Ναυάγια σε Λέσβο & Κύθηρα: Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων – Μία σύλληψη διακινητή

Array

Οι διασωθέντες από τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο κλαίνε για τους ανθρώπους τους, που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου. Οι άνδρες του λιμενικού και οι εθελοντές υπερέβαλαν εαυτόν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να τους ανασύρουν ζωντανούς. «Τουρκικά αλιευτικά συνόδευαν τη βάρκα μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα»: αυτό κατέθεσαν οι μετανάστες στη Λέσβο, χωρίς να αφήνουν καμία αμφιβολία για τις τουρκικές πρακτικές

«Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι βγήκαν έξω και τα είχανε χαμένα, ήταν χτυπημένοι, ήταν γυμνοί, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι βγήκαν εντελώς γυμνοί όπως τους έκανε η μάνα τους ήταν πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι… το σημαντικότερο είναι ότι σώθηκαν, δεν θα ζούσε κανένας θα είχαν πεθάνει όλοι» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εθελοντής διασώστης, Μιχάλης Πρωτοψάλτης.

Ένα καραβάνι αλληλεγγύης άνοιξε την αγκαλιά του προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε αυτούς που σώθηκαν από τα κύματα που τους πετούσαν στον βράχο των 20 μέτρων. Ρούχα, φαγητό και κουβέρτες προσφέρθηκαν άμεσα από το υστέρημα των ντόπιων.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στα Κύθηρα, Αλέξανδρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι υπήρξε ενημέρωση ότι σήμερα θα λάβει χώρα η επιχείρηση για την ανάσυρση των επτά άψυχων σωμάτων που επιπλέουν ακόμα στο σημείο του ναυαγίου. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ ενώ αν και νωρίτερα πλησίασε το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης στο οποίο βρίσκονται βατραχάνθρωποι του Λιμενικού ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα ανοιχτά της ακτής καθώς κρίθηκε ότι είναι επικίνδυνη η προσέγγισή του κοντά στη βραχώδη έκταση. Από το πρωί βρίσκονται στο νησί συγγενείς αγνοουμένων που έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Ευρώπης μόλις ενημερώθηκαν για το ναυάγιο. Η τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό αναφέρει ότι μετά τις 3 το μεσημέρι το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης θα κάνει μία ακόμα απόπειρα να προσεγγίσει το σημείο. Υπάρχουν επτά πτώματα ενώ αγνοούνται τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι. Για το δρομολόγιο αυτό έχει συλληφθεί ένας διακινητής ο οποίος θα οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες στον εισαγγελέα Πειραιά ενώ εκτιμάται ότι υπήρχε κι ένας δεύτερος διακινητής ο οποίος είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους.

Ο δήμαρχος των Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι σήμερα είναι πολύ καλύτερος ο καιρός σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες οπότε και υπήρχαν τοπικά ριπές ανέμου 9 και 10 μποφόρ.

Σε πλήρη εξέλιξη και το θρίλερ στη Μυτιλήνη όπου συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών από τα ξημερώματα καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν την Παρασκευή δεν επέτρεψαν στις αρχές να ερευνήσουν τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Προβοσκίδας.

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των διασωθέντων οι οποίες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έως τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αναστασία Σπυριδάκη, μετέδωσε από τη Λέσβο ότι είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων πάνω στην πλαστική βάρκα, η οποία ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα στη βάρκα επέβαιναν 53 άτομα, κάποιοι άλλοι 46. Υπάρχουν 18 νεκροί και άλλοι 28 που έχουν βρεθεί και είναι καλά στην υγεία τους. Κατά τη δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπάρχει μία πληροφορία που προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων, σύμφωνα με την οποία τους είπαν: θα φύγετε τώρα γιατί είναι η κατάλληλη περίοδος διότι μπορεί οι καιρικές συνθήκες να είναι άσχημες, αλλά θα φτάσετε χωρίς κανένα εμπόδιο. «Δηλαδή δεν θα βρείτε τα ελληνικά σκάφη να σας εμποδίσουν στον δρόμο σας» τους είπαν οι Τούρκοι διακινητές, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι διασωθέντες.

Η Εκκλησία σε ανακοίνωσή της εκ­φρά­ζει την ο­δύνη της για την ερ­γα­λει­ο­ποί­ηση του προσφυγικού δρά­μα­τος, την αύ­ξηση και την εκμε­τάλ­λευση των με­τα­να­στευ­τι­κών ροών προς την Ελ­λάδα και τον μη σε­βα­σμό των δι­ε­θνών συν­θη­κών.

Σχετικό Άρθρο: «Γροθιά» στο στομάχι οι μαρτυρίες διασωθέντων από τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος