Πότε θα είναι έτοιμο το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Η Στ. Κυριακίδου στην ΕΡΤ

Εαν θα μπορούσαμε να προλάβουμε ως χώρα τον Ιούνιο για τον τουρισμό με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που πρότεινε η Κομισιόν κι αν κάποια χώρα μπορεί να σταθεί εμπόδιο, είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες απάντησε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

“Το πιστοποιητικό προήλθε από κράτη – μέλη, θεωρώ ότι θα προχωρήσει, ανοίγοντας χωρίς διακρίσεις και με προστασία των προσωπικών δεδομένων μια καινούργια κανονικότητα για τους πολίτες”, επεσήμανε.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ξεχωριστός κωδικός ώστε να διασφαλίζεται και η αυθεντικότητα, πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τον Ιούνιο , μίλησε για εφικτό στόχο εάν υπάρξει προεργασία από τα κράτη – μέλη για να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και αν κάποιες χώρες επιβάλλουν και καραντίνα, η Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε:

Το Πιστοποιητικό  περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

“Εναπόκειται στα κράτη -μέλη αν κάποια χώρα εκτός από το Πιστοποιητικό θα ζητά ταυτόχρονα και αρνητικό Μοριακό τεστ για κορονοϊό, πρόσθεσε η Επίτροπος.

“Ο εμβολιασμός προχωρά με καλύτερους ρυθμούς”

Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε τις παραδόσεις των εμβολίων ιδιαίτερα προβληματικές επί τρεις μήνες.

Ki ενώ αναμένεται η τελική απόφαση την Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  για το εμβόλιο της Astrazeneca, τόνισε ότι  “ήδη έχει εξασφαλιστεί η παράδοση από την Pfizer 4 εκατομμυρίων εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου για να φτάσουμε στις  100 εκατομμύρια παραδόσεις το μήνα”.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson  αναμένονται παραδόσεις από τα μέσα Απριλίου.

“Καταλαβαίνω την ανυπομονησία και την κούραση για  τα μέτρα και τις μεταλλάξεις, ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου συνοψίζοντας  ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το  70% των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος