ΑΔΑΕ: Διευκρινίσεις από τον Χ. Ράμμο για την επιστολή του στον υπ. Δικαιοσύνης

Array

Έγγραφο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το οποίο κοινοποίησε στον Υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απέστειλε την Τρίτη ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, βάσει του οποίου ζητά να του γνωστοποιηθούν τα πρακτικά ζητήματα που προβλέπει ο νέος νόμος για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Σήμερα, με νέο δελτίο τύπου του επανέρχεται στο ζήτημα, λέγοντας ότι εσφαλμένα κάποιοι ερμήνευσαν την κίνηση του αυτή ως αποδοχή του πλαισίου που προβλέπει ο νέος νόμος, κάνοντας παράλληλα λόγο για αοριστίες και ασάφειες του νόμου που πρέπει να διευκρινιστούν. Βλέπουμε λοιπόν μια αιχμή στα λεγόμενα του κου Ράμμου, ο οποίος να θυμίσουμε ότι αντιτάχθηκε στη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κου Ντογιάκου, που ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για παρακολουθήσεις. Τότε ο κος Ράμμος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί ασκήσει έλεγχο και εποπτεία σε μια ανεξάρτητη αρχή.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

Επειδή, διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου της 17.1.2023 προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση και σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες, θέλω να διευκρινίσω ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς, εξ άλλου, προκύπτει από απλή ανάγνωση της, ως μόνο και αποκλειστικό περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί από τους Υπουργούς, που εισηγήθηκαν το νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου. Διάταξης, η οποία περιέχει αοριστίες και ασάφειες και η οποία πρέπει να τύχει αποσαφηνίσεως για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Όπως είχε καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023 πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003, το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει).

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Χρήστος Ράμμος

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος