Κιβωτός του Κόσμου: Πρώην τρόφιμος μιλά στην ΕΡΤ – Άρχισαν οι καταθέσεις

Array

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου“, ενώ συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις για τα περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς στη δομή. Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα οικονομικά της ΜΚΟ, καθώς η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα διεξάγει έρευνα και αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τη συνεργασία του με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα καθώς και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Όποιος έχει πράξει παράνομα και παράτυπα θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, τόνισε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Παράλληλα, υπήρξαν και νέες εντάσεις σήμερα έξω από το κτήριο της Κιβωτού στον Κολωνό. Σύροι γονείς επιμένουν να δουν τα παιδιά τους, τονίζοντας την επιθυμία τους να τα πάρουν πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί ένα ραντεβού γύρω στις 12:00 σήμερα, όταν και αναμένεται κάποιοι από τους γονείς να συναντήσουν τα παιδιά τους.

“Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ντουλάπι που πετάγαμε τσάντες”

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει πρώην τρόφιμος της “Κιβωτού του Κόσμου” μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”. “Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15” τονίζει.

Αν δεν ήσουν καλό παιδί, πήγαινες να δουλέψεις σαν τιμωρία. Είχα δει και μια κοπέλα να την χτυπάνε πάνω σε καβγά. Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί” υποστηρίζει ο νεαρός.

Δεν άφηναν τα κινητά γιατί ήξεραν ότι θα τραβούσαμε βίντεο τα όσα γίνονταν. Ο πατέρας είχε κάποια παιδιά πιο κοντά του, ενώ είχα δει κάποια και στο δωμάτιό του” καταλήγει.

Καταγγελίες για κακοποίηση και στην Πωγωνιανή

Καταγγελίες για κακομεταχείριση και σωματική βία σε βάρος παιδιών ισχυρίστηκε ότι έχει υποβάλλει από το 2015, πρώην εργαζόμενη στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων.

Η εργαζόμενη σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε πως από το 2015 είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία σε παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή, όπου εκείνη εργάζονταν.

Σύμφωνα με όσα είπε η παιδαγωγός, “ο φάκελος πήγε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη”.

Τι καταγγέλλει πατέρας

Πατέρας δύο παιδιών, τα οποία ζούσαν για χρόνια στο ίδρυμα και πλέον έχουν ενηλικιωθεί περιέγραψε στην ΕΡΤ κακοποιητικές συμπεριφορές με θύματα τα παιδιά του.

Όσο έβλεπα τα παιδιά μου εκεί μέσα δε μου έλεγαν κάτι, ίσως φοβόντουσαν να μου μιλήσουν“, είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας και συνέχισε: “Όταν βγήκε η κόρη μου η μεγάλη, μου είπε πέντε πράγματα. Τιμωρίες, ξύλο. Τους έβαζαν σε ένα δωμάτιο μέσα με μία καρέκλα στη μέση για πολλές ώρες για να σκεφτούνε. Μέσα σε ένα δωμάτιο κενό, μία καρέκλα στη μέση, κλείνανε την πόρτα και καθόντουσαν εκεί στην καρέκλα ώστε να σκεφτούν αυτό που έκαναν λάθος“.

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η αποκάλυψη ότι το παράρτημα του ιδρύματος στην Καλαμάτα δεν έχει άδεια λειτουργίας εδώ και 2,5 χρόνια. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο τελευταίος έλεγχος που έγινε στη δομή στις 21 Οκτωβρίου, ο οποίος αποτυπώνει το θολό τοπίο γύρω από τη λειτουργία της δομής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων προστασίας για τα παιδιά που φιλοξενεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος