Με πέμπτο κύμα πανδημίας απειλεί η Όμικρον την Ευρώπη – Οι «κόκκινες» εστίες

Φόβους για τεράστιο πέμπτο πανδημικό κύμα εκφράζουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη. Μόνο η Βρετανία κατέγραψε περισσότερα από 93.000 κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο, ενώ αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα, μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Η νέα μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει σε τουλάχιστον 7 ευρωπαϊκά κράτη το επόμενο διάστημα. Η Κομισιόν προχώρησε στη σύσταση η αναμνηστική δόση του εμβολίου να γίνεται πριν τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι κυβερνήσεις παγκοσμίως λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον που μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και μέρες αναμένεται να κυριαρχήσει σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που μπαίνουν στο χορό των μέτρων μεγαλώνει.

Η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες που ουσιαστικά απαγορεύουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν θα υπάρξουν εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ο Ζαν Καστέξ σημείωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου το στέλεχος Όμικρον θα είναι το κυρίαρχο στη χώρα.

Στην Ιρλανδία τα μπαρ θα κλείνουν στις οκτώ, στη Δανία η κυβέρνηση δρομολογεί το κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, συναυλιακών χώρων, μουσείων και θεματικών πάρκων και στην Ολλανδία η αρμόδια επιστημονική επιτροπή εισηγείται νέα επιπρόσθετα μέτρα πέραν του νυχτερινού περιορισμού κυκλοφορίας με κλείσιμο καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ από τις πέντε από απόγευμα που ισχύει από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση εκ νέου στους εμβολιασμούς με χορήγηση της ενισχυτικής δόσης το αργότερο έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση και με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ισχύ 9 μηνών.

«Τα συστήματα Υγείας μας πιέζονται αυτή τη στιγμή και αυτό συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών. Οπότε συμπερασματικά, η απάντηση μπορεί μόνο να είναι η αύξηση των εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών ηλικίας άνω των πέντε ετών, οι ενισχυτικές δόσεις και τα μέτρα προστασίας» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, γιατρός και ο ίδιος, κάνει λόγο για ένα σαρωτικό πέμπτο κύμα της πανδημίας προτάσσοντας την ανάγκη εμβολιασμού.

«Περιμένω κι εγώ ένα τεράστιο πέμπτο κύμα. Οι συνάδελφοί μου στην Αγγλία λένε ότι αυτό που βλέπουν εκεί ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι στιγμής σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» σημείωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ.

Το Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων εκτιμά ότι το στέλεχος Όμικρον θα κυριαρχήσει στις ΗΠΑ εντός ημερών. «Το (στέλεχος) Όμικρον είναι πολύ, πάρα πολύ μεταδοτικό. Είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που έχουμε αντιμετωπίσει ως τώρα. Κι αν τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελιχθούν όπως και στις άλλες χώρες, και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο, η Όμικρον θα είναι σύντομα κυρίαρχη κι εδώ» υπογράμμισε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Έρευνα του πανεπιστημίου Imperial College έκανε λόγο για πενταπλάσιο κίνδυνο επαναμόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με την Δέλτα.

Σε αυξημένη επιφυλακή για την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα

Η αυξημένη κινητικότητα, οι συναναστροφές σε κλειστούς χώρους και οι συνωστισμοί είναι το επικίνδυνο τρίπτυχο που τρομάζει τους ειδικούς ενόψει Χριστουγέννων, καθώς ήδη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα για αυξημένη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, καλούνται να κάνουν rapid test έως τις 18/12 ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο. Ένα ακόμη δωρεάν self test θα δικαιούνται όλοι και την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας γιατί έχουμε μια Όμικρον, η οποία μπορεί να είναι με απλά συμπτώματα όμως δεν παύει να είναι πολύ μεταδοτική» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

Η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας έχει ξεκινήσει. Τρία ορφανά κρούσματα της μετάλλαξης, τα οποία δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν έχουν σχέση μεταξύ τους επιβεβαιώθηκαν στη Σπάρτη, ενώ στο σύνολό τους τα κρούσματα της μετάλλαξης είναι 17.
«Παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό» δήλωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.

«Δεν χρειάστηκαν νοσηλεία όπως και μέχρι τώρα δεν έχουμε νοσηλείες Όμικρον» ανέφερε ο Μανώλης Ανδεαδάκης, διοικητής διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αρχίζουν να προτείνουν πιο δραστικά μέτρα.

«Ίσως την παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους» πρότεινε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, άρα αύξηση και στα σχολεία, να περιοριστούν οι εκδρομές και τα πάρτι» είπε ο Κώστας Νταλούκας, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Επαγγελματικών Παιδιάτρων.

Η επιδημιολογική κατάσταση θα καθορίσει αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Είμαστε πάνω από 10 μονάδες σε εμβολιαστική κάλυψη, άρα δε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα σχετικά με υποχρεωτικότητα. Δε σημαίνει ότι εάν χρειαστεί δε θα το κάνουμε» είπε χαρακτηρικά στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 4.766 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 451.241 τεστ και 85 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 684 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

O εμβολιασμός μας δίνει προβάδισμα έναντι του ιού, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας: «Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον».

Από τις 6 το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες θα εισέρχονται στη χώρα μας με αρνητικό PCR test 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι. Από την υποχρέωση τεστ εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 10 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ / Ειρήνη Κυρίτση, Λήδα Παπαδοπούλου, Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος