Εξελίξεις πυροδοτεί η επιστολή Ράμμου: Παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Τσίπρας – Στο τραπέζι η πρόταση μομφής

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η έκθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό καθοδηγητή εγκληματικού δικτύου και αύριο Τετάρτη (25/1) θα κάνει βαρυσήμαντη παρέμβαση στη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε πρόταση μομφής, και κατηγορεί ευθέως τον κ. Ράμμο για βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ενώ μιλά για συμπαιγνία της ανεξάρτητης αρχής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων, στη σκιά της νέας επιστολής του Χρήστου Ράμμου προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποδείξεις από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής που δείχνουν, όπως είπε ότι η ΕΥΠ, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων βουλευτών ευρωβουλευτών υπουργών στρατιωτικών δημοσιογράφων ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων δυνάμεων.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία χώρα σε ένα κράτος δικαίου σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες,  πολιτικές του ευθύνες και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πως ήταν η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία.

Να αναλάβει τις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όπως είπε: «Φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες και μα αργεί ύψος περιστάσεων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Έχουν καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας και δικαιώματα πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας να προστατέψει το πολύτιμο κεκτημένο».

Το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ και εξήλθε από τα γραφεία της ΑΔΑΕ με ένα φάκελο στα χέρια.

Σφοδρή κριτική άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Χρήστο Ράμμο, κατηγορώντας τον ότι μετέτρεψε την ανεξαρτησία της Αρχής, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του.

«Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις(…) Όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. (…) Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες» είπε ο κ. Γιάννης Οικονόμου.

Για θεσμική παρακμή και συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Όσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης».

«Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει το κοινοβούλιο, όπως ορίζει το συνταγματικό του καθήκον, για το σύνολο των ευρημάτων της Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Το ΜέΡΑ25 ζήτησε επίσημα από την #ΑΔΑΕ την ενημέρωση, που βάσει νόμου υποχρεούται να κάνει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια #κυβερνηση, μια Βουλή και μια #δικαιοσυνη που θέλουν να συγκαλύψουν την υπόθεση, να μάθουμε την αλήθεια, λέει ο κ. Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

Παρέμβαση Τσίπρα αύριο Τετάρτη στη Βουλή

Με αποδείξεις και ονόματα αναμένεται να μιλήσει αύριο Τετάρτη 25/1 στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα μίλησε για ρυπαρό δίκτυο, εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητώντας την παραίτησή του.

Ο κ. Τσίπρας είχε σειρά πολύωρων συσκέψεων με συνεργάτες του χωρίς να επιβεβαιώνει επισήμως η Κουμονδούρου ολα δειχνουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα θεσμικά όπλα που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσίπρας και δεν αποκλείεται ακόμα και η χρήση της πρότασης μομφής. Δεν επεβεβαιώνει η Κουμουνδούρου επισήμως.

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα, έδιναν το στίγμα των προθέσεων του νωρίτερα και εξηγούσαν γιατί κάνει αυτή την επιλογή ο Αλεξης Τσίπρας αν μιλήσει από βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της βουλής στο ναό της δημοκρατίας.

Κι ετσι αναμένουμε πλέον ο κ. Τσίπρας αύριο να λάβει το λόγο κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την υγεία στην ολομέλεια.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης ΕΡΤ 

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος