τα θέματα των υποκλοπών, των Τεμπών, του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν συζητηθεί την αίθουσα κατ΄επανάληψη και αναρωτήθηκε «τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρόταση για πρόταση δυσπιστίας;» προσθέτοντας ότι «το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου όμως το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λελυμένα εδώ και ένα χρόνο. Λελυμένα και απαντηθέντα, εδώ και ένα χρόνο»!

Ο κ. Βορίδης απέκρουσε τα περί «μονταζιέρας για να καταλογιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας ως η αιτία της τραγωδίας στα Τέμπη» αναρωτώμενος «κακώς, δηλαδή, κρατείται ο σταθμάρχης της Λάρισας;» και σημείωσε ότι «είναι διαφορετικό να λέτε πως συνέτρεξε ο ανθρώπινος παράγοντας και να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα»

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «εσείς προσωπικά, είστε ο ορισμός της συκοφαντίας, του συστηματικού ψεύδους, της κατασπίλωσης, όχι εμείς».

Ο κ. Βορίδης, αναρωτήθηκε εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προσέρχονται σε αυτή την διαδικασία με «στόχο να λύσουν τις απορίες που έχουν; Και εάν ζητάτε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί θέλετε διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό;»

Ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως «πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μαθήματα για το Κράτος Δικαίου όταν επί των ημερών της διακυβέρνησή του η χώρα κατρακύλησε 13 θέσεις, είναι υπερβολικά, δεν έχετε αυτή τη νομιμοποίηση» και μάλιστα «με ένα ψήφισμα του ΕΚ που παρουσιάζει την Ελλάδα όπου περίπου οι δημοσιογράφοι υφίστανται διωγμούς!».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει προνομιακή σχέση με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα»

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγη ώρα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με την εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων.

«Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του ‘Βήματος’; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ‘σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας’, αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».

Μ. Κατρίνης: Η απάντηση στην κυβερνητική λασπολογία, βρίσκεται στο tweet του Αντώνη Καρακούση

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. «Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».

«Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.

«Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ.απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «η ΝΔ ποτέ δεν είπε, ούτε στο πόρισμα της, ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο σφάλμα. Ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Έχουμε αναδείξει σειρά συστημικών διαχρονικών σφαλμάτων και παθογενειών του σιδηροδρόμου. ‘Αλλο και τελείως διάφορο το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Εμείς λέμε, ανθρώπινο σφάλμα και συστημικά προβλήματα και άρα, να τι πρέπει να φτιάξουμε και τι φτιάχνουμε».

«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και σχολίασε: «επειδή ο κ. Βορίδης με ευκολία, θέλει να περάσει τη λάσπη, και μίλησε για οικονομικά συμφέροντα, γιατί εμείς ακούσαμε το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας που μιλάει για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, τον παραπέμπω στο tweet του επί δέκα χρόνια διευθυντή της εφημερίδας αυτής, του κ. Καρακούση που λέει ‘προκαλούν τους πάντες τα κυβερνητικά στελέχη. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν’. Αυτό δίνει από μόνο την απάντηση στην λασπολογία του κ. Βορίδη και των κυβερνητικών στελεχών».

Το σύνολο των βουλευτών έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και ξεκίνησε το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα (26/3), πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρείς τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο. Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μ. Αποστολάκη: Κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση παραβίαση του κράτους δικαίου

Η Μιλένα Αποστολάκη, είναι η πρώτη βουλευτής, που ανέβηκε στο βήμα, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη-τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων-με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε, την «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και την «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους», εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα «γιατί» και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, η στόχευση ήταν μια και σαφής, ήταν «η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών» και «η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και «κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

«Αυτές οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία, στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακρίνεται με επιτυχία», είπε η κ. Αποστολάκη. Κοντά σε αυτά, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα «παρακρατικό εκλογικό μηχανισμό» που διαρρέει προσωπικά δεδομένα, επιλεκτικά σε υποψήφιους βουλευτές για να καταλήξει: «η σχέση της παράταξης της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια σας να παραστήσετε ότι είστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων, ηχεί ως ένα ανέκδοτο, όχι μόνο στην αίθουσα αλλά και σε όλο το έθνος».

Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το κράτος δικαίου, κατήγγειλε η κ. Αποστολάκη και πρόσθεσε ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη, του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τις υποκλοπές, από τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, από το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, από τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές.

Νίκος Παππάς: Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός».

«Εκλογές είναι η λύση» είπε ο κ. Παππάς και υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του προσέθεσε «και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση».

«Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι “έξω πάμε καλά”, εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα» σημείωσε και υποστήριξε ότι Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη στα Τέμπη .

Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε, επίσης, ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. «Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα», είπε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος και διερωτήθηκε: «Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε».

«Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος – εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας» είπε τέλος ο κ. Παππάς.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός – Πρέπει να έρθει στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις για το παραποιημένο αποδεικτικό υλικό

«Η Πλεύση Ελευθερίας υπογράφει και στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ζητώντας δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό φωνάζουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων, οι τραυματίες και η κοινωνία, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθύνη».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δεν μιλά «κομματικά αλλά βάσει του αισθήματος δικαίου των πολιτών που απαιτούν δημοκρατία», τονίζοντας ότι «πρώτος ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει εδώ για να απολογηθεί και να δώσει όλα τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών».

«Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις, και στοιχεία ο πρωθυπουργός. Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης για την προκλητική απουσία του αλλά και την προκλητική δήλωση του ότι κανείς δεν περιμένει να βγει τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή. Να δώσει εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με την παραποίηση του αποδεικτικού υλικού και την οργιώδη προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Και συνέχισε:

«Διερωτάται ο πρωθυπουργός που είναι η συγκάλυψη. Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το πρώτο λεπτό μετά την σύγκρουση των τρένων παρεμβαίνοντας στο ίδιο το υλικό.

Η συγκάλυψη βρίσκεται στις περίεργες διαδρομές της δικογραφίας, στο μπάζωμα και στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος τις πρώτες μέρες με πρωθυπουργική εντολή και με ανάμειξη του πρώην περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του Υφυπουργού του κ. Τριαντόπουλου».

«Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να έρθει εδώ όχι από τα κόμματα, αλλά από τις οικογένειες των θυμάτων και από το ενάμιση εκατομμύριο των πολιτών που υπέγραψαν το δημοψήφισμα για άρση ασυλίας των βουλευτών σας και για να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνηση στη δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ζήτησε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι του εγκλήματος με πρώτο τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Καραμανλή», συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, υποστήριξε ότι «δηλωτικό της στάσης της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις βουλευτών της που μιλούσαν για μπαγιάτικο υλικό ή ότι δεν θα πάρουμε μαντήλια να κλάψουμε».

«Υπογράφουμε την πρόταση δυσπιστίας, πιστεύοντας ότι τα θύματα των Τεμπών και οι συγγενείς τους δικαιούνται να ελπίζουν ότι σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη ανεξάρτητα», κατέληξε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταθέτοντας την πρόταση υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου», κάνοντας λόγο για μοτίβο «συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταύτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – M. Βορίδης: Θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι[…] Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές».

Εδώ το υπογεγραμμένο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Το γάντι σήκωσε η κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να την χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε « όταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές. Καλοδεχούμενη και δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω και αυτό. Έχω δηλώσεις του του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μία κοκορομαχία που μάλιστα όπως λέει ο πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – M. Βορίδης: Θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομικά συμφέροντα, πίσω από την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στα περί συγκάλυψης: «ο πρόθυμος κύριος Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για ένα θέμα το οποίο σημείο – σημείο έχει αποδομηθεί[…] Αν ενώσει λοιπόν κανείς αυτά τα κομμάτια αυτού του παζλ, δεν είναι και δύσκολο, βγάζει τα συμπεράσματά του. Και προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές και προφανώς αυτά τα συμφέροντα που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουνε άλλοι πολιτικοί χώροι. Όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα δεν είναι γενικά και αόριστα, τουλάχιστον ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό».

Την πρόταση αναμένεται να στηρίξουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, οι οποίοι δεν την συνυπογράφουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι « αυτό που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι η βαθύτατη πλέον γνώση της κοινωνίας για τη συγκάλυψη που έχει γίνει γύρω από το έγκλημα των Τεμπών. Και γι’ αυτό το ζήτημα ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να απολογηθεί».

«Το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας, αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε «αυτό που κάνει ο κ. Ανδρουλάκης είναι στήριξη και επικοινωνιακό κόλπο. Όσο για τους ολιγάρχες ένα πράμα έχουμε να τους πούμε. Μάλλον στη μοιρασιά τα χάλασαν με τη Νέα Δημοκρατία».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση δυσπιστίας. Εμείς θα την υιοθετήσουμε. Θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση.
Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

«Φυσικά και θα την υπογράψουμε την πρόταση μομφής, εφόσον υπήρξε τέτοια πρόσκληση. Άλλωστε εγώ προσωπικά έχω προσκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις 7 Μαρτίου να καταθέσουμε πρόταση μομφής ήδη στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ είναι ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί και σε άλλα και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι αυτό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το θέμα της διαρροής των email ενώ ενδεχομένως στην ατζέντα των κομμάτων να υπάρχουν και θέματα της καθημερινότητας.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λίνα Μπεθάνη, πολιτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας επιχειρεί να καταστεί ως ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει σοβαρός αντίπαλος απέναντι στην ΝΔ στην οποία καταλογίζει πρακτικές συγκάλυψης και ατιμωρησίας αλλά και να πείσει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Εκλογές ζητά ο Κασσελάκης και παρουσία διεθνών παρατηρητών στην ευρωκάλπη

Στο μεταξύ διεθνείς παρατηρητές και στις Ευρωεκλογές ζητάει ο Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επιμένει ότι «η λύση στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι «άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών», υποστηρίζοντας ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Καγκελάριος Κουρτς στην Αυστρία, ο Κόστα στην Πορτογαλία και ο Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία παραιτήθηκαν για πολύ πιο ασήμαντους λόγους. Ως υπονομευτή του πολιτεύματος τον κατηγορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Μάκης Βορίδης ρωτάει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να αμφισβητήσει το κεκτημένο των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παντελάκης, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει θέμα παρατηρητών για οποιαδήποτε εκλογική κάλπη προηγηθεί. Είτε είναι η εθνική κάλπη, είτε η κάλπη των ευρωεκλογών. Δεν υπάρχει κάτι άλλωστε που να διαφοροποιεί τα περί έλλειψης εμπιστοσύνης που ούτως ή άλλως έχει καταλογίσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Υποκλοπές, Τέμπη και το πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα, αλλά και η υπόθεση με τα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως έλεγαν νωρίτερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε σχέση με το αν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αδιάβλητες εκλογές.

Σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας που συνυπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο, όπως ανέφερε και ο Στέφανος Κασσελάκης στο άρθρο του ότι δεν θα έπραττε διαφορετικά από τη στιγμή όπως λένε που ο βασικός στόχος αφορά την αμφισβήτηση και απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης και παρότι, όπως λένε, η χείρα κυβερνητικής συνεργασίας που έτεινε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ δεν είχε διόλου θετική αντιμετώπιση από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι σε σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία υπάρχει το θετικό στοιχείο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναγκαστεί να πράξει αυτό που απέφυγε με την επιτάσεως όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή να έρθει στη Βουλή και να μιλήσει για τα Τέμπη. Ωστόσο, δεν τρέφουν αυταπάτες σε σχέση με το ενδεχόμενο αποτέλεσμα. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο κ. Κασσελάκης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από την πρόταση δυσπιστίας ζητώντας παραίτηση πρωθυπουργού και άμεση προκήρυξη εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Σκιτζή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews από πλευράς της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μια πολύ σοβαρή συζήτηση η οποία ξεκινά και ότι θα δώσουν απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις. Επί του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναλυτικά επιχείρησε να αποδομήσει ένα προς ένα αυτά τα επιχειρήματα. «Συνεπώς, αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν θα πρέπει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τραγωδία στα Τέμπη, να υπάρξει παραπλάνηση, ενώ είναι ξεκάθαρες οι απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση είναι η Δικαιοσύνη εκείνη που θα αποφανθεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως» κατέληξε η δημοσιογράφος.

Πηγές: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα: Πρόταση δυσπιστίας: Την Τετάρτη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης στην Κύπρο

Z. Κωνσταντοπούλου: Ύβρις η κυβέρνηση να κατηγορεί για εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων την αντιπολίτευση

Μ. Βορίδης: Άμεσα ξεκινά η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας – Στις 7 μ.μ. η έναρξη

Πρόταση Δυσπιστίας – Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate

Θ. Πλεύρης: Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος