Χωρίς οριζόντια μέτρα και με επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο απέναντι στο νέο πανδημικό κύμα

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα έδωσαν στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειώνεται ότι ανά την Ευρώπη επίσης σημειώνεται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη, απαντώντας στο ερώτημα αν επιδημιολογική κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο των υγειονομικών αρχών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για το εάν η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο κορονοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ σχεδόν και ένα χρόνο. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες».

Όπως σημείωσε σχετικά, «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Σχολιάζοντας την χθεσινή αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.

«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρέπει να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.

Ως προς το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού τονίζοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».

Μ. Γκάγκα: Θα παραλάβουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια το φθινόπωρο με περισσότερα στελέχη

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» υπογράμμισε από την πλευρά της, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την 4η δόση, επισήμανε πως άνοιξε πριν καιρό για τους ευάλωτους, εδώ και αρκετούς μήνες, επομένως όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες η σύσταση είναι να το κάνουν. «Για όλο τον πληθυσμό πιστεύουμε και αυτό μένει να το δούμε, ότι θα υπάρξει σύσταση για προφύλαξη, όπως υπάρχει για την γρίπη, το φθινόπωρο» σημείωσε.

Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. «Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό» ξεκαθάρισε.


«Όπως πάντα, αν δούμε ότι κάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία και αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, φυσικά θα ληφθούν μέτρα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε εξαιρετικά καλά αν προσέξουμε όλοι λίγο και θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που το χρειαζόμαστε όλοι» κατέληξε, ανάμεσα σε όσα άλλα είπε, η κ. Γκάγκα.

Γκ. Μαγιορκίνης: Κοιτάμε εάν θα πιεστεί το σύστημα υγείας – Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα

«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπάρχουν δύο θέματα, σημείωσε ο ίδιος. «Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια» είπε.

«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε ότι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Για την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε πως μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έχουμε την έλευση μιας τελείως καινούριας μετάλλαξης, αλλά βλέπουμε υπομεταλλάξεις της Όμικρον. «Που σημαίνει ότι είναι λίγο ενθαρρυντικά αυτά τα στοιχεία, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει σε βάθος χρόνου με τα χαρακτηριστικά της χαμηλότερης νοσηρότητας και πιθανώς να μην δούμε κάποια έκπληξη, τουλάχιστον όχι σύντομα» εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρώπη και κορονοϊός: Νέο κύμα με χιλιάδες κρούσματα – Ποιες χώρες «πρωταγωνιστούν»

Πηγή: ΕΡΤ1 / Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος