«Μάχη» διαρκείας με τον ιό – Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία του πανδημικού κύματος. Οι σκληροί δείκτες επιμένουν, πιέζοντας ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν περίπου κατά 20% και στα νοσοκομεία της περιφέρειας άρχισε ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων. Τις επόμενες μέρες πάντως η μονοκλωνική θεραπεία θα είναι στη διάθεση των ασθενών.

Διαρκής είναι η μάχη για να σταθεί το σύστημα υγείας. Μέσα σε ένα 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid αυξήθηκαν κατά 15 ενώ και στις απλές κλίνες, οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τις 490, καταγράφοντας αύξηση 19,8%. Οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 7.108 ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 28 διασωληνωμένοι και 8 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Τα προγραμματισμένα ακόμα και σοβαρά χειρουργεία δυστυχώς αναβάλλονται διότι δεν υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες και αναισθησιολόγοι» δηλώνει το μέλος του ΔΣ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γιάννης Κούτρας.

Λεχώνες εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένες στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου σε σοβαρή κατάσταση ενώ στη χθεσινοβραδινή εφημερία πραγματοποιήθηκαν άλλες 3 εισαγωγές εγκύων με Covid, μία εκ των οποίων γέννησε. Μητέρα και μωρό είναι καλά στην υγεία τους.

Στη Λάρισα σημειώθηκαν 254 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες.

«Δυστυχώς και οι ιδιωτικές κλινικές είναι γεμάτες, σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο της ανάνηψης των χειρουργείων» αναφέρει ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

Στην Κέρκυρα καταγράφεται αυξημένο ιικό φορτίο καθώς σημείωσε αύξηση 271% την τελευταία εβδομάδα.

«Το νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση εκστρατείας, κλειστά τακτικά ιατρεία, γιατροί έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης» λέει ο πρόεδρος ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, ΔημήτρηςΚαλούδης.

Ο περιορισμός των χειρουργείων δεν αφορά τα έκτακτα περιστατικά διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον Σκάι:  «Δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις βάση του προγραμματισμού και τις νοσηλείες αν κρίνεται να περιοριστούν. Άρα στην Αττική που ακόμα δεν έχει πιεστεί δεν υπάρχει αλλαγή στα χειρουργεία. Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος ούτε θα αναβληθεί χειρουργείο που πρέπει να κάνουν».

Στη μάχη πέφτουν και τα μονοκλωνικά. Αρχικά τη θεραπεία θα χορηγήσουν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το «Αττικόν», το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός», το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και τα Πανεπιστημιακα Νοσοκομεία Λάρισας, Ρίου , και Αλεξανδρούπολης.

Η οικονομία και η κοινωνία δε θα ξανακλείσουν τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας η χώρα να μην ξανακλείσει και δε θα ξανακλείσει. Να καταλάβουμε κάθε δυνατή προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων η αγορά να παραμείνει ανοιχτή».

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία του πανδημικού κύματος που θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία των εμβολιασμών.

Συναγερμός στην Ευρώπη: Οδηγία για 3η δόση για όλους – Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, με δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων, o Eυρωπαικός Oργανισμός Φαρμάκων προτείνει τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τις εξαγγελίες του Σεπτεμβρίου, όταν πρότεινε αναμνηστική δόση μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός με επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει να τεθεί στο σύνολο της ΕΕ η τρίτη δόση ως προϋπόθεση για τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών άνω των 60 ετών, άρα και για την ισχύ των πιστοποιητικών.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ειδικά από τη στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) σε ό,τι αφορά την πρόληψη σοβαρής νόσησης από COVID-19 περιλαμβανομένου του θανάτου, ενώ προστατεύει και από την συμπτωματική νόσηση και κρατά τους πολίτες υγιείς και εκτός νοσοκομείων».

Στη χώρα μας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση, ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η ροή στο κλείσιμο των ραντεβού πρέπει να συνεχιστεί.

Όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου: «Για να υπάρχει καλύτερη θωράκιση πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, καθώς αν ανακοπεί η καλή πορεία στο κλείσιμο των ραντεβού υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κενό στην ανοσία του πληθυσμού».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Υπ. Υγείας τα ραντεβού για τρίτη δόση εμβολιασμού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • 22/11 153.000
  • 23/11 123.000

Βολές από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η αδράνεια Mητσοτάκη μας οδηγεί σε εκατόμβη νεκρών. Θα οδηγηθούμε σε lockdown» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό “προνόμιο” να είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός σε όλη την Ευρώπη που εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αντιπολιτευτεί. Αν έχει να προτείνει κάτι, ας το κάνει έστω και τώρα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι αρνητής του ΕΣΥ, αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η νέα κυβερνητική οδηγία για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ένα συμπέρασμα οδηγεί για την ΝΔ. Πως όποιος ασθενής δεν έχει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, είναι καταδικασμένος».

Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας έκανε λόγο από την Πάτρα όπου βρίσκεται Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ έχει επαφές με την αυτοδιοίκηση και στελέχη του εργατικού κινήματος και το απόγευμα της Τετάρτης θα απευθύνει ομιλία στο κλειστό γήπεδο Δημήτρης Τόφαλος.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Παγώνη καθώς και του προέδρου του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλου, καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Πρέπει να χτίσουμε ένα δίκτυο κέντρων μαζικών δωρεάν τεστ για να γνωρίζουμε τη διασπορά του ιικού φορτίου» επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Καμπανάκι ΠΟΥ: Σχεδόν ένας στους δυο Ευρωπαίους δεν φορά μάσκα

Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει δύσκολη, καθώς η αύξηση των νέων μολύνσεων είναι ραγδαία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 11%. Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που δείχνουν ότι με μικρά πράγματα που αφορούν την ατομική μας προστασία, όπως η χρήση μάσκας, θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά τη χρήση μάσκας. Σήμερα χρήση μάσκας κάνει μόλις το 48% του πληθυσμού της Ευρώπης. Εάν το 95% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κάνει χρήση μάσκας, θα αποφευχθούν 160.000 θάνατοι.

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Γεωργία Σκιτζή, Λήδα Παπαδοπούλου, Παύλος Σαρόγλου, Μίνα Μαυρογιάννη, Αθανασία Σταμοπούλου, Σόνια Φίλη

Σχετικά Άρθρα: Νεκροί από κορονοϊό μέσα στα σπίτια τους δύο άντρες στη Λάρισα

Συγκλονίζει ο θάνατος 41χρονου ανεμβολίαστου καρδιολόγου στη Λάρισα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος