«Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα μείνουν στα 26 αφού δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα-ένα τα θετικά δείγματα, που σημαίνει ως και εξαπλάσια κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. ‘Εχει σημασία να μην συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός όπως το πάρτι στη Νορβηγία όπου 60 μολύνθηκαν από έναν», είπε ο καθηγητής.
Στην εκπομπή «Συνδέσεις» και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι αισιόδοξη είδηση είναι ότι δεν βλέπουμε πολλούς θανάτους, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Είχα πει από τις 20 Νοεμβρίου ότι το κύμα κορυφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου και η επόμενη προβλεψη ήταν για 4.000 κρούσματα. Παρά ταύτα το δικό μας μοντέλο συνεχίζει να δίνει μικρή αποκλιμάκωση και για τις επόμενες δύο εβδομάδες και σχετική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η εβδομάδα κορύφωσης θανάτων και ακολουθεί μικρή αποκλιμάκωση. Μετά τα Χριστούγεννα δεν θα δούμε ενενηντάρια στους θανάτους, είπε ο Νίκος Τζανάκης, όμως στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Ίσως να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της ‘Ομικρον». Εξίσωση που μόνο εμπειρικά μπορούμε να εικάσουμε, ανέφερε ο καθηγητής, παραπέμποντας στη Δανία όπου «σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με κάλυψη εμβολιασμού που προσεγγίζει το 90%, τα κρούσματα από 4.000 έφτασαν τις 11.000.
Οκ. Τζανάκης υποστήριξε ότι “η παράταση του ανοίγματος Σχολών και σχολείων κατά μια εβδομάδα δεν θα ήταν άσκοπη” και πρόσθεσε ότι “το αν με την «Όμικρον» περιορίζονται κατά 30% στο 1/3 οι βαριές νοσήσεις, αυτό εκμηδενίζεται από την τριπλάσια μεταδοτικότητα”.
«Τα 26 θετικά δείγματα της Όμικρον βρέθηκαν με μεγαλύτερες αναλύσεις στα PCR. Η μεθοδολογία που ανιχεύει την υποψία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν υπάρχει σε όλα τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να ελέγχουμε το 30% των διαγνωστικών τεστ, δηλαδή το 70% δεν ελέγχεται, άρα περιμένουμε τριπλάσια ως δεκαπλάσια κρούσματα από αυτά που ανιχνεύονται”, είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα – ένα θετικό δείγμα. Το θετικό rapid test δεν επιβεβαιώνεται μέσω PCR (μοριακού τεστ) παρά μόνο για όσους νοσήσουν βαριά. Επομένως τα κρούσματα της ‘Ομικρον αναμένονται 5-6 φορές περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε. Εκτιμώ ότι είναι από 300 ως 600», τόνισε ο καθηγητής.
Θ. Ψαλτοπούλου: Καθυστερούμε την έλευση για να μην κλείσουν ολόκληρα νοσοκομεία
«Το πρόβλημα με την Όμικρον είναι ότι μπορεί να νοσήσεις μάλλον ελαφρύτερα αλλά αν συμβούν όσα μαθαίνουμε από τη Μεγάλη Βρετανία, η ‘Ομικρον μπορεί να κλείσει ολόκληρο νοσοκομείο, γι’ αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν την έλευση, επισήμανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος