Ν. Δένδιας: Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια – Κοινό μήνυμα με το Παρίσι στην ‘Αγκυρα

Array

Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα δίνουν Αθήνα και Παρίσι, λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  συναντηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα την Δευτέρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

«Ούτε φοβόμαστε, ούτε πτοούμαστε, αλλά δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από το παραλήρημα της Τουρκίας, είπε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, η οποία και τόνισε ότι «η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία τους». Παράλληλα η Κατρίν Κολονά διαμήνυσε ότι «όλοι πρέπει να επιδείξουν εγκράτεια, γιατί η περιοχή χρειάζεται ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό».

«Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Απευθυνόμενος στην ομόλογό του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Συμμερίζομαι απόλυτα τη θέση που εξέφρασες στον Τούρκο ομόλογό μας να μην υπάρχει κλιμάκωση ούτε ρητορική έξαρση».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά».

Μιλώντας για εξωφρενικές και απαράδεκτες δηλώσεις από την ‘Αγκυρα, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι «μόλις χθες ειπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν αναγκωρίζεται ως συνομιλητής της».

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «σχεδόν σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά». ‘Οπως είπε μάλιστα ο Νίκος Δένδιας, «δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”, ενώ ακόμη και σήμερα  επαναλήφθηκε η απειλή ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα και να εισβάλουν στα νησιά».

Απευθυνόμενος στη Γαλλίδα ομόλογό του, είπε πως δεν νομίζει ότι ως έμπειρη διπλωμάτης θα έχει ξανασυνάντησει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε όλο τον πλανήτη.

Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει  σαφή στάση και αντιλαμβάνεται απολύτως ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος όσο και η τσεχική προεδρία έχουν εκδώσει ευθείες ανακοινώσεις οι οποίες οποίες σχολιάζουν κατά απολύτως αρνητικό τρόπο τις απαράδεκτες και εξωφρενικές τουρκικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών και γενικότερα τη στάση», υπενθύμισε.

Ερωτηθείς για τη σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε όλο και πιο εξωφρενικότερες και πλέον απαράδεκτες δηλώσεις και επανέλαβε πως η Ελλάδα πάντοτε ενεργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και συμβούλευσε τον «οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές. Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας. Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέδειξε ήδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι οι απειλές και οι εισβολές πέραν του Διεθνούς Δικαίου δημιουργούν μια ενότητα πρωτόγνωρη και μια ευθύτατη απάντηση».

«Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα»,πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία. Προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά την έναρξη των διευρυμένων επαφών, ο Νϊκος Δένδιας υποδέχτηκε την Γαλλίδα ομόλογό του με την παρακάτω δήλωση:

«Όπως είναι γνωστό η Γαλλία έχει παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Ήταν μία από τις χώρες που βοήθησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Όλα τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν για τον Ναύαρχο de Rigny και μαθαίνουν για τον Στρατάρχη Maison. Αλλά βεβαίως, η σχέση μας εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε μία διαχρονική φιλία βασισμένη στις ίδιες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Σήμερα έχουμε, νομίζω, τη στενότερη σχέση που είχαμε ποτέ, βασισμένη στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει εδώ και λίγους μήνες. Απόδειξη αυτής της πολύ στενής σχέσης, είναι η δεύτερη συνάντησή μας μέσα σε ένα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα. Θα μου επιτρέψεις να σου δώσω ένα μικρό δώρο. Είναι η επιστολή, την οποία ο Γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών de La Ferronays έστειλε στον Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, ορίζοντας τον πρώτο Γάλλο Πρόξενο στο νέο Ελληνικό Κράτος. Νομίζω ότι είναι κάτι συμβολικό, και θα ήθελα να υπάρχει στο γραφείο του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών. Σε ευχαριστώ θερμά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος