Κ. Παπανικολάου (μέλος της ΑΔΑΕ): Τι αφορούσε η επιστολή Ράμμου και ποιοι είχαν πρόσβαση

Το μέλος της ΑΔΑΕ, Κατερίνα Παπανικολάου απαντά σε ερωτήματα σχετικά με απόρρητο έγραφο για το οποίο υπέβαλε αίτημα πρόσβασης ο Αλ. Τσίπρας αλλά και στα λεγόμενα για τη θητεία της

Θα πρέπει να ρωτήσετε τους αποδέκτες της επιστολής για το περιεχόμενο της, είπε στην ΕΡΤ η Κατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ επανέλαβε πώς πρόκειται για απόρρητο έγραφο για το οποίο υπέβαλε αίτημα πρόσβασης ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά σε «έξι ονόματα υπό παρακολούθηση», καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Σχετικά με το αν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έγραφε στην επιστολή του τα έξι ονόματα, η κ. Παπανικολάου επανέλαβε πως πρόκειται για απόρρητο έγγραφο και δεν υπάρχει προηγούμενο για το τι «είθισται».

«Ουσία παραμένει η συνταγματική νομιμότητα της διαδικασίας άρσης απορρήτου»

«Εδώ έχουμε δημόσια πρόσωπα, συνδέεται με δημόσιο διακύβευμα και άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, επομένως υπάρχει στάθμιση μεταξύ της Διαφάνειας σε σχέση με την άρση απορρήτου. Οι περιπτώσεις λοιπόν που το δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί και να αρθεί το απόρρητο αφορούν την εθνική ασφάλεια ή τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα και μόνο μετά από την απόφαση της δικαστικής αρχής, είτε δηλαδή του εισαγγελέα είτε του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου. Όταν τηρούνται αυτοί αυτές οι εγγυητικές προϋποθέσεις του Συντάγματος, μιλάμε για νόμιμη άρση του απορρήτου», είπε.

«Η επιστολή αφορά αίτημα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»

Η ΑΔΑΕ ανέλαβε λοιπόν να απαντήσει σε αυτό το αίτημα και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία και για άλλα ονόματα, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανικολάου.

«Γιατί η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε  σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»

«Η ΑΔΑΕ είναι Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, προσβάσιμη στους πολίτες. Ο Αλ. Τσίπρας είχε υποβάλει αίτημα. Με πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος της Αρχής εκτίμησε ότι επειδή το ζήτημα είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, δεν πρέπει να είναι αποκλειστικός αποδέκτης ο κ. Τσίπρας. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μπορούσαν να παραλάβουν την επιστολή αλλά προφανώς δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα», είπε η κ. Πανανικολάου.

Για «άλλα πρόσωπα» που δημοσιεύματα θέλουν να είναι «υπό παρακολούθηση»

«Από τις πιο σοβαρές παθογένειες αυτής της υπόθεσης είναι οι συνεχείς διαρροές», είπε η κ. Παπανικολάου, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα για νέες έρευνες και νέα πρόσωπα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Προς διερεύνηση δεν είναι μόνο τα δημόσια πρόσωπα. Η ΑΔΑΕ έχει καθήκον για αυεπάγγελτους ελέγχους και είναι καθήκον της«, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανικολάου.

Περί εργαλειοποίησης και λήξης της θητείας της

Περί εργαλειοποίησης της η κυρία Παπανικολάου δηλώνει ότι «πρέπει να το αναλογιστούν όσοι έχουν πρόθεση να το κάνουν» ενώ τονίζει ότι και  οι 5 Αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα ακριβώς για να λειτουργούν ανεξάρτητα, παράλληλα λογοδοτούν ενώπιον του Κοινοβουλίου και οι πράξεις τους υπόκεινται στο δικαστικό έλεγχο».

Λήξη θητείας τον Μάρτιο του 2022;

Πράγματι υπήρξα νομική σύμβουλος αποσπασμένη από το «Συνήγορο του Πολίτη» στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και υπήρξα συνεργάτης σημαντικών ανθρώπων. Εκτός από συνεργάτης του Ράμμου, του Μπαλτά ή του Αποστολίδη,  έχω υπάρξει και άλλα πράγματα και στην ηλικία που βρίσκομαι έχω δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζομαι, είπε η κ. Παπανικολάου συμπληρώνοντας:

«Πράγματι έχει λήξει η θητεία μου κι αυτό οφείλεται σε ατυχή διάταξη περί παράτασης μέχρι την αντικατάταση ενώ προστίθεται και κακός νόμος που δίνει δυνατότητα παράτασης εάν κάποιος εξελίσσεται ιεραρχικά. Ανεξαρτησία σημαίνει θητεία με αρχή, μέση και τέλος. Δεν διεκδίκησα την παραμονή μου και είναι ευθύνη της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να με αντικαταστήσει».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος