Βουλή – Πρόταση δυσπιστίας: Οι πολιτικές κόντρες της δεύτερης ημέρας

Array

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση και οι αντεγκλήσεις μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έδωσε εντολή και ποιος γνώριζε τις παρακολουθήσεις μελών της κυβέρνησης, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και άλλων πολιτικών προσώπων, τον ρόλο και τη λειτουργία της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ και τη στάση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση  επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

H συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο στις 4 το απόγευμα με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθησει ονομαστική ψηφοφορία.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την fast track διαδικασία της συζήτησης που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Κορύφωση την Παρασκευή (27/1/23) με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Αύριο οι ομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 10:30 ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα με την ψηφοφορία επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι «δεν επιλέγει σύγκρουση αλλά σύγκριση με τον Αλέξη Tσίπρα ο οποίος έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του», αλλά και της θέσης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι στην κυβέρνηση είναι «αμετάκλητα ένοχοι», συνεχίζεται η  συζήτηση στη Βουλή.

Πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση για τις παρακολουθήσεις, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα που προσκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

«Ορισμένοι πράκτορες 000, για να θυμηθούμε τη γνωστή ελληνική ταινία ή κάποιοι Κλουζώ, για να θυμηθούμε τον Πήτερ Σέλερς, αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν την αστυνομική φαντασία τους, σε βάρος μου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Π. Σκουρλέτης: Το καθεστώς Μητσοτάκη ισοδυναμεί με «κατασκοπευτική Δημοκρατία»

Σε απάντηση προς τον Κ. Χατζηδάκη ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το ερώτημα:

«Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης;»

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης άφησε αιχμές της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μεταναστών στον Έβρο και τα ρεπορτάζ για το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, που στη συνέχεια διαψεύστηκαν.
«Η Μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ. Αποκάλυψα με το πιο επίσημο τρόπο από το βήμα ότι δεν υπήρξε ποτέ Μαρία. Να τελειώσουμε με μονταζιέρα ΣΥΡΙΖΑ. Ταχύτατα η κυβέρνηση πήρε θέση. Κατασκευασμένη σκευωρία απέναντι στη χωρα, όμως η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει ακόμη την πραγματικότητα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέροντας «διασύνδεση δύο ΜΚΟ που είχαν σχεση με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στις αιτιάσεις για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και τις εξελίξεις στο ειδικό δικαστήριο, αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, ανέφερε ο κ. Παππάς που κατήγγειλε ότι στόχος του Μαξίμου ήταν να «πειθαναγκάσει το σύστημα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, μίλησε και για το ειδικό δικαστήριο που τον αφορά, σημειώνοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν συνεταίρος με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, την εποχή που ήταν σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ν. Παππάς: Δεν οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων;

Τ. Θεοδωρικάκος: Δηληριάζετε την κοινή γνώμη και συκοφαντείτε ανθρώπους
«Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά στα υπαρξιακά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του να συσπειρώσει τον δικό της κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής. «Ύστερα από το αμίμητο δεν υπάρχουν σύνορα, όπως είπε ο Τσίπρας, τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μας πει ότι ούτε στον Έβρο έχει σύνορα. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία αλλά στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ν. Δένδιας: Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη

«θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα, που φαίνεται να διαμορφώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου, να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «κλίμα ομόνοιας στα εθνικά θέματα, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξακολουθήσει να τα προασπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο και στη δεύτερη τετραετία της». «Νομίζω ότι μπορώ να ζητήσω από τους συναδέλφους ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και από την ελληνική κοινωνία ψήφο εμπιστοσύνης στις επερχόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ: Καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση, δεν εμπιστευόμαστε την αξιωματική αντιπολίτευση

Καλούμε τον Ελληνικό Λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ , που είναι έτοιμο, κάθε φορά που χρειάζεται , να τα θυσιάσει όλα για την πατρίδα και το Λαό μας, επισημαίνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, κατηγορώντας την για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα. «Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωε.

ΚΚΕ: Προσπάθεια εντυπωσιασμού

«Η αστική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παρακολουθήσεις, καταπάτηση δικαιωμάτων σε βάρος του λαού», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο λαός, τόνισε, βιώνει με όλες τις πολιτικές τα βάσανα που προκύπτουν από το ληστρικό εκμεταλλευτικό σύστημα, την ώρα που κυβέρνηση και άλλα κόμματα, δεν λένε κουβέντα στη συζήτηση για τις αιτίες των παρακολουθήσεων, της φτώχειας. Κατήγγειλε ακόμα την απροθυμία όλων των αστικών κομμάτων να διερευνηθούν σε βάθος οι παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ.

«Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας από την Ελληνική Λύση, και το ΜέΡΑ25

«Δεν είμαστε υπέρ της πρότασης μομφής μόνο για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η Κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα», αναφέρει δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη για την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ και την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ ουσιαστικά είναι η πρώτη μεγάλη «μάχη» στον δρόμο για τις κάλπες.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη διαδικασία της συζήτησης, λέγοντας ότι έχει προγραμματιστεί τόσο για χθες Τετάρτη (25/1) όσο και σήμερα Πέμπτη (26/1) μέχρι τις 3 τα ξημερώμα ώστε να ολοκληρωθεί άρον άρον την Παρασκευή το μεσημέρι, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Β. Κικίλιας: Πολιτική κίνηση τακτικισμού η πρόταση δυσπιστίας σε προεκλογικό χρόνο

«Ξαναγυρίσατε στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόσασταν πριν έλθετε στην εξουσία. Όμως τώρα ο κόσμος έχει και γνώση και μνήμη» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι συμπεριφορές που βασίζονται σε ύβρεις, συκοφαντίες και λάσπη, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε «ρωμαϊκή αρένα», δεν τον εκφράζουν και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα πεδίο μετωπικής σύγκρουσης. «Έχετε αυτοπαγιδευτεί σε μια χρονική λούπα την ώρα που η κοινωνία, η χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος έχει φύγει μπροστά και ζει στο σήμερα με ορίζοντα το 2030» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Ν. Κεραμέως: Όνειδος η πρόταση δυσπιστίας  – Διχαστική και πολωτική ρητορική

«Καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα» και «όνειδος», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία δημόσια εκτενή παρουσία των πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι αμείλικτη και καταδεικνύει τις χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τη δραματική τετραετία 2015-2019 με την ελπιδοφόρα επόμενη τετραετία 2019-2023», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, «είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής, κάνοντας ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα».

Π. Πολάκης: Δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία. «Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα τη πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

Γ. Παπανδρέου: Διαχρονικά η ΝΔ υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς

«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι διαχρονικά υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς. Κριτική όμως άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα όταν ανέλαβε την εξουσία και λειτούργησε «επαναστατικώ δικαίω» αψηφώντας τους θεσμούς.

«Συμφωνούμε με την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αναμένουμε και μια γενναία αυτοκριτική από σας» ανέφερε.

Στρέφοντας τα πυρά του προς τη πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η Δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες». «Αυτό όμως που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει – και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος