Όμικρον: Στα 26 τα κρούσματα στη χώρα – Πού εντοπίστηκαν

Στα 26 ανέβασε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στη διαδικτυακή  ενημερωτική εκδήλωση του  Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τις εξελίξεις που για την πανδημία Covid 19.

Οι μολύνσεις από τη νέα μετάλλαξη εντοπίζονται σε Κρήτη,  Λακωνία και Αττική με κάποιες από αυτές να είναιν «ορφανές» δηλαδή να μην σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό ή συρροή. Αυτό σημαίνει, σημείωσε, πως η νέα μετάλλαξη έχει περάσει πλέον στην κοινότητα.

Όπως είπε οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση ώστε να αξιολογηθεί εάν τυχόν μεταβολή στην τοπική διασπορά οφείλεται στην Ομικρον με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση και ο κόσμος να προλάβει να εμβολιαστεί.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε επίσης πως είναι ακόμα νωρίς για να ειπωθεί κάτι οριστικό για το θέμα της νοσηρότητας και της θνητότητας που προκαλεί η νέα μετάλλαξη, ωστόσο τα υπάρχοντα δεδομένα καταδεικνύουν ότι με τη 3η αναμνηστική δόση επιτυγχάνεται έναντι της Όμικρον ανοσία του επιπέδου που εξασφαλίζουν οι δύο δόσεις απέναντι στη Δέλτα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εντοπισμός όλων των κρουσμάτων έγινε με rapid test γεγονός που δείχνει την αποτέλεσματικότητά τους στην ανίχνευση της.

Επίσης σημειώθηκε ότι έναντι της Όμικρον λειτουργεί το ένα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, άρα ο βασικός τρόπος άμυνας παραμένει ο εμβολιασμός.

Δείτε την εκδήλωση του ΕΚΠΑ

Ρεπορτάζ Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος