Κύθηρα: Η πρώτη αυτοψία στο σημείο του ναυαγίου – Λέσβος: Αγωνία για το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι

Array

Την πρώτη αυτοψία έκαναν αργά το μεσημέρι δύτες ειδικών αποστολών του Λιμενικού στα Κύθηρα καθώς, όπως μετέδωσε ζωντανά ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης, έπεσαν λίγο οι άνεμοι ισχύος ως και 7 Μποφόρ. Εντός της ημέρας προγραμματίζεται και δεύτερη επιχείρηση για την ανάσυρση των επτά άψυχων σωμάτων που επιπλέουν ακόμα στο σημείο του ναυαγίου, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι. Τεράστια βράχια καθιστούν απροσπέλαστο το σημείο κι έτσι οι βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν από το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος». Από το πρωί βρίσκονται στο νησί συγγενείς αγνοουμένων που έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Ευρώπης κι ενημερώνονται με ειδική σύνδεση από το Λιμενικό. ‘Ηδη έχει συλληφθεί άντρας από τη Συρία, ο οποίος τη Δευτέρα οδηγείται στον εισαγγελέα Πειραιά. Εκτιμάται ότι ο δεύτερος διακινητής συγκαταλέγεται στους αγνοούμενους.

Κέρδος ενός εκατομμυρίου αποδίδεται στους διακινητές για το δρομολόγιο προς τις ιταλικές ακτές, που θεωρείται ως το πλέον επικίνδυνο. Διαρκεί έξι ημέρες με επικίνδυνη εναλλαγή καιρικών συνθηκών.

Την ίδια ώρα από τη Λέσβο, η δημοσιογράφος Αναστασία Σπυριδάκη μεταδίδει ότι «ούτε οι διασωθέντες δεν ξέρουν πόσα άτομα τελικά επέβαιναν, με τους διακινητές να τους οδηγούν μέχρι τη μέση της διαδρομής και να τους εγκαταλείπουν.

Από νωρίς το πρωί ειδική μονάδα υποβρύχιων αποστολών του Λιμεναρχείου διεξάγει έρευνες με ελπίδα για επτά επιζώντες και αγνοούμενους από 46 ως 53 σύμφωνα με μαρτυρίες. ‘Ερευνες διαξάγονται και στα ορεινά του νησιού με ενδεχόμενο να έχουν κατευθυνθεί εκεί διασωθέντες του ναυαγίου.

«Μας συνόδευαν τουρκικά αλιευτικά»

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των διασωθέντων οι οποίες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια, συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έως τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Μας συνόδευαν κάποια άλλα σκάφη, αλιευτικά. Είχαν βάλει την βάρκα μας ανάμεσά τους για να την προστατεύουν από τον καιρό. Μας πήγανε μέχρι ένα σημείο και μας άφησαν. Τα αλιευτικά μετά, έφυγαν. Εκαναν πίσω. Γύρισαν προς Τουρκία», κατέθεσε μάρτυρας.

«Μολις μας άφησαν καταλάβαμε τον κακό καιρο. Όταν η βάρκα έμεινε μόνη της ξεκίνησε να την βαράει η θάλασσα. Μέχρι που στο τέλος βυθίστηκε η βάρκα μας. Ήταν τρομακτικό», συμπλήρωσε.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Αναστασία Σπυριδάκη

Διαβάστε επίσης:
«Γροθιά» στο στομάχι οι μαρτυρίες διασωθέντων από τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος