«Μέτωπο» Δύσης κατά Άγκυρας – Μηνύματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Array

Το γνωστό στίχο για την εισβολή στην Κύπρο «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» χρησιμοποίησε ξανά, και μάλιστα εις διπλούν, ο Ταγίπ Ερντογάν για να απειλήσει και πάλι ευθέως την Ελλάδα. Η Κομισιόν, η τσεχική προεδρία και η Γαλλία, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών που βρίσκεται στην Αθήνα, αποδοκίμασαν τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τις απειλές και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία από σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ.

Σκληρή απάντηση στις ευθείες πλέον απειλές δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν, δίνει η Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο με την Γαλλίδα Υπουργό Εξωτερικών, όσο και με την πρόεδρο της Σλοβακίας, τόνισε ότι η γειτονική χώρα υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ“, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε ευθέως για πρώτη φορά, από δημοσιογράφο στη Βοσνία, αν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας, την ώρα, που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστελνε επιστολές στις χώρες της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τις τουρκικές θέσεις. “Αυτά που λέω εγώ δεν είναι όνειρο. Αν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, εννούμε ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” απάντησε.

Κοινή γραμμή καταδίκης απέναντι στις πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν από το Νίκο Δένδια και την Γαλλίδα ομόλογό του, λίγα 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντηθεί στο Παρίσι την Δευτέρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν. “Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Θα συμβούλευα όμως όποιον σχεδιάζει επιθέσεις κατά της Ελλάδας να το σκεφτεί τρεις και τέσσερις φορές. Είμαστε πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και τους εταίρους μας” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η Γαλλία το είπα και το επαναλαμβάνω θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία τους. Αν όμως κάτι τέτοιο συμβεί, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία, όπου το άρθρο 21 περιγράφει αυτήν την περίπτωση, αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια τέτοια περίπτωση τότε τα δύο μέρη έχουν μια αμοιβαία συνδρομή” είπε από πλευράς της η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά.

Μήνυμα για τον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο επίσημο δείπνο προς τιμή της προέδρου της Σλοβακίας. “Η αναθεωρητική πολιτική τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας, της οποίας η παραβατική συμπεριφορά συνιστά πρόκληση όχι μόνο για τη χώρα μου, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχει κοινή αντιμετώπιση” είπε χαρακτηριστικά.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο τούρκος πρόεδρος είναι να μην έρθει ούτε νύχτα, ούτε μέρα γιατί η “απάντηση” που θα πάρει θα τον δυσκολέψει πάρα πολύ. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλά αμυντικά προετοιμασμένη και πάρα πολύ καλά θωρακισμένη διπλωματικά. Αυτό του δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια. Άρα, εγώ δεν πιστεύω ότι θα έρθει ούτε νύχτα, ούτε μέρα. Γαυγίζει αυτή τη στιγμήείπε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά της με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, εξέφρασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή. “Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο Ακρίτας. Ένα σχέδιο που σέβεται και προασπίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, σέβεται το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς σέβεται την ανθρώπινη ζωή” τόνισε.

«Η Τουρκία ενοχλείται κυρίως γιατί η Ελλάδα δυναμώνει. Και δυναμώνει γιατί εδώ και καιρό υλοποιούμε ένα σχέδιο ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος