Κορονοϊός: Ανησυχητικές εκτιμήσεις για πάνω από 20.000 κρούσματα σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έκτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, με τα κρούσματα να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα με τους ειδικούς να αναφέρουν πως είναι αναμενόμενη η αύξηση αυτή γιατί υπάρχουν δύο υποπαραλλαγές πολύ μεταδοτικές, έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, υπάρχουν πολλοί τουρίστες λόγω του καλοκαιριού. Μάλιστα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του εκτίμησε ότι σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, τα κρούσματα θα είναι πάνω από 20.000.

Ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη σημαντική πίεση στις ΜΕΘ και εκτιμά ότι το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου, που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7ήμερος μέσος όρος).
Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:
«Ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογιά της θερινής έξαρσης COVID-19.
Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις.
Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης.
Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)
».

Σχεδόν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, αρχικά γιατί υπάρχουν δύο υποπαραλλαγές πολύ μεταδοτικές, επιπλέον το καλοκαίρι για την χώρα μας είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή, έχει ιδιαίτερη κοινωνικοποίηση και αρκετή ανθρώπινη επαφή και το τρίτο είναι ότι βγήκαν οι μάσκες το οποίο δεν παύει να είναι ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο το οποίο το γνωρίσαμε σε όλα τα στάδια της πανδημίας.

Χθες Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.682 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 4.475 στην Αττική και τα 727 στη Θεσσαλονίκη, 12 θανάτους και 97 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Εν τω μεταξύν άνοιξε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση (2η αναμνηστική) εμβολίου στους άνω των 30 ετών. Περίπου 10.000 ραντεβού κλείστηκαν την πρώτη ημέρα.
Ο καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Τέρπος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», εξήγησε ότι με τα έως τώρα δεδομένα για την τέταρτη δόση, «βοηθάει πάρα πολύ στο να διατηρήσουμε υψηλά ποσοστά προστασίας – όσον αφορά τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αυτό είναι δεδομένο». Επίσης ανέφερε ότι όσον αφορά την Όμικρον, η τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών προσφέρει μια προστασία περίπου δύο μηνών για την απλή νόσηση, ή και λιγότερο, και ίσως λίγο παραπάνω για τη βαριά νόσηση. Για τα άτομα κάτω των 60 ετών δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι η τέταρτη δόση στην εποχή της Όμικρον προσφέρει κάτι σημαντικό. Θέλουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Ο εμβολιασμός με την αναμνηστική τέταρτη δόση για τον κορονοϊό, συστήνεται αυστηρά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους άνω των 70 ετών και λιγότερο για αυτά ηλικίας 60-69 επανέλαβε, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος