Προκαλούν Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Η απάντηση της Αθήνας

Array

Με την υπογραφή του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στάλθηκαν ηλεκτρονικές επιστολές, όπου εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των “προβλημάτων του Αιγαίου”, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις “παράνομες δράσεις” και τα “μαξιμαλιστικά αιτήματα” της Ελλάδας.

Η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.

Στην επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Η επιστολή τέλος αναφέρει ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.

Είχε προηγηθεί διπλή επίθεση από τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Με τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τον στίχο δηλαδή τραγουδιού του 1974, που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναχώρησε για τη Βοσνία, ενώ λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επανέλαβε τις απειλές, τονίζοντας αυτή τη φορά ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι το τέλος της υπομονής είναι η ειρήνη. “Αν τελειώσει η υπομονή θα κάνουμε ότι χρειαστεί όταν ερθει η ώρα” είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Αν έρθει η ώρα θα γίνουν τα απαραίτητα, γιατί δεν είναι καλό σημάδι να κάνουν τέτοια βήματα, όπως να κλειδώνουν τα ραντάρ στα αεροπλάνα μας” πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φέρνει ενώπιον εταίρων και συμμάχων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ τις νέο-οθωμανικές εξάρσεις της γειτόνος και την αποχαλίνωση ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με την επικεφαλής της Γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά, που βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελούν ακόμα ένα μήνυμα στήριξης που εκπέμπει το Παρίσι.

Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ“, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα ενώ σημείωσε ότι η γειτονική χώρα υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Κοινή γραμμή καταδίκης απέναντι στις πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν από το Νίκο Δένδια και την Γαλλίδα ομόλογό του, λίγα 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντηθεί στο Παρίσι την Δευτέρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν. “Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Θα συμβούλευα όμως όποιον σχεδιάζει επιθέσεις κατά της Ελλάδας να το σκεφτεί τρεις και τέσσερις φορές. Είμαστε πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και τους εταίρους μας” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η Γαλλία το είπα και το επαναλαμβάνω θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία τους. Αν όμως κάτι τέτοιο συμβεί, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία, όπου το άρθρο 21 περιγράφει αυτήν την περίπτωση, αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια τέτοια περίπτωση τότε τα δύο μέρη έχουν μια αμοιβαία συνδρομή” είπε από πλευράς της η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά.

Μήνυμα για τον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο επίσημο δείπνο προς τιμή της προέδρου της Σλοβακίας, ενώ την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά της με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, εξέφρασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος