Γ. Οικονόμου: Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια περίκλειστη κοινωνία (video)

Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η οικονομία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια περίκλειστη κοινωνία. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, καθώς ήδη τα μέτρα που εφαρμόζονται μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια να μείνει η αγορά ανοιχτή, καθώς όπως είπε «αυτό είναι το πιο βασικό και καθαρό μήνυμα να μπορούν να λειτουργήσουν, να διαθέσουν το εμπόρευμά τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό δείχνει το πόσο σώφρων και εύστοχη ήταν η πολιτική της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο και μετά, με μια εξισορροπημένη πολιτική στην οικονομία, την εκπαίδευση -πλήρως λειτουργικές-, με την κοινωνία ανοιχτή και από την άλλη πλευρά να δίνει μάχη στο υγειονομικό πεδίο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη στήριξη του ΕΣΥ. Έχουμε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας η χώρα να μην ξανακλείσει και δεν θα ξανακλείσει.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει στήριξη του λιανεμπορίου ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι ο κλάδος αυτός ενισχύθηκε λιγότερο από τους άλλους και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν από πλευράς της κυβέρνησης θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες.

Σε ερώτηση για το πώς θα ανακοπεί το κύμα πανδημίας, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ήδη από τη Δευτέρα έχουν τεθεί «σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, πρώτα από όλα για τη δικιά τους προστασία και όχι για εκδίκηση αλλά και ως μια έμμεση πίεση για να εμβολιαστούν. Ήδη τον τελευταίο μήνα έχουμε πάνω από 500.000 ραντεβού για την πρώτη δόση. Αν από τον Οκτώβριο είχαμε αυτή την ανταπόκριση, τώρα δεν θα βλέπαμε αυτή την κατάσταση. Τώρα είμαστε στη φάση αυτή της στρατηγικής και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή – ανοιχτή αγορά, ελευθερία για τους εμβολιασμένους και περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους – γιατί ο ιός είναι εδώ για όλους.
Αν χρειαστεί να γίνουν σημειακές βελτιώσεις εδώ είμαστε να το δούμε. Πάντως δεν είναι απολύτως λογικό να μιλάμε για νέα μέτρα μόλις έχουμε ανακοινώσει επιπλέον μέτρα».

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, την επίταξη κλινών από ιδιωτικές κλινικές αλλά και την επιστράτευση γιατρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Πάντοτε παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και έτσι αποφασίζουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει μεγάλη μάχη και γι’ αυτό όπου χρειαστεί ενισχύουμε με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και η επίταξη των υγειονομικών γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες». Και συνέχισε: «Η επίταξη των υγειονομικών προχωρά ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων και με αυτό το γνώμονα σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους έγιναν σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Όταν εντοπιστεί ότι υπάρχουν παραπάνω ανάγκες τότε θα συνεχίσουμε την ίδια τακτική για να καλύψουμε τις επιπλέον ανάγκες». Οι υγειονομικοί δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη πάνω από ενάμιση χρόνο και ο πρωθυπουργός σε μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής της προσφοράς ανακοίνωσε την παροχή επιδόματος σε 100.000 υγειονομικούς τον Δεκέμβριο. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο πιέζεται πάρα πολύ και εκεί είναι που δίνεται η μεγάλη μάχη. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινήσεις αναβάθμισης του, από τις 557 ΜΕΘ φτάσαμε στις 1.277, πάνω από 14.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στο ΕΣΥ. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και αυξάνεται όσο υπάρχει πίεση και για αυτό η προσπάθεια είναι εστιασμένη στην καθημερινή μάχη στο πλευρό των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γίνεται για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο που υπάρχει».

Για τους αρνητές του εμβολιασμού, ο κ. Οικονόμου είπε πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάρει κόσμο στο λαιμό τους και θα μπορούσαν αν δεν τους είχαν ακούσει να ήταν ζωντανοί. Προφανώς η Πολιτεία αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά εργαλεία και το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τα fake news, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί υγείας, και με τη συνεργασία των διωκτικών αρχών θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Δεν είναι δυνατόν μαι οργανωμένη και συντεταγμένη Πολιτεία να αφήνει τσαρλατάνους να διακινούν πράγματα επικίνδυνα και να βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει η χώρα μας ως πολιτισμένο κράτος να είναι αμείλικτη και να προχωράμε πάντα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

Για την υποχρεωτικότητα σε κατηγορίες εργαζομένων, o κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι “φροντίσαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή είναι να βάλουμε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για το πώς κανείς πρέπει να λειτουργεί, αν δεν είναι εμβολιασμένος, στο χώρο της δουλειάς του. Με ένα πολύ αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εντοπιστεί ότι δεν πειθαρχεί σ’ αυτά τα μέτρα”. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελληνική Αστυνομία, σημειώνοντας ότι όπως είπε και ο κ. Θεοδωρικάκος χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελληνική Αστυνομία, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε λόγω νόσησης, είναι θωρακισμένοι απέναντι στον ιό. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια με κάθε μέσο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έχουμε θετικά μηνύματα το τελευταίο διάστημα και θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Διότι ο πιο ασφαλής, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση και τη δυναμική της πανδημίας είναι το εμβόλιο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εκκλησίες και τα μέτρα που ισχύουν λέγοντας ότι «οι χώροι της θρησκευτικής λατρείας, όλοι καταλαβαίνουμε ότι, έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι, όμως, χώροι στους οποίους μεταδίδεται ο ιός και κινδυνεύει κόσμος, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που πηγαίνουν σε αυτούς. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Κυβέρνηση μετά και από την έκκληση της Ιεράς Συνόδου νομοθέτησε έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις εκκλησίες, στις θρησκευτικές λειτουργίες, όχι μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι με rapid test. Εκεί, λοιπόν, και η Εκκλησία με τον τρόπο που η ίδια θεωρεί ενδεδειγμένο, θα κάνει τη δουλειά της, και η Πολιτεία θα κάνει τη δική της. Το ζήτημα είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι από την ώρα που το μέτρο είναι νομοθετημένο και η Εκκλησία καλεί προς την κίνηση αυτή, καλό είναι να εμβολιαστούν. Προφανώς, και θα υπάρχουν από την πλευρά της Πολιτείας έλεγχοι, όπως γίνεται δειγματοληπτικά οπουδήποτε έχουν θεσπιστεί μέτρα. Τα όργανα της Πολιτείας, όπως κάνουν αλλού, θα κάνουν και στις εκκλησίες ελέγχους, δειγματοληπτικά, πριν την είσοδο στην εκκλησία. Και η Εκκλησία, με τον τρόπο, με τις σχέσεις, με τους δεσμούς, με την πειθώ και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους στις ενορίες θα φροντίσει να τιμήσει την οδηγία αυτή».

Τέλος αναφέρθηκε και στην πορεία της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο κινείται η οικονομική μας πολιτική, χωρίς να επιβάλλουμε παραπάνω φόρους, χωρίς να δίνουμε στους ανθρώπους πράγματα με το ένα χέρι και να τους τα παίρνουμε με το άλλο, όπως γινόταν την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, ανακοίνωσε αυτή την πολύ στοχευμένη και ουσιαστική στήριξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας. Η δυναμική της οικονομίας είναι μια δυναμική αναπτυξιακή. Έχουμε ανακοινώσει ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός και συνεχίζουμε στη στόχευση ανάπτυξης, μεγέθυνσης της οικονομίας, δημιουργίας παραπάνω θέσεων εργασίας, γιατί αυτό είναι το πιο ουσιαστικό που έχει να προσφέρει μια Κυβέρνηση σε μια κοινωνία, που για πάρα πολλά χρόνια είχε στο φάσμα της ανεργίας δυναμικά της κομμάτια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος