Κιβωτός του Κόσμου: Μαρτυρίες σοκ για το πώς «συνετίζονταν» τα παιδιά στις δομές – Ξεκινούν οι καταθέσεις

Array

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Καλαμάτα Κώστας Γαζούλης ανοίγουν τα στόματα και όσα αποκαλύπτουν προκαλούν φρίκη.

Νέες μαρτυρίες περιγράφουν τις συχνές μετακινήσεις παιδιών από τη δομή της Καλαμάτας αλλά και τον φόβο για το ηγετικό στέλεχος.

«Ανοίγουν σιγά σιγά τα στόματα και θα εστιάσω ξανά στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, που φαίνεται να είναι πάρα πολύ σημαντικό διάστημα στην όλη εξέλιξη της υπόθεσης. Γιατί τότε ο 19χρονος που φέρεται να έχει καταγγείλει όλα αυτά, φεύγει οριστικά από τη δομή. Τότε λοιπόν έχουν φύγει και τέσσερα μεγάλα παιδιά από την Καλαμάτα. Σήμερα έρχεται μια νέα μαρτυρία στην τοπική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σύμφωνα με την οποία το ηγετικό στέλεχος έκρινε ότι αυτά τα παιδιά χρειαζόντουσαν συνέτιση γιατί είχαν μπλέξει με κακές παρέες στην Καλαμάτα και για αυτό τα πήγαν στην Αθήνα. Λίγο αργότερα πήγαν στην Αθήνα και κάποια μικρότερα. Ο πατέρας Αντώνιος τα κρατούσε κλειδωμένα για δύο μήνες σε παράρτημα της οργάνωσης στην Αθήνα, για να τους δείξει πώς πρέπει να λειτουργούν. Και όταν σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα κλήθηκαν μικρότερα παιδιά από τη δομή της Καλαμάτας να τον επισκεφθούν, ξεκλείδωσε τα μεγαλύτερα αγόρια και τα έβαλε να γονατίσουν μπροστά στα μικρότερα και να παρακαλέσουν για τη συγχώρεση τους επειδή φάνηκαν ανάξια. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, τα έγκλειστα αγόρια έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού ενώ ήταν βρώμικα και έδειχναν παράλληλα παραμελημένα».

Μετά από αυτό το ταξίδι των μικρών παιδιών αναπτύχθηκε μια φημολογία, περιγράφει ο δημοσιογράφος. Σύμφωνα επίσης με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ, τα μικρότερα παιδιά δεν ταξίδεψαν μόνα τους στην Αθήνα, όπως γινόταν με τα μεγαλύτερα που πηγαίνανε με το ΚΤΕΛ, αλλά με συνοδεία ενός ανθρώπου υπεύθυνου της δομής. Και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε αν τα είδε αυτά που περιγράφουν οι μάρτυρες και αυτός ο άνθρωπος».

Σε αυτή τη δομή στη Μεσσηνία φιλοξενούνται γύρω στα 12 παιδιά κάτω των 12 ετών. Από τον Ιούλιο και μετά ζούσαν εκεί μόνο μικρότερα παιδιά, πέρυσι ζούσαν και μεγαλύτερα και μικρότερα τα οποία πάνε σχολείο στην Καλαμάτα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, πηγαίνανε δώρα οι γονείς στα παιδιά και δεν τους τα δίνανε, ενώ πιβεβαιώνεται μια πληροφορία που υπήρχε ότι στάλθηκε μήνυμα στους παιδαγωγούς των δομών να μιλούν με πολύ καλά να νουθετούν ουσιαστικά τα παιδιά με πολύ καλά λόγια για τον πατέρα Αντώνιο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ένας άνθρωπος μίλησε τον Αύγουστο και είπε ονόματα καθώς και άλλοι άνθρωποι στη Μεσσηνία έκαναν κάποια παράπονα με αποτέλεσμα μετά από λίγο να απολύονταν. «Υπήρχε ένα πολύ νοσηρό κλίμα». 

Σημιεώνεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση της νέας διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου, μετά από τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική κακοποίηση μέσα στις δομές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης ΕΡΤ 

Νέος κύκλος καταθέσεων σήμερα – Πάνω από 10 καταγγελίες σωματικής κακοποίησης 

Νέος κύκλος κομβικών καταθέσεων ανοίγει σήμερα Τρίτη (22/11).

Οι καταγγελίες υπό έρευνα αναφέρουν ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες, ακόμη και παιδική εργασία. Οι δυο εισαγγελείς Ανηλίκων, οι Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, που έχουν αναλάβει την ποινική προκαταρκτική έρευνα, έχουν καλέσει από σήμερα σε κατάθεση νέους μάρτυρες, νυν και πρώην φιλοξενούμενους των δομών της «Κιβωτού», για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης, αλλά και νυν και πρώην εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή.

Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι δυο:

• Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα)
• Σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου (πλημμέλημα)

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν προκύψουν στοιχεία ή μαρτυρίες και για άλλες σεξουαλικές κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως θωπείες, παρενόχληση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος ενός ή περισσοτέρων.

Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης:

• το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου»
• τρεις εργαζόμενοι της δομής (δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι)

Πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες ενέργειές τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.

Πάνω από 10 καταγγελίες σωματικής κακοποίησης

Ο «ασκός του Αιόλου» για τα πρόσωπα της Κιβωτού άνοιξε από τα δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων.
Συνολικά σε αυτά περιλαμβάνονταν περισσότερες από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου. Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην Αστυνομία στις 16/11.

Δεν αποκλείεται δε, οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της δομής.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» επεσήμανε ότι «το βασικό είναι να μην καταρρεύσει η δομή, διότι τα παιδιά είναι εκατοντάδες και αύριο-μεθαύριο θα λέμε «πού θα μείνουν τα παιδιά».

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος