Ε. Τέρπος για 4η δόση: Χρειάζεται επικαιροποιημένο εμβόλιο – Το υπάρχον είναι αποτελεσματικό μέχρι και την Δέλτα (video)

Εξαιρετικά αποτελεσματικό ήταν το εμβόλιο που πραγματοποιούμε για όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μέχρι και την παραλλαγή Δέλτα, επισήμανε ο καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Τέρπος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Από εκεί και πέρα, όταν έρχεται η Όμικρον, και πόσο περισσότερο οι Όμικρον 4 και 5 που φαίνεται να κυριαρχούν τώρα, φαίνεται ότι έχουν ανοσολογική διαφυγή από το συγκεκριμένο εμβόλιο», σημείωσε ωστόσο ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο θα προστάτευε θα ήταν ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορούσε να καλύψει την Όμικρον και τις μεταλλάξεις της, που ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Άρα αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πολλές μολύνσεις σε εμβολιασμένους».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έως τώρα δεδομένα για την τέταρτη δόση, είναι τα εξής: «Βοηθάει πάρα πολύ στο να διατηρήσουμε υψηλά ποσοστά προστασίας – όσον αφορά τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αυτό είναι δεδομένο».

Ο κ. Τέρπος πρόσθεσε ακόμη: «Αυτό που πρέπει να ξέρουμε, είναι ότι για την εποχή της Όμικρον, η τέταρτη δόση, σε άτομα άνω των 60 ετών, προσφέρει μια προστασία περίπου δύο μηνών για την απλή νόσηση, ή και λιγότερο, και ίσως λίγο παραπάνω για τη βαριά νόσηση. Για τα άτομα κάτω των 60 ετών δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι η τέταρτη δόση στην εποχή της Όμικρον προσφέρει κάτι σημαντικό. Θέλουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος