Πρόταση δυσπιστίας: Πόλωση του πολιτικού σκηνικού ενόψει εκλογικής αναμέτρησης

Έντονο είναι το κλίμα πόλωσης στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για θεσμική εκτροπή και επιτίθεται στον Κωστή Χατζηδάκη, επειδή υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό, ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα των παρακολουθούμενων. Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του έργου “Αρμοί της εξουσίας” με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα και χαρακτηρίζει την ΑΔΑΕ “Προεκλογικό ορμητήριο του ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ καλεί τον πρώην πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει ότι επί ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Την αντιπαράθεση στη Βουλή πυροδοτούν και  οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ειδικό Δικαστήριο για Παππά – Καλογρίτσα, με την κυβέρνηση να ζητά απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις τσάντες που έφευγαν από τον επιχειρηματία, σύμφωνα με την κατάθεση της γραμματέως του. Η σύγκρουση επεκτείνεται και στην υπόθεση των fake news για τους μετανάστες σε νησίδα του Έβρου και την μικρή Μαρία. H συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή 26/1 στις 4 το απόγευμα με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθησει ονομαστική ψηφοφορία.

Ως το προοίμιο ενός προεκλογικού μαραθωνίου, με χαρακτηριστικά πόλωσης και πολιτικής οξύτητας μπορεί να χαρακτηριστεί η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης και η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων του κ. Ράμμου, υπάρχει μία εργαλειοποίηση του ρόλου της Αρχής σε όλη αυτή την υπόθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών» και συμπλήρωσε «Τα ρυπαρά δίκτυα αποτελούνται από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το υλικό των επισυνδέσεων, υποτιθέμενο ή πραγματικό και μπορούν να το δημοσιεύουν κόβοντας και ράβοντας κατά το δοκούν»

«Δύο πράγματα συμβαίνουν για τον κ. Μητσοτάκη: ή ήξερε άρα οφείλει να παραιτηθεί ή δεν ήξερε και θα πρέπει πάλι να παραιτηθεί, γιατί δεν ήταν ικανός να ελέγξει την ΕΥΠ» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου και αναρωτήθηκε «επί δύο χρόνια, η κ. Βλάχου έβαλε την υπογραφή της πάνω από δέκα φορές. Ήταν μέρος αυτού του ρυπαρού δικτύου ή ήταν υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού;»

Μετά τις καταγγελίες για προνομιακές σχέσεις της Κουμουνδούρου με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, νέα βέλη εκτοξεύονται από την κυβέρνηση, για ένα ακόμα μέλος της Αρχής. Την Κατερίνα Παπανικολάου.

«Πράγματι υπήρξα νομική σύμβουλος, αποσπασμένη από τον Συνήγορο του Πολίτη, στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, ο οποίος παραμένει προσωπικός και αγαπημένος μου φίλος. Έχω υπάρξει συνεργάτης σημαντικών ανθρώπων. Του πρέσβη, κ. Αποστολίδη στην ΕΥΠ, του κ. Καμίνη στο Συνήγορο του Πολίτη.Έχω υπάρξει κι άλλα πράγματα στη ζωή μου όμως και νομίζω έχω τη δυνατότητα και το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι» είπε η κα Παπανικολάου μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Η ίδια ανέδειξε ότι συμμετείχε έμμεσα στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου διορισμένη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής και νομίζω ότι, επίσης σε τηλεοπτική της παρουσία σήμερα, το ίδιο μέλος είπε ότι είχε περάσει και από την Ε.Υ.Π. Έρχονται στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης αυτής όσο εξελίσσεται. Ε.Υ.Π., συμμετοχή στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  Ανεξάρτητη Αρχή» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση για τις παρακολουθήσεις, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα που προσκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

«Ορισμένοι πράκτορες 000, για να θυμηθούμε τη γνωστή ελληνική ταινία ή κάποιοι Κλουζώ, για να θυμηθούμε τον Πήτερ Σέλερς, αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν την αστυνομική φαντασία τους, σε βάρος μου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε «Ενώ εγώ ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί και για βαθιά προσωπικούς λόγους έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πρωτίστως για να ζημιώσει την κυβέρνηση και για αυτό τον πρωθυπουργό. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Το λέω και το υπογραμμίζω»

Σε απάντηση προς τον Κ. Χατζηδάκη ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το ερώτημα:

«Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης;»

«Ρωτάει αν θα πάω στη δικαιοσύνη. Μα το ερευνά ήδη. Δεν υπάρχει λόγος να κρούσουμε ανοιχτές θύρες. Σε σχέση ποια θέματα ήταν εκκρεμή στο υπουργείο Ενέργειας. Τα χειρίστηκα με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτη γνώμη όλων των βασικών θεμάτων από τον πρωθυπουργό» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

«Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κάνει ούτε μία μήνυση σε όσους τον παρακολουθούσαν επί 8 μήνες; Φοβάται κάτι; Είναι εκβιαζόμενος με προϊόντα των υποκλοπών;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Γιατί δεν περνά και ο ίδιος να ενημερωθεί στο αφτί …«δια την υποθέσιν του», όπως επίμονα καλούσε το Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ανδρουλάκη;» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Εσείς κύριοι της νέας Δημοκρατίας δεν μπορείτε να επικαλείστε το  πατριωτικό καθήκον γιατί εσείς  την ΕΥΠ, την κάνατε Κ.Υ.Π. δηλαδή κομματική υπηρεσία πληροφοριών» σχολίασε σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Στην ουσία αυτό που έως τώρα βγαίνει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στη φόρα τα άπλυτα της ΝΔ και η ΝΔ τα άπλυτα του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Κάτι κάνανε κακό οι στρατιωτικοί μας; Κάτι συμφωνήσαν για τους εξοπλισμούς; Τι κάνανε και τους παρακολουθούσατε;» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σκληρές συγκρούσεις στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκαλούν τα θέματα πρώτης γραμμής. Ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έστησε τα ειδικά δικαστήρια, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Θεοδωρικάκου για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα. Για συκοφαντίες έκανε λόγο ο υπουργός Προστασία του Πολίτη.

«Στείλανε όμως ένα ραβασάκι συστημένο. Δώσανε το ημερολόγιο του Καλογρίτσα που έχει δύο ραντεβού με τον Θεοδωρικάκο. Ο Θεοδωρικάκος ήταν συνεταίρος του Καλογρίτσα, με 50-50 στην GPO, και δεύτερο, σύμβουλος στρατηγικής του Μητσοτάκη. ‘Αρα έχουμε ευθεία πολιτική και επιχειρηματική εμπλοκή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση, δια του Θεοδωρικάκου» είπε ο Νίκος Παππάς

«Θράσος λάσπη στο πρόσωπό μου. Ποινικοποίηση γνωστών κοινων σχέσεων ,είστε σε απόγνωση. Το 16 συρ κυβ και Υπουργός κουμπάρος εν λόγω επιχειρηματία. Ήμουν συνεργάτης Μητσοτάκη. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να σπιλώσει την πεντακάθαρη πορεία μου» απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για  το  ίδιο θέμα Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης αντάλλαξαν πυρά.

Πεδίο αντιπαράθεσης και η εκλογική διαδικασία, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση.

Εξηγήσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκη ζήτησε ο Γιάννης Ραγκούσης, καταγγέλοντας ότι πολίτης λίγο πριν λάβει το sms υπενθύμισης για τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού, δέχτηκε μολυσμένο μήνυμα με το παράνομο λογισμικό Predator.

«Το να λέτε ότι το κράτος είναι αυτό το πλαίσιο το μήνυμα είναι αστείο» απάντησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ανταλλαγή πυρών και για την γνωστή υπόθεση των προσφύγων και της μικρής Μαρίας στον Εβρο, μεταξύ του Νότη Μηταράκη και του Παύλου Πολάκη.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης άφησε αιχμές της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μεταναστών στον Έβρο και τα ρεπορτάζ για το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, που στη συνέχεια διαψεύστηκαν.
«Η Μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ. Αποκάλυψα με το πιο επίσημο τρόπο από το βήμα ότι δεν υπήρξε ποτέ Μαρία. Να τελειώσουμε με μονταζιέρα ΣΥΡΙΖΑ. Ταχύτατα η κυβέρνηση πήρε θέση. Κατασκευασμένη σκευωρία απέναντι στη χωρα, όμως η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει ακόμη την πραγματικότητα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέροντας «διασύνδεση δύο ΜΚΟ που είχαν σχεση με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Την δική του ατζέντα αναδεικνύουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος