Κιβωτός του Κόσμου: Σοκάρει η μαρτυρία πατέρα στην ΕΡΤ – Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί «κλειδιά» για παράνομο πλουτισμό

Array

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, μπήκαν τα οικονομικά, η κινητή και ακίνητη περιουσία του πατέρα Αντωνίου και του στενού του περιβάλλοντος. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Επίσης, μαρτυρία πατέρα στην ΕΡΤ αναφέρει ότι τα παιδιά του υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμού και σκληρών τιμωριών.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Πατέρας δύο παιδιών, τα οποία ζούσαν για χρόνια στο ίδρυμα και πλέον έχουν ενηλικιωθεί περιέγραψε στην ΕΡΤ κακοποιητικές συμπεριφορές με θύματα τα παιδιά του.

«Όσο έβλεπα τα παιδιά μου εκεί μέσα δε μου έλεγαν κάτι, ίσως φοβόντουσαν να μου μιλήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας και συνέχισε: «Όταν βγήκε η κόρη μου η μεγάλη, μου είπε πέντε πράγματα. Τιμωρίες, ξύλο. Τους έβαζαν σε ένα δωμάτιο μέσα με μία καρέκλα στη μέση για πολλές ώρες για να σκεφτούνε. Μέσα σε ένα δωμάτιο κενό, μία καρέκλα στη μέση, κλείνανε την πόρτα και καθόντουσαν εκεί στην καρέκλα ώστε να σκεφτούν αυτό που έκαναν λάθος».

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι το παράρτημα του ιδρύματος στην Καλαμάτα δεν έχει άδεια λειτουργίας εδώ και 2,5 χρόνια. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο τελευταίος έλεγχος που έγινε στη δομή στις 21 Οκτωβρίου, ο οποίος αποτυπώνει το θολό τοπίο γύρω από τη λειτουργία της δομής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων προστασίας για τα παιδιά που φιλοξενεί.

Νέα Διοίκηση στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη διάταξη που επιτρέπει αλλαγές στη διοίκηση των ιδρυμάτων σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και ανακοίνωσε τα νέα πρόσωπα -με εξειδίκευση στην παιδική μέριμνα- που θα στελεχώσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους:

1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου

2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,

3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,

4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,

5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,

6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,

7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Με φόντο τις καταγγελίες, 15 εργαζόμενοι της «Κιβωτού» από τη δομή της Χίου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Παρόντες και αφοσιωμένοι στο έργο της “Κιβωτού του Κόσμου” που όλα αυτά τα χρόνια και με τις δικές μας θυσίες έχει βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά».

Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που έχουν αναλάβει την έρευνα ξεκίνησαν να καλούν για κατάθεση φιλοξενούμενους και εργαζομένους στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ανοίγουν ο λογαριασμοί του Πατέρα Αντώνιου

Έρευνα διεξάγεται από την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος για τον επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και τους στενούς συνεργάτες του για παράνομο πλουτισμό. Ανοίγουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν χρήματα από χορηγίες και δωρεές έχουν καταλήξει στις τσέπες τους. Πρώτο ερευνώμενο αδίκημα είναι αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα των εισαγγελέων Ανηλίκων για τα 4 πρόσωπα που έχουν «μπει στο κάδρο» των ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, πρώτη ημέρα των καταθέσεων στους εισαγγελείς, κατέθεσε πρώην εργαζόμενος δομής της Αθήνας. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις νυν και πρώην φιλοξενούμενων σε δομές του οργανισμού που ενδέχεται να έχουν υπάρξει θύματα είτε ασελγών πράξεων, είτε σωματικών κακοποιήσεων και να καταθέσουν. Ίσως, η αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Γιώργος Γαζούλης 

Ανάλυση: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος